הכל החל בשנת 2009 בבודרים, אחד מפרבריה של אוסטרליה, כאשר זוג תושבים מקומי פתח ביוזמה מעניינית. "החלטנו לשתול לימונים, ואז התפתח הרעיון הזה שנשתול אותם על רצועת טבע ברחוב, כך שעוד אנשים יוכלו לקטוף את הלימונים לצרכיהם" -כך אמר לכתב abc קרוליין קמפ, אדריכל והוגה הרעיון מאחורי המיזם.
המעשה של קמפ ורעיתו אומץ במהרה על ידי עוד ועוד תושבים מאותו פרבר שהחלו לשתול עצי מאכל ברחובות. כך בשיא כוסו 11 רחובות כאשר לאורכם ניצבים עצי פירות ושתילי ירקות. את התוצרת קוטפים תושבי המקום בשעת הצורך ונהנים לפיכך מגידולים אורגניים טריים וזמינים בכל שעה ביממה, ואולי הכי חשוב ללא עלות.
ברשימת הירקות והפירות, שתושבי המקום יכולים להנות ממנה מבלי להוציא דולר אוסטרלי אחד מכיסם, ניתן למצא עשבי תיבול, אגסים, רוזמרין, תפוח אדמה, רימון, כרוב פטרוזיליה, אפרסמון, כוסברה, רוקט, פלפל, קורנית, תותים, מרווה ועוד..
המיזם נראה על פניו כמשהו קטן ולא משמעותי אך בתקופות מסוימות הוא הפך להיות אפילו חצי מסחרי בשל עודף תוצרת. כך למשל הצליחה השכונה להניב בשנת 2015 לבדה כ900 ק"ג של בננות, 300 ק"ג כרובים ועוד עשרות רבות של קילוגרמים תוצרת מסוגים נוספים. סך הכל התוצרת סיפקה אוכל לפיותיהם של כ-200 מתושבי הישוב ועוד נשאר עודף.
"אחת הבעיות עם הבישול היא שאתה צריך את עשבי התיבול לשעה 8 בערב, אבל עכשיו כשיש לנו אותם זמינים בשכונה, אתה פשוט יורד ולוקח את כל מה שאתה צריך בשביל הארוחה" אמר מיסד המיזם, מקוואת. "אנחנו כבר לא אסירים של הקשר בין המכונית לבין הסביבה הערונית, מה שהפך [בעבר] את היכולת שלנו לבצע פעילויות פשוטות ללא שימוש בארבעה גלגלים למשהו בלתי אפשרי".
תושבי השכונה, שמסיבות כאלו או אחרות לא יכולים להיות שותפים בגידול הפירות והירקות, מתרכזים בעיקר באספקת ציוד עזר לגידול התוצרת או בשיתוף הקהילה במיומנויות אחרות שלהם כמו למשל הכנת ריבות.
אחד ההישגים הגדולים שמתגאים בו תושבי הישוב מעבר לגידול המזון הוא הקהילה שנבנתה בתוכו כתוצאה מאותו מיזם. "כמעט כל יום אחר הצהריים, הרחוב הזה מתמלא עם ילדי השכונה. הם רוכבים על אופניים, הם משחקים בכדור. מבוגרים שרועים עם שמיכות על הדשא. יש תחושה אמיתית של לכידות בשכונה זו -. אנשים באמת מכירים אחד את השני," מתגאה מקוואת.
לנו רק ניתן להתארגן או ללחוץ על הרשויות על מנת שיאמצו תכניות דומות לשתילת עצי מאכל בצידי הרחובות או בחורשות העירוניות [ראו את מפת עצי הפרי הפזורים בתל אביב במפה למעלה]. אולי זה לא יוכל לספק את צרכיהם התזונתיים של כל תושבי הישוב או העיר, אבל יוכל להקל במעט על מצוקתם של הכי חלשים בחברה, וגם אולי על הדרך יהיה תרוץ טוב כדי לצאת משידורי האח הגדול החוצה כדי שנכיר סוף סוף מי אלה השכנים שלנו.
יש גם מיזם ארצי הנקרא "בוא תאכל פרי". כנסו לראות בפייסבוק – שותלים עצי פרי במרחב הציבורי בכל רחבי הארץ.
https://www.facebook.com/fruits4free/?fref=ts
הרעיון הוא לא לסמוך על הרשויות, אלא שהתושבים ישתלו וידאגו לתנובה בעצמם. כן, בעצמם! אני יודעת שזה מפתיע אבל רק ככה אפשר באמת להוציא רעיון לפועל בלי לסמוך על מישהו אחר שיעשה ת׳עבודה
וואלה יופי
עוד מעט תגיד שאם אנשים יהיו בריאים ולא יהיו יותר חולים
זה יפגע בפרנסה של הרופאים וחברות התרופות.
וחיסלו את הפרנסה למגדלים ומשווקים. יופי…
אני חושבת שביראלתאפשר יהיה לעשות דבר כזה רק אם שבוע העבודה יתקצר משמעותית. אנחנו עובדים יותר מידי שעות ולמי יש זמן אפילו להכין אוכל שלא לדבר על לגדל או לקטוף אותו. באוסטרליה גם אם אתה לא עובד, מובטח לך קיום בכבוד. בישראל אפילו ששני בני זוג עובדים,הם בהישרדות ובקושי מצליחים לסגור את החודש. בישראל, לא רק שלא רוצים לצמצם את כמות שעות העבודה, אפילו רוצים להאריך את גיל הפרישה כך שגיל העבדות יעלה
http://www.agamy.co.il/retirement_age
הבעיה בישראל זה לא זמן, אלא יובש. אי אפשר לשתול משהו ולצפות שיגדל אם אין מערכת השקיה מסודרת, ולשם כך יש צורך לרתום את העירייה למיזם…
ניסיון שערכתי בכרמיאל עם גינת תבלינים וירקות, הוכיח, שגם כאשר העירייה הסכימה וסיפקה מערך השקייה, בפועל הוא לא היה זמין בדיוק בימים החמים ביותר, וכל השתילים הפגיעים יותר (ירקות ותבלינים ירוקים) פשוט התייבשו – מספיקים בשביל זה שניים שלושה ימי חמסין.
רעיון מעולה
תחריראל,
הסדרה על קפיטלזם מצויינת. הסדרה מתארת את הקפיטלזם כפי שהוא מיושם בארצות רבות בעולם. לא מדובר על רעיון שיש לך בראש. לא מדובר על תאוריות בלבד. הסדרה מנסה לעמת את התאוריות והרעיונות עם העולם האמיתי. כנראה שהאידאות לא בדיוק מיושמות בצורה אופטימלית. יש המון בעיות עם השיטה ועם המערכת. הבלוג הזה כל הזמן מראה לנו עוד ועוד בעיות.
הסדרה מראה בעיות של פשיטת רגל של מדינות כמו יוון, גלובליזציה והשלכותיה, ועוד.
גם אנחנו מרגישים שכאשר המדינה זורקת מעצמה את כל האחריות לרווחתו של הפרט, יש גופים פרטיים גדולים שמנצלים את הוואקום לרעתינו. יש דברים שמדינה צריכה לקחת על עצמה כי שוק חופשי אמיתי יש רק בתאוריות. במציאות צריך לעזור לזה לקרות וצריך לוודא שגם השלטון לא ינצל לרעה את כוחו.
הבעיה עם הסדרה הזאת היא שאומנם קוראים לה ״קפיטליזם״, אבל אין שום קשר בין מה שמתואר שם לקפיטליזם. זה לא קשור לאידאות מול עולם אמיתי, זה קשור לשימוש בשם לא נכון כדי לתאר תפיסת עולם (כמו לקרוא ל״משולש״ ״עיגול״)
הבעיה היא לא רק סמנטית. למשל: אחד המסקנות של הסדרה היא שרוב התחלואים המוצגים שם הם תוצאה של שוק כמעט-חופשי או העדר רגולציה ממשלתית. אבל זה פשוט שטות גמורה. דוגמא שחוזרת שוב ושוב היא עבדות. עבדות היא תוכנית ממשלתית, והיא התאפשרה בזכות סיוע ממשלתי ולא בגלל שוק חופשי. הסיבה לכך היא שעבדים נוטים לברוח, ואם יש לך ממשלה שתופסת ומחזירה אותם, אתה לא נושא בהוצאות לכידת העבדים (מה שהיה הופך את כל העבדות הזאת למשהו לא משתלם).
הספין הזה הוא מסוכן. הוא מסוכן כי הוא יוצר מעגל קסמים: הממשלה מתערבת, יוצרת נזק, הפוליטקאים זועקים ״קפיטליזם״, המון זועם מפגין עבור עוד התערבות ממשלתית כדי לתקן את הנזק, הפוליטקיאים מקבלים עוד קולות ועוד כח, הממשלה מתערבת עוד ויוצרת נזק גדול יותר וחוזר חלילה. דוגמא אידאלית היא משבר הדיור (עליית המחירים התחילה אחרי שהריבית הורדה, הורדת הריבית היא חלק מהשיטה הכלכלית הנהוגה כאן)
בנוסף, אני מזמין אותך לקרוא את הביקורת הזאת: http://mida.org.il/2015/03/28/ביקורת-טלוויזיה-קפיטליזם-ב-50-גוונים-של/
חח. האוסטרלים משכונת עצי הפרי ירצו גם לאגור מים, לייצר חשמל סולארי ולהנפיק מטבע. ומי ישלם הון משכורות והטבות לפונקציונרים המושחתים? איך יישארו עבדים רובוטים אנושיים יסמנים, כשימצאו חופש ולא יפחדו מהעתיד? איך יתקיימו אדונים ללא עבדים? מי ינגב להם את הת*ת?איש תחת גפנו ותחת תאנתו ואין מחריד?זה לא יכול לעבוד ככה,בינתיים. יש בנק עולמי ויש קרן מטבע בינלאומית. יש סי אפ אר ולהם יש סי איי איי ומוסד ות. אפשר להנות מחלומות על חופש. רוב בני האדם מרגישים חופשיים. יהרגו את מי שינסה להוכיח[ג'ק ניקולסון ב'אדם בעקבות גורלו' של דניס הופר], שהם עבדים לשלטון המרכזי,שעבדים לאדון העשיר ,שעבד הוא בעצמו לכוחות האופל.
כשהגוף גוסס מה הטעם יש בטיפוח הציפורניים? מי שקורא ואפילו רק את הבלוג הזה ודאי יתמהה איך יש עוולות על עוולות וממשיכים לחפש עוולות.הרי הכל נכתב לפני אלפי שנים. מי לא קרא את דברי הנביאים? מה יגרום לאזרחים,תושבים ומסתננים להכריז הגוף חולה אנוש ואין אנו מתעסקים בטיפוח השיער ובמעקב אחרי הזרוע? מתי מגיע השלב שמבינים שהלב הוא החשוב ובלעדיו אין חיים? מהו הלב? כספ? נהנתנות? כבוד? בובת ראש הממשלה במדים מגוהצים? אנשי החוק החמושים? עם ישראל? בני ישראל? בג'צ?צה'ל? תינוקות של בית רבן? אלוהי צבאות?
כולם מרויחים משת״פ בקהילה
אני בעד, רעיון יפה מאוד , השאלה מה קורה כאשר לא קוטפים את הפירות בזמן והם מתחילים לנשור ולהירקב . נראה לי שזה השלב בו העירייה פשוט גודעת את העצים בגלל שזה יוצר לה עבודה "מיותרת"
העירייה מתמודדת היום עם בעיה הרבה יותר קשה מנשירת פירות וזו השלכת של העלים ככה שזו כנראה תהיה הבעיה הקטנה בכל הסיפור הזה מבחינתם
יש מגוון יוזמות דומות, בשיתוף עם העיריות ובלעדיהן.
מוזמנים/ות לבקר –
https://www.facebook.com/groups/1406982862955188/
ברשותכם, הנושא עלה בפוסט הקודם. ערן נתן לינק לסדרה "קפיטליזם" ששודרה בערוץ 1.
כתבתי כבר תגובה שהסדרה, רק מצפיה בשניים וחצי פרקים, נראית כתוצר של אג'נדה, אם כי מעמידה פנים של תחקיר אובייקטיבי.
ובכן, צפיתי בכל פרקי הסדרה.
בפרקים הראשונים עוד אפשר להגיד שמוצגות השקפות שונות בנוגע לקפיטליזם, הצלחותיו, כשלונותיו, הוגי הדעות החשובים וכו', אבל האג'נדה הסוציאליסטית הסמוייה מריחה היטב.
בפרק האחרון, איך נאמר בעדינות, היוצרים כבר משתינים מהמקפצה. הקפיטליזם גרוע ומאכזב. קחו את הסוציאליזם, בבקשה!
הסדרה הזו, היא פרופגנדה לשמה. הקפיטליזם מוצג ככישלון, כאלים, כפלטפורמה של שחיתות מוסדית ופרטית. כאילו שהמציאות, הן ההסטורית והן העכשווית מאוד (ע"ע צ. קוריאה, ונצואלה, מדינות ה-PIGS), לא ברורה לנו.
רוב הטיעונים, העובדות והתאוריות שהוצגו בסדרה, אין להן ולא כלום עם קפיטליזם.
דיברו הרבה על כפייה, הון-שלטון, יחסים בינלאומיים וכו'.
קפיטליזם, למי שפיקשש את השיעור הראשון:
שיטה כלכלית המבוססת על זכות הפרט לקניין וחופש לסחור בו. המסחר נעשה מרצון הדדי. כפייה/אלימות/גניבה/רמייה/שוחד/רצח אינם נחשבים למסחר חופשי.
לשלטון החובה לשמור על חירות הפרט באמצעות ביטחון חוץ ופנים ומערכת משפטית.
ז"א קפיטליזם תלוי במערכת פוליטית של ליברליזם ודמוקרטיה, מסורת של זכויות אדם וכדומה. הדברים בפרק האחרון על סתירה בין קפיטליזם לדמוקרטיה הם דברי שטות מוחלטת ששמו סוף להעמדת הפנים "האובייקטיבית" של הסדרה.
זה הכל. זה כל הקפיטליזם.
שימור אינטרסים תאגידיים ע"י השלטון (כל הרשויות בכללותן, לא רק ממשלה) אינו קפיטליזם.
כאשר ממשלה במדינה א מפעילה אלימות לטובת תאגיד במדינה ב, אין קפיטליזם לא במדינה א ולא במדינה ב. נקודה.
באותו אופן, אל תדברו על "קפיטליזם" בסין. קפיטליזם לא מתחבר לדיקטטורה ולרמיסת זכויות אדם.
לכן, מי שעושה סדרה בשמה של אג'נדה מסויימת, זכותו. ויש לשדר את התוצרת שלו.
אבל תקרא לילד בשמו. זה בסדר גמור לייצר סדרה שנקראת "למה סוציאליזם הוא טוב ונכון". אני מבטיח לצפות בכל הפרקים מתוך כבוד. אבל די עם טפטוף אידיאולוגי בכסות "אובייקטיבית".
תוספת קטנה. לכל אלו שטוענים שזה פשוט סמנטיקה.
ההתעקשות על שימוש במונחים פחות או יותר נכונים היא חשובה (למשל: לא לקרוא לפאשיזם קפיטליזם). היא חשובה בגלל שאם לא נקפיד, לא נוכל לקיים דיון.
תחשבו למשל שמישהו יתחיל לקרוא לצה״ל חיזבאללה, ויתעקש שזה בסך הכל סמנטיקה. מעבר לגניבת הדעת, אין שום דרך לייצר דיון אמיתי בנושא (ויש אנשים שכל מטרתם לזרוע בילבול)
צה"ל אינו מתנחיזבוללה?
לשונך כורתת את ענף התעמולה שלך.
כנס לאתר "לא למות טיפש". עידן לנדוי.
הקפיטליזם החזירי שלך שיוצר עלית-אלפיון, שההון האגדי של תבל מזרזף רק בעבורה ,הוא ,שמייצר את הטרור הצבאי והנשק להשמדה המונית לשם ייצור נשק והשמדה PER SE .
בני אדם או אנושות זו אינה הפואנטה ופה קבור הכלב .
בארץ ללא הסכמה של העירייות אני מעריך שהפקחים יבואו ויכרתו את העצים…
אם כבר מדברים על אוסטרליה, ממליץ לשמוע את renegade economists, על בועת הנדלן האוסטרלית ועל הפרופגנדה בנושא שמזכיר מאוד את המצב בארץ. ועל פתרון אמיתי land value tax
מגניב מאוד.
אבל המסקנה קצת מוזרה. לא הייתי זורק את הכפפה לרשויות בארץ. הייתי עושה בדיוק מה שהאוסטרלים עשו: מתארגן ושותל בלי לחכות שמישהו אחר יעשה לי את העבודה
אבל התגובה שלך קצת מוזרה. לא הייתי מגיב סתם כך כשאין לי באמת משהו חשוב להגיד.