בנק ישראל חושש. הוא חושש ליציבות הבנקים כתוצאה מרמות החשיפה הגבוהות שלהם להלוואות שנתנו לקבלנים. עד כדי כך בנק ישראל חושש, שהפיקוח על הבנקים הגביל את הבנקים למתן של עד רק 20% מסך כל קו האשראי שלהם לנושאי בנייה. הבנקים קרובים לגבול ה20% כבר בשלב זה של השנה. בעקבות כך לקבלנים נגמרים מקורות הכסף למימון פעילותיהם ומכונת החובות שמתניעה את הנדלן נמצאת לפיכך בסכנת עצירה.
בועת הנדלן, שיצאה כבר מזמן משליטה, היא זו שעל פי דוחות בנק ישראל, מהווה את הגורם העיקרי שמונע את שקיעתה של כלכלת ישראל למיתון. פלוג לא יכולה לתת לה להעצר אבל מצד שני לא רוצה לפגוע ביציבות הבנקים. כחלון לא יכול לתת לזה להעצר אבל אסור לו להתערב בהחלטותיה של פלוג. שניהם הבינו שחייבים למצא את הפראייר התורן או יותר נכון את הקרבן שיהיה מוכן לקחת על עצמו את הסיכון שבמינוף הקבלנים למען המשך התנעת המכונה.
הפראיר הזה נמצא – הפנסיות שלנו. אתמול דווח כי בפגישת פסגה שהתקיימה השבוע במשרד האוצר בראשות שר האוצר משה כחלון והנגידה קרנית פלוג, סוכם כי גופים מוסדיים יעמידו הלוואות לחברות הבנייה והקבלנים, באמצעות המערכת הבנקאית. הבנקים ישמשו כחתמים בעסקאות אלה ויקבעו עבור המוסדיים את רמת הסיכון של הלווה. לא ברור בשלב זה אם הם גם ישאו בהפסדים (ואם כן בכמה) במקרה של קביעת רמת סיכון שגויה שנעשתה בתום לב או בתום קומבינה עם קולגות מתחום הנדלן.
מי יהנה מאותו הסדר?
כמובן מנהלי הקרנות שכעת נפתח בפניהם שוק חדש להשקעה. הבנקים, שיקבלו סכומים נאים על פעולות החיתום והתיווך בין הקבלנים למוסדיים והכל מבלי שיקחו סיכון על פעילותם. הנגידה פלוג, ששומרת על יציבות הבנקים ומגלגלת את הסיכון לגופים אחרים, וכמובן כחלון – שיוכל להמשיך להוציא כותרות על עוד שניים וחצי אנשים שקיבלו חוזה לדיור למשתכן.
השאלה המעניינת היא מי מבין כל שמונה המשתתפים בדיון שבו הוחלט על המהלך, ייצג ושמר על האינטרסים של החוסכים? התשובה העצובה היא שכנראה אף אחד מהם. אותם קברניטי המשק שהכניסו אותנו לבוץ הנדלן, משתמשים בנו כעת כדי להמשיך לשרוד עוד קדנציה או שתיים בתפקידם. הם יודעים היטב שהם מונעים משבר נדלן בטווח המידי על חשבון פנסיות שגם ככה נקבל אותם אי שם בעוד כמה עשרות שנים, אם בכלל ישאר לנו שם משהו בקופה.
הבעיה היא אף גדולה מכך. לא מספיק שכחלון כבר כנראה ויתר על הורדת מחירי הדיור בקדנציה שלו, הוא כעת גם מסנדל כל נסיון עתידי של שר אוצר אחר להוריד את המחירים. כל אחד שיכנס לנעליו של כחלון יאלץ להתמודד בעתיד עם מציאות חדשה, שבה ירידה במחירי הדירות תסכן חלקים מהפנסיות שלנו. אם ההסכם הזה ייושם במידה נרחבת – נצטרך להחליט בעתיד – האם אנחנו רוצים פנסיה עם מחירי דירות גבוהים או מחירי דירות נמוכים בלי חלק נכבד מהפנסיה שלנו.
מה שהכי מפחיד ופוגע העלאת הריבית ומה יהיה על הזוגות שקנו דירות בלי חשיבה מראש……..
והסחר מכר בסתרים שעושים על גב הציבור !!!!
ערן
לא הבנתי את הבעיה הרי בכל אופן לכולם יש ביטוח משכנתא כך שבכל אופן חברות הביטוח יממנו את התפוררות הבועה אז טיבעי שחברות הביטוח למינהם ירכשו את המשכנתאות.
מה הבעיה?
יותר קל שכחלון יאשר לשחרר את הפנסיה שלי ללא 35 % מס אני אשלם עם זה את המשכנתא ובכך לא נצטרך לגלגל ידים
יד ימין לא מודעת ליד שמאל…
והנה כתבה מהשבוע אשר אדון כחלון מצהיר כי מחירי הדיור הולכים ליפול… http://bizzness.net/%D7%9B%D7%97%D7%9C%D7%95%D7%9F-%D7%99%D7%95%D7%9D-%D7%90%D7%97%D7%93-%D7%94%D7%91%D7%95%D7%A2%D7%94-%D7%91%D7%A9%D7%95%D7%A7-%D7%94%D7%93%D7%99%D7%95%D7%A8-%D7%AA%D7%AA%D7%A0%D7%A4%D7%A5-%D7%95/
אז אדון כחלון, אם אתה כל כך בטוח בקשר לנפילת מחירי הדיור איך אתה מעז לעשות צעד כזה ?
ממשלה של מושחתים. מדינה של עיוורים.
אז אני מבין שמנהלי קרנות הפנסיה שמנהלים מאות מיליארדים הם אנשים סתומים שרק מחכים שמישהו יעקוץ אותם. אני רק לא איך אתה מצפה שמישהו עקבל כסף בפנסיה עם ישקיעו רק באג"ח ללא סיכון וכל השקעה אחרת היא פגיעה בחוסכים? האם מישהו יצליח לחיות בכבוד עם תשואה של 1.5 בשנה (אם אתה עדין מאמין במדינת ישראל. אולי גם המדינה היא סוג של הונאת משקיעים ואז בכלל צריך להשקיע במדינות עם תשואה שלילית).
מנהלי הקרנות (חלקם אני מכיר באופן אישי) הם אנשים מאד חכמים שמחכים להזדמנויות ההשקעה. הם את הרווח שלהם הם יעשו ללא קשר להצלחת ההשקעה. בכל מקרה השקעה באפיק שרוב המומחים מזהירים שהוא קרוב לשיאו – הוא לא מהלך חכם בלשון המעטה.
א. אמרו את זה גם ב 2011
ב. ומנהלי הקרנות לא יודעים את זה?
ג. המשכתנא בישראל לא קשורה לערך הנכס כך שגם אם הנכסים יורדים הקונה לא יכול פשוט לצאת מהנכס כמו בארה"ב.
ד. כל השקעה למעט אג"ח חסרת סיכון כוללת סיכון ובלי סיכונים אין תשואה.
ה. גם רופאים מקבלים משכורת אם הם מצילים את חייך או לא אז זה אומר שהם אדישים?
https://www.youtube.com/watch?v=sJeFrqBJF6E
איך תיבנה בתים למתן עליית המחירים ללא מימון!!!! השוק המוסדי יש נזילות עודפת, טובת הציבור היא לממן פעילות בנייה בארץ בריבית אטרקטיבית בליווי הבנקים שיודעים איך להעריך אשראי , רוב הזמן
מעניין אם פלוג וכחלון קיבלו את הרעיון מהסרט THE BIG SHORT…
פשוט העתק של הקומבינה האמריקאית לפני הנפילה של הנדלן בארה"ב ב-2008.
ממש כך !!!!
למה שהמוסדיים לא ייבנו בעצמם?
אמנם החוק הזה שמונע מחברות פיננסיות שמנהלות מעל סכום מסויים להיות בעלים/שותפים של חברות ריאליות שמנהלות מעל סכום מסויים מפריע אבל תמיד אפשר להחריג..
ובקיצור..למה שהמוסדיים לא ייבנו עבור ציבור החוסכים,ושאר האזרחים,את הדירות ובכך כולם ירוויחו פעמיים..גם רווח מהדירות שיילך לטובת הורדת דמי ניהול ומשכורות וגם רווח מהמשכנתא שגםכן תילקח על חשבון הפנסיה(איש איש וההסדר אליו יוכל להגיע,לפי קריטריונים ברורים)וגם תגדיל את רווחי קרנות הפנסיה..אנחנו מצידנו נרוויח דיור מוזל,שאנחנו מממנים ואנחנו ערבים אליו וגם נהנים ממנו
ברגע שתבוטל חובת ההפרשה המוסדים יכולים לבנות דירות, לפתוח רשת חנויות רהיטים או להחזיק קו חלוקה של פיתות, וכל אחד יחליט היכן מתאים לו לשים את כספו
אבל מה שהם עושים עכשיו זה מצרפים את הקבלנים לאונס הקבוצתי.
נצטרך לשלם פעמיים? גם הפנסיות שנחתכות וגם לחלץ את הפסדי המוסדיים שגדולים מכדי ליפול??
סאבפריים ישראלי – מה דעתכם:
האם הבנקים ימכרו לתיקי הפנסיות שלנו את המשכנתאות של לווים בטוחים או כאלה שסביר שלא ישלמו בעת פיצוץ הבועה, המיתון והאבטלה שיבואו לאחר מכן?
שוב ושוב ושוב מתברר הצורך החיוני לבזר את שוק ההון.
הכלי העיקרי לשם כך הוא הידוק השליטה של החוסך על החסכון הפנסיוני שלו.
בעברית – חשבונות פנסיה בניהול אישי. במילים פחות עדינות – לפרק למוסדיים את הצורה. המוסדיים משחקים בכסף לא שלהם מבלי לשאת באחריות. למה? כי דמי הניהול לא יפגעו מהפסדים (יפגעו במידה מסויימת, אבל עוד יהיו ועוד איך יהיו דמי ניהול).
לפחות שדמי הניהול יהיו אחוז מהרווחים (ולא מהסהכ) כך שהפסד יגרור גם שיפוי החסכונות ע"י מנהלי הקרן (המוסד).
בחסות ה"חוק" (האקדח אליבא דשחרורון), שודדים את חוסכי הפנסיה. עוד תופין מבית המדרש של תכנון מרכזי.
בנק מזרחי כבר מוריד את הסיכון, מוכר לציבור את הסיכון,
http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001092881
התחיל כבר בינואר
http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001137376
הריבית על המשכנתאות עלתה בשנה האחרונה בכמעט 3% למרות שריבית בנק ישראל לא עלתה כלל, אז או שהבנקים קרטל ועושים מה שבא להם ובא להם להרוויח יותר (לא נראה לי שבנק ישראל היה מאשר סתם העלאה כזאת בריבית המשכנתא) או שהסיכון בתיקי המשכנתאות גבוהה ויש כבר עדויות על חוסר החזרים של לווים ולכן הבנקים מגלגלים למי שכן משלם את העלות .
בכל אופן הבנקים שומרים את הידע קרוב לחזה
מאיפה הבאת את הנתון של 3%?
עלה בקושי בחצי אחוז