פרסומות החלב עטות עלינו מכל כיוון לקראת חג השבועות – חג שהקשר בינו לבין מוצרי חלב מתוחזק בעיקר על ידי חברות מסחריות. חברות המזון מתחרות מי הכי ישראלית, מי הכי נוסטלגית, או מי תמכור לנו יותר מוצרי חלב לחג השבועות.
הגדילה לעשות חברת תנובה שהשיקה בשבועות האחרונים קמפיין פרסומי המנסה לעורר בנו רגש נוסטלגי בעזרת החלפת אריזות מוצרי החלב שלה "חזרה" לצורתם הישנה, קוטג' שכולנו זוכרים מכיתה ג'. הקמפיין הוינטג'י נועד לתת לנו הרגשה ששום דבר לא השתנה בחברה כבר 90 שנה, אבל אל תפלו בפח – הקשר בין תנובה של קום המדינה לתנובה של היום הוא בערך כמו הקשר בין מוחמד עלי לבלט.
לפני כשנתיים נכנסה לחיינו חברת הענק הסינית ברייט פוד כאשר רכשה את תנובה. ברייט פוד היא אחת החברות הגדולות בסין. החברה עוסקת בעיקר בהשקעות בתחום המזון ונמצאת בבעלות מלאה של ממשלת סין. מדובר באותה ממשלה שהפכה את תושביה בעשורים האחרונים ממשועבדים למשטר טוטליטרי לכאלה שמשועבדים לתאגידים פרטיים, תוך מתן אור ירוק לאותם תאגידים לרמוס זכויות עובדים בסיסיות בדרך לרווחי עתק.
שלא תבינו לא נכון – הממשלה הסינית שנחתה אצלנו דרך ברייט פוד היא אותה ממשלה דורסנית ששולטת במזרח אסיה. הישראלים מעניינים אותה עוד פחות מאזרחיה הסינים. אנחנו משמשים בסך הכל כאמצעי להגדלת שורת הרווח שלה, כך שמבחינת ברייט פוד אין לה שום בעיה גם לבעוט בנו בעתיד אם תמצא שזה משתלם לה כלכלית. גם היחס לעובדים של ברייט פוד הוא לא מהמשופרים בעולם והנה כבר עכשיו אנחנו שומעים על פיטורי ענק שמכינה החברה הסינית לעובדי תנובה.
לעומת ברייט פוד, תנובה המקורית נוסדה בשנת 1926 על בסיס עקרונות הפוכים לגמרי. תנובה כאגודה שיתופית קמה על מנת לעזור לקיבוצים, למושבים ולעובדים לרכז ולאגד את הטיפול בכל שלבי החיים של תוצרת חקלאית משלב הגידול ועד השיווק. מדובר בקואופרטיב עברי שאחת ממטרותיו המוצהרות היתה העצמת העבודה העברית תוך הקפדה על עבודה מאורגנת ומכבדת. מטרות יפות שהלכו ונשחקו לאורך השנים עם התמסחרות הקואופרטיב, תהליך שהגיע לשיאו בשנת 2008 כאשר נמכרה לקרן איפקס הבריטית ואז בשנת 2014 כשהחליפה ידיים בין הבריטים לסינים.
"עבודה עברית ומאורגנת בכל ענפי המשק" – התנאי שמציבה תנובה ב1931 לכניסה לשותפות עימה
הקמפיין האחרון של תנובה נזקף לזכות גאונותם של משרדי הפרסום. אלה ארזו חברה דורסנית עם אינטרסים זרים באריזה יפה (תרתי משמע), כך שהצרכן הישראלי יזהה אותה עם עקרונות קואופרטיבים מקומיים של חברה שכבר מזמן טמונה עמוק בבית הקברות לאגודות שיתופיות בישראל. כחלק מהקמפיין מתכוונת החברה הסינית להנפיק למוצריה אריזות בצורתם הישנה כפי שתנובה נהגה לעשות בשנות ה-60, 70 ו80. כספי הרווחים מאותן אריזות, שהתחלקו פעם בין חברי הקואופרטיב, זורמים היום לצרכי הממשל הסיני ולהשתלטות שלו על חברות מזון נוספות ברחבי העולם. המחיר ההוגן שבו שיווקה תנובה את מוצריה בימיה הראשונים התחלף היום במחיר המקסימלי שניתן לסחוט מהצרכן הישראלי.
חשוב להדגיש – אין פה קריאה להחרים את תנובה. יש פה קריאה לציבור שלא להיגרר אחרי מניפולציות זולות של חברות הפרסום, הרי תנובה ביננו היא כבר מזמן לא בית ישראלי. מי שבאמת רוצה לתרום לענף עדיף שיעשה זאת דרך מחלבות קטנות אותנטיות ישראליות שלא קשורות לרשתות הגדולות. שם הכסף עבור התוצרת עובר ישירות לבית ישראלי אמיתי שיצר אותה בעמל רב.
תודה לד"ר אורי מאייר צ'יזיק בעזרה להכנת הפוסט
תתקדמו. אנחנו בשנת 2016… כתבה של בטאון קומוניסטי…
למה אתה "לא קורא להחרים את תנובה"? חברה בבעלות של משטר דכאני שרוצח ובוזז אנשים; חברה שהרווח שלה הוא ניצול אלים של בעלי חיים? אתה (הכותב) פשוט לא שפוי, או פחדן גדול, אם אתה לא קורא לחרם על החברה הדוחה הזאת, שהיא שפל מוסרי של החברה האנושית.
אז אני, בניגוד אליך, קורא לחרם – על כל מוצר ומוצר של החברה המזוויעה הזאת.
איזה כתבה בולשביקית ומפגרת, עלק תנובה היתה בית ישראלי, תנובה היתה מנופול דורסני שהוקם על ידי מפ'אי שמכרה לנו מוצרי חלב בפיקוח במחיר פי 3 ולפעמים פי 4 יותר ממה שהוא היה אמור להימכר אם הוא היה נמכר בשוק תחרותי ללא התערבות ממשלתית. אם אתה כל כך מתגעגע לימים של מפ'אי אני מציע לך לעבור לגור בוונצאולה
שלום רב
אתה מחמיץ את העיקר.
ממשלת סין השתלטה על חברת מזון ובעיקר על חומרי גלם של מזון כדי להבטיח בטחון תזונתי לאזרחיה הסיניים בעת משבר.
היא הקימה את ברייט פוד כדי להשתלט על עוד חברות מזון בעולם מאותה הסיבה.
ואכן ברייט פוד רוכשת באגרסיביות.
אפשר להניח שמשבר תזונה יגיע בעוד מספר שנים.
הנחה סבירה על פי ההיסטריה הלא רחוקקה ועל פי תחזיות האקלים והמחלות של צמחים בעולם.
משבר תזונה התרחש הרבה פעמים בהיסטוריה. מליונים מתו ברעב באירלנד באסיה וגם אימפריות (מאיה?) התמוטטו בגללן.
קצת בצורת ומחיר הלחם עלה לפני 5 שנים וכל העולם הערבי התמוטט בגלל משבר מזון. זה היה הגפרור שהצית מדורה עצומה…
משבר מזון מביא תמיד לכאוס פוליטי. קונסטרוקציות פוליטיות יזדעזעו וגם יתמוטטו.
ומה נעשה מול תנובה בעת משבר ? לא נוכל לעשות הרבה בלי צווי חירום שאולי לא יתממשו כי מעצמה כמו סין תאיים עלינו.
פחד אלוהים.
תנובה פסקה מלהיות בית ישראלי בנובמבר 2006, עת אייפקס זכתה במכרז לרכישת תנובה. ברייט פוד רכשה את כל נכסי תנובה, כולל מוניטין. זכותה להשתמש בו כראות עיניה. ממש לא ציניות. תמחור התוצרת מפריע.
הכותב טבעוני ולמעט משקה סויה, אינו צורך ממוצרי תנובה.
אכן הפרסום שיקרי ומעוות כמו כל הקמפיינים הפירסומים אולם העובדה הבלת ניתנת לעירעור היא שהציבור החושב שנותרה טיפת מוח בקודקודו לא שם גרוש על הקמפיינים הפירסומים ושלא לדבר על כך שאם מנסים למנוע התעלמותו מהם אז גם במקרים שכאלו הוא נותן להם לחלוף כמו אבק.בכלל מי עוד צורך מוצרי תנובה כיום?
כולם ביחד: האוטו שלנו גדול וירוק… האוטו שלנו נוסע רחוק…
לא כל כך ברור לי מה זו "חברה דורסנית עם אינטרסים זרים".
האם חברה דורסנית זו חברה שמעוניינת למקסם רווחים? האם מדובר בחברה שמעוניינת להגדיל את נתח השוק שלה? האם מדובר ברכישת מתחרות?
אם כן מה ההבדל בין תנובה לבין כל חברה עיסקית אחרת?
וגם לא צויין בשום מקום מהו העיקרון המוסרי שלפיו פעולות כאלו נחשבות פסולות.
ומה זה אינטרסים זרים? אילו אינטרסים נוספים יש לחברה מעבר לעשיית רווח לבעליה? ואיך בדיוק מישהו שאין לו מידע פנים יכול לטעון שהוא יודע מה הם האינטרסים של תנובה?
ואיך בדיוק תנובה נבדלת משטראוס-עלית שהיא כנראה אינה דורסנית ואין לה אינטרסים זרים?
ומי שטוען שתנובה מוכרת את מוצריה ברווח גבוה מדי שיתכבד ויקים מחלבה מתחרה שתמכור חלב ברווח הוגן (לדעתו). זו איננה פעולה כל כך מסובכת. כל עוד לא קם אף אחד שמוכן לעשות זאת – כנראה שהדעה כי הרווח גבוה מדי דומה לדעה כי קיימים חדי-קרן.
ולסיום, תנובה הייתה יכולה להישאר קואופרטיב עברי שפועל לטובת הרפתנים, הקיבוצים, המושבים, עובדי המחלבה, אזרחי המדינה והאינטרסים של מדינת ישראל. אף אחד לא הכריח את בעליה לעשות "אקזיט" ולגרוף הון רב לכיסם הפרטי. ומשעשו זאת והעדיפו את "הכסף הגדול" אין מה לבוא לשאר המשתתפים ודרוש מהם ערכים וציונות.
אריק
אני מעריך מאד את התגיסותך להגן על תנובה "הבינלאומית" והיה אפשר להתחיל פה דיון ארוך בנושא שאיבת קופת המזומנים של החברה ועד השאלה עד כמה הפיטורים הכרחיים אלא שזה כלל לא הנושא – המאמר מדבר על כך שתנובה החברה הסינית היום לא דומה בכלום לזו של תנובה הקואופרטיבית של לפני 90 שנה -לא במאפייניה ולא בעקרונותיה ולכן יש פה הטעיה בוטה בפרסום. עכשיו אם בא לך בוא נדבר על זה.
אכן.
תנובה היא חברה בינלאומית שמעסיקה הרבה עובדים ישראלים. שעיקר ספקיה ישראלים. שלקוחותיה ישראלים ומתחרותיה ישראליות. והיא ייצרה עושר רב לבעליה המקוריים שבחרו לעשות עליה "אקזיט". ועדיין מייצרת את אותם מוצרים כבר 90 שנה.
בזה נראה לי ששנינו מסכימים (אם כי יתכן ואנו חלוקים בדבר השאלה האם זה טוב או רע).
אלא שאני התעכבתי על המשפט הלא קשור לעניין שהשתרברב לפוסט שנראה שנכתב רק כדי להכניס "בדלת האחורית" איזו טענה סובייקטיבית בגנותה של תנובה כחברה עיסקית.
ערן, אתה קורא את ההודעות מ'צור קשר'?
כן
מה הולך כאן עם התגובות – קצת מבייש להגיב לא לעניין.
חברה – קודם קוראים ומנסים להבין את מה שכתוב ולא לחפש להבין כיצד "מה שכתוב הוא לא נכון" – כי אז קשה יותר להבין מה באמת כתוב.
בהצלחה לקורא החכם
אני מבין שהפרה מבשק היום קמה כל בוקר בתחושת כאב כי היום תנובה בבעלות סינית לעומת הפרה לפני 90 שנים שקמה בחיוך כי מי ששלט בתנובה היו קרטל של קיבוצים. למה זה משנה מי שולט בתנובה כי בפועל במשך 90 שנים תנובה מייצרת בישראל מוצרי חלב וזה לא שקר.
אם אתה שואל למה זה משנה? – נראה שכלל לא קראת את המאמר. כדאי לך – הוא מעניין.
קראתי והוא פשוט מביך. קודם כל לפני החברה הסינית "הדורסנית" תנובה הייתה בידי אייפקס שלמיטב ידיעתי היא חברה בריטית שהיא "דורסנית" לא פחות ואולי אפילו יותר ואני לא ראיתי אפילו ציון קצר שלה במאמר. דבר שני, במהות תנובה מייצרת בישראל מאז הקמתה לצרכן הישראלי והעובדה שהיא בבעלות זרה כבר כמעט עשור לא גרמה לה להתחיל לייצר בסין או באנגליה כך שהיא באמת פה בשבילנו (וכמובן כמו כל חברה אחרת בשביל בעלי המניות) כבר 90 שנים והקמפיין שלה לא שונה מכל קמפיין אחר שאני מכיר (לדוגמא כל קמפיין ליוגורט שמראה אנשים שמחים בשדה מלא בפירות שבפועל היצור נעשה במפעלים סטרילים אלוהים יודע איפה). הבעיה היחידה עם תנובה היא שהיא מונופול והייתה כזה בערך מיום הקמתה וזה לא ממש משנה לך כל עוד היא הייתה שייכת לקרטל ישראלי או אפילו חברה בריטית.
לצערי אתה שוב לא מתיחס לטענות במאמר שמתיחסות לאמת בפרסום . אתה מוזמן להעלות מאמר נוסף משלך שטוען שתנובה תחת הסינים היא בדיוק אותה תנובה שנוסדה ב1926
תנובה קיימת בישראל (ורק בשיראל) כבר 90 שנים. זה הכי אמת בפרסום. מי שמתבלבל זה אתה כי היום היא מוחזקת על ידי גורם X ולא גורם Y.
אותי הכי הרגיזה המודעה שאומרת משהו כמו – "90 שנה – אותה איכות"
איזה איכות? איכות עם סיליקון?
מי שנדפק הכי חזק ברכישת תנובה היו הסינים.
ואם באידיאולוגיה עסקינן:
"מדובר בקואופרטיב עברי.."
כאן גם:
http://mida.org.il/2016/05/07/%D7%9B%D7%A9%D7%94%D7%97%D7%91%D7%A8%D7%AA%D7%99%D7%99%D7%9D-%D7%92%D7%99%D7%9C%D7%95-%D7%A9%D7%9B%D7%A1%D7%A3-%D7%9C%D7%90-%D7%92%D7%93%D7%9C-%D7%A2%D7%9C-%D7%A2%D7%A6%D7%99%D7%9D/
אוטופיה סוציאליסטית..
http://www.gplanet.co.il/prodetailsamewin.asp?pro_id=3528
קסיו
אני מבין שאתה עסוק עד ראשך במלחמות הדת בין קפיטליזם לסוציאליזם עד כדי כך שלא שמת לב שהמאמר הזה בכלל מתיחס להטיות ומניפולציות שנעשות בעולם הפרסום
המסקנה מן הכתבה היא, שתנובה הסינית היא חברה מתונה ונאורה בהרבה מתנובה הישראלית – אשר הייתה גזענית במוצהר ובמופגן ואורגנה לדחוק את רגלי העובדים הפלסטיניים לטובת אפרטהייד עברי בטעם של פעם.
אז – תודה רבה, אני מעדיף לקבל את החלב שלי במחיר מופקע שילך לכיס של האינטרסים הסיניים ולתהילת ממלכת סין.
קורא
האמנה של תנובה נכתבה בשנת 1926 – פרט היסטורי לידיעתך: בשנה זו גם היהודים כונו "פלסטינים" כך שמהבחינה הזו אפשר להגיד שפלסטינים כן הועסקו בחברה בשנות הקמתה. המצב היה אז מצב שבו הישוב היהודי נלחם על השרדותו וקיומו ולכן היתה חשיבות גדולה לקיומה והשרדותה של העבודה העברית. בשלב מאוחר יותר אחרי הקמת המדינה הועסקו בתנובה גם עובדים מדתות ועדות שונות. גם אם רצתה תנובה להעסיק רק יהודים לא יכלה בגלל חוק שוויון הזדמנויות בעבודה שאוסר עליה לעשות זאת.
אל חשש קורא יקר. אנחנו נפעל להורדת המחירים, אבל אף אחד לא ימנע בעדך לפתוח את פנקס הצ׳קים הפרטי שלך ולתרום לתנובה כל סכום שנראה לך
העובדים הפלסטיניים?
תנובה הסינית יכולה לעלות מחירים בגלל שממשלת ישראל הישראלית מונעת תחרות דרך מכסים ומכסות (מועצת החלב)
הנה הדף של רשות המיסים המפרט מכס בין 40 ל 70 אחוז. הכל כדי להגן על הסינים
https://taxes.gov.il/about/publicannouncements/pages/ann_041012.aspx
הסינים לא דופקים אותנו. חבורת החמושים המכונה ״ממשלה״ אחראית למצב
זה כלל לא הנושא.
אבל אם כבר העלת את הסוגיה – מאין הבטחון שפתיחת השוק ליבוא תתגלגל לכיסי האזרחים ולא לכיסי בעלי רשתות השיווק? ראינו כאשר התירו יבוא מספר סוגי ירקות – המחיר ברשתות לא ירד בשקל – מי יקבע שהפעם זה יהיה אחרת?
אם רמי לוי יוכל למכור חלב במחצית המחיר הוא יעשה זאת.
אם הוא לא יעשה זאת אחד מהמתחרים יעשה זאת, ורמי לוי יאכל חצץ (חלב הוא אחד מlead losses המובהקים)
אם אף אחד מהמתחרים לא יעשה זאת, כם כזה פער, יופיע מתחרה חדש
הסיבה היחידה שבגינה ימנע מהאזרחים להרויח היא קיומם של עוד רגולציות ממשלתיות , שהורגת תחרות
אני לא מכיר את הסיפור עם הירקות ואשמח לבחון אותו אם תתן עוד פרטים. תחושת הבטן שלי אומרת שסיבה אפשרית היא שאתה צריך רשיון ממשלתי כדי להיות סיטונאי. מה שהורג תחרות בירקות והפירות
שחרורון
על הנייר אתה צודק. בפועל אין שוק חופשי ועובדה אם מסתכלים על מחירי התוצרת החקלאית שמשווקת ברשתות , התזה שלך כפי שהצגת בתגובה מתגלה כיפה בתאוריה אך מנותקת מהמציאות למרות פתיחת חלק מהתוצרת ליבוא על ידי שר האוצר הנוכחי.
יכול להיות שאתה צודק. כנראה שדרוש יותר מצעד אחד לפתרון הבעיה. אין שוק חופשי בגלל שיש קורפורטיזם (קרוני-קפיטליזם). יתכן שהמכסים הם רק חלק מהסיפור.
יכול להיות שיש עוד עיוותים שמונעים מהמחירים לרדת. אבל ברגע שיבוטלו המכסים יקרו שני דברים: תהיה קצת פחות התערבות ממשלתית שזה תמיד טוב, ונוכל להצביע על התערבות הממשלתית הבאה שמונעת תחרות
אף אחד לא מזכיר את הסגירה הדורסנית של הרפתות העירוניות ע"י משה דיין.
גם אין קשר בין ההבטחות לבני ישראל ולגרים לפני הבחירות למה שמתבצע בפועל. לבני הבליעל שתי דעות. רוב המוצרים סינים וזה לא מעניין אפאחד כמה סינים מתים על האייפון. יש מלחמה על הגבול וזוועות עולם פה לידינו ואיננו מוטרדים עד האקזיט הבא. שורת הרווח תמיד הייתה ושחיתות גם. האינטרנט ותקשורת ההמונים משנים את המשחק. פעם רק יחידים ידעו את האימה. כשהמשחק המשתנה ממש יאיים על ההנהגה או על מפעילהם תהיה מלחמה. בית ישראלי? אמור בית של כל אזרחיו או איזה ח*א של האג'נדה של הסדר העולמי החדש. מערכת עקיפת החוק כאן בכדי לעזור לעשירים ולמושחתים. רות דוד, כדוגמא. מספיק להציץ בפייסבוק של רפי רותם הגיבור ולהתחלחל. יש אנשים ישרים וטובים. הם מאחור. פרופסור היס יכול לעזור.
ירמיהו פרק ט
א מִי-יִתְּנֵנִי בַמִּדְבָּר, מְלוֹן אֹרְחִים, וְאֶעֶזְבָה אֶת-עַמִּי, וְאֵלְכָה מֵאִתָּם: כִּי כֻלָּם מְנָאֲפִים, עֲצֶרֶת בֹּגְדִים. ב וַיַּדְרְכוּ אֶת-לְשׁוֹנָם קַשְׁתָּם שֶׁקֶר, וְלֹא לֶאֱמוּנָה גָּבְרוּ בָאָרֶץ: כִּי מֵרָעָה אֶל-רָעָה יָצָאוּ
חסקה חסקה/יורם טהר לב
הים יפה הבוקר, הים הוא די שקט
אז בואי נא ילדונת אלי לחסקה
פה אין מפרש מתוח ואין גם מעקה
אבל מאוד בטוח אצלי בחסקה.
חסקה, חסקה, בלי סיפון ומעקה
שנחיה ושנזכה רק לשוט בחסקה.
שתיקת הים
אתה תלך ולא תגיע
לעולם
שתיקת הים
הצוללים
חזרו ריקם
חיים גורי\שתיקת הים
אל קו החוף
שבות ספינות מנוצחות
ואור השמש בגבן
אני ושנות האור
ומחשבות הים
לבסוף ננוח
ופנינו
עשב ים