בלי פיקוח, בלי דיון ציבורי, מבלי לשאת בתוצאות הפסד שכבר חצה את גובה הגרעון הלאומי, בנק ישראל הפך עכשיו רשמית גם לספקולנט הגדול ביותר בישראל. בהודעה שהוציאה הועדה המוניטרית של בנק ישראל נקבע כי הבנק יגדיל את השקעותיו בבורסות העולם במיליארדי דולרים. מעתה יוכל הבנק לרכוש מניות בסכום המתקרב ל15 מיליארד דולר -הכל כספי ציבור כמובן. בנק ישראל נכנס להרפתקאה זו במטרה לכסות על הפסדי העתק שלו שצבר בשנים האחרונות בהובלתם של פישר ופלוג. בשביל להבין כיצד הגיע הבנק לאותה תהום ללא מוצא, הנה סקירה היסטורית קצרה:
על מנת להחליש את השקל המתחזק שפגע בזמנו בסקטור היצוא, החל בנק ישראל לרכוש מיליארדי דולרים החל משנת 2008 . תהליך רכישת הדולרים התבצע בכמה שלבים. בשלב הראשון מחזיקי הדולרים בשוק מכרו את הדולרים לבנק ישראל בתמורה לשקלים שהדפיס הבנק והעביר להם לחשבונם.
בשלב השני ,על מנת למנוע אינפלציה בשל הזרמת מליארדי שקלים חדשים לשוק (ששימשו לרכישת הדולרים) ,ספג בנק ישראל חלק מהשקלים האלה. הוא עשה את זה על ידי כך שלווה את השקלים מהשוק (על ידי מכירת מק"מ) או על ידי כך שאפשר לבנקים מסחריים להפקיד אצלו את השקלים שברשותם. בשני המקרים הוא התחיב לשלם ריבית למלווים או לבנקים המפקידים. סך הכל חייב היום בנק ישראל דרך המק"מים ופקדונות הבנקים אצלו סכום שנאמד בכ- 285 מיליארד ש"ח.
בשורה התחתונה בנק ישראל רכש ומחזיק כיום כ-97.6 מיליארד דולר שכנגדם הוא צריך לשלם ריבית על קרוב ל-300 מיליארד ש"ח. הבעיה שעמדה מול בנק ישראל היא מאיפה ישיג את הכסף לצורך תשלום הריבית על הר השקלים שהוא חייב? על מנת לפתור את הבעיה החליט בנק ישראל להשקיע את עשרות מיליארדי הדולרים שברשותו בשווקים הפיננסים בחו"ל. הכל בתקווה שהריבית שיקבל על ההשקעה הדולרית תשמש אותו לתשלום הריבית על החוב השקלי. אחרת הוא יכנס להפסד וגרעון אדיר.
בנק ישראל התחיל אכן להשקיע את הדולרים בנכסים בטוחים כמו אג"חים של מדינות בעלות דירוג אשראי גבוה. אבל פה הוא נתקל בבעיה נוספת: התשואות שקיבל על ההשקעות האלה היו נמוכות מהתשואה שהתחייב לשלם על התחיבויותיו בשקלים. כך הבנק רשם רק בשנת 2010 בלבד הפסדי עתק של קרוב ל-18 מיליארד ש"ח. בשנה שעברה רשם הפסד של 8 מיליארד. סך הכל יתרת ההפסד של בנק ישראל הגיעה ל52 מיליארד ש"ח. לכן הבנק החליט להמר ולהשקיע את הכספים בנכסים מסוכנים יותר ,קרי מניות, שבהן התשואה גבוהה יותר וכך גם הסיכון הכרוך בהן. אבל פה נתקל בנק ישראל בבעיה חוקתית.
על מנת למנוע מבנק ישראל להפוך להיות כאחרון המהמרים בשוק אסר עליו החוק להשקיע את הכסף במניות. זה כמובן לא היווה מכשול בפני הנגיד דאז סטנלי פישר. בחוק שכתב פישר ב2010 הידוע גם כ"חוק בנק ישראל החדש" הוסף סעיף המאפשר לבנק ישראל להשקיע במניות. אבל אז הוחלט שההשקעה במניות תוגבל רק עד 3% מכלל יתרות המט"ח שמחזיק הבנק. אחרי הכל מדובר בכספי ציבור והרי כספים אלה הם לא כספים שאפשר להמר בהם. אבל רכישות הדולרים נמשכו והפסדי הבנק רק גדלו וכמו כל אדם המכור להימורים החליט בנק ישראל ב12 למרץ 2013 להגדיל את שיעור ההשקעה במניות ל6%. 6% וזהו הבטיחו החברים בבנק.
אלא שאז המציאות שוב הכתה את הבנק והפסדיו המשיכו לגדול. שוב בנק ישראל, ששקע עמוק בתוך שוק ההימורים, החליט ב17 לדצמבר 2013 להגדיל את שיעור ההשקעה שלו במניות בפעם השלישית והפעם ל-7%. אבל רק באופן זמני, הבטיחו בבנק. זה אכן היה מאד זמני כי ב21 לינואר 2014 התבשרנו שהועדה המוניטרית החליטה כבר כמעט להכפיל את כמות הכסף המושקעת במניות ל12%. בשבוע שעבר הוחלט כבר להרים את סף ההשקעה ל-15%.
חושבים שפה זה נגמר? הועדה המוניטרית החליטה בינואר -2014 כי מאותו החודש יוכל הבנק להשקיע את כספי המט"ח באג"ח בדירוג BBB של חברות ושל מדינות. לשם הדוגמא זה דירוג האשראי שנתנה סוכנות הדירוג S&P למדינות כמו איטליה ויוון שנמצאו על סף פשיטת רגל. בנוסף , מעתה בנק ישראל יוכל להרחיב את השקעתו באג"ח מגובה משכנתאות. אותם אג"חים שהיו הגורם העיקרי למשבר הסאב פריים האחרון. גם בנגזרים הידועים בסיכון הרב הודיע הבנק כי ישקיע.
ומה הלאה?
בשנת 2017 צפוי בנק ישראל להמשיך את היקף הרכישות של המט"ח בשל תכנית מהגז. בעקבות כך גם צפויים לגדול הפסדי הבנק. הדבר מבטיח שבנק ישראל ימשיך להגדיל את השקעותיו במניות ובנכסים מסוכנים גם בעתיד. הדבר מבטיח גם שהגרעון של הבנק ימשיך לגדול. מי שישלם את מחיר כיסוי הגרעון זה כמובן האזרח דרך תשלום מיסים. כך או כך נראה שמהמשבר שיבוא עלינו לרעה בעתיד כבר לא נצא טוב.
ערן,
האם יש איפשהו מידע לגבי כמה מכלכלת המדינה מושקע / שעון על הדולר?
והאם קריסה כלכלית אמריקאית כמו זו שמתוקשרת הרבה לאחרונה לא תמשוך אתה למטה גם את כלכלת ישראל?
כן שפינוזה, בנק ישראל באמת לא שייך למדינה. רק החוב שלו שייך. מאיפה בדיוק אתה חושב שסטנלי ופלוג הביאו חצי טריליון שקל כדי לקנות איתם את כל הדולרים האלה?!
כתבה מצוינת וגם כתובה לעניין. ערן אתה מבין שאתה פלוס – מינוס האדם היחיד בארץ שכותב כתבות מוצקות בענייני כלכלה?
יישר כוח!
ערן,
אתה מפתיע אותי, בנק ישראל לא שייך למדינת ישראל (ואתה יודע את זה!) כך שהכסף שלו הוא ממש לא כספי ציבור…
זה עצוב וזה בהחלט נושא לכתבה אבל עם העובדות אי אפשר להתווכח.
בלי קשר, הערכתי האישית היא שמייד לאחר הבחירות נחזה במשבר כלכלי כל כך עוצמתי ש 2008 תיראה כמו משחק ילדים לעומתו כך שבנק ישראל מכניס את עצמו (ביודעין!) לבור ללא תחתית.
דווקא אתה מפתיע אותי כשאתה אומר שב"י לא שייך למדינת ישראל. תצמד לעובדות ולא לתאוריות קונספירציה חסרות בסיס.
אשמח מאוד להוכחה שב"י שייך למדינת ישראל.
הייתי מצפה לסמל המדינה באתר הבנק או על בניין הבנק…
הייתי אפילו מגזים ומבקש את סמל המדינה על הכסף הישראלי, הרי זה שייך למדינה לא?
קרא את חוק בנק ישראל:
פרק ב': בנק ישראל, מטרותיו, תפקידיו ועצמאותו – בנק ישראל הוא תאגיד
שייך למדינה? למה כתובת האינטרנט היא org.il ולא gov.il ? למה לא מופיע סמל המדינה בשום מקום?
כמו בית המשפט העליון
שפינוזה
המרכיבים של גוף פרטי לא קיימים בבנק המרכזי. מי שעומד בראשו נבחר על ידי הממשלה, אין לו בעלי מניות פרטיים, הוא לא ממומן על ידי אף גוף פרטי ורווחיו (עוד שהיו לו כאלו) אמורים לעבור על פי חוק לממשלה.
את הבנק צריך לשפוט על פי פעילותו ולא על פי הסמלים שמקיפים והדומיין שעליו הבנק נמצא. ואגב – דומיין עם סיומת gov.il מקבלים גופים ממשלתיים – בנק ישראל מעצם עצמאותו אינו חלק מהממשלה. תאגיד אגב יכול להיות גם תאגיד בבעלות המדינה אין בכך שום סתירה.
בית המשפט העליון אינו חלק מהממשלה ובאתרו וגם באולם מופיע סמל המדינה. למותר לציין שכתובת הדומיין היא gov.il
יכול להיות תאגיד ציבורי אבל זה לא מצויין בחוק בנק ישראל שם נאמר בסתמיות שהבנק הוא תאגיד… דרך אגב, מהו מספר רישום התאגיד?
אין לו בעלי מניות פרטיים? ובעלי מניות לא פרטיים יש לו?
בנק ישראל הוא גוף סטטוטורי. כל מטרתו היא בייצוב הכלכלה ולא בעשיית רווח (אני משאיר רגע בצד את האבחנות לגבי כסף "אמיתי" ו"לא אמיתי" שלא נראות כלל רלוונטיות כרגע)
הסבר לא רע לגבי זה ניתן למצוא בסרטון הבא: https://www.youtube.com/embed/v2pQiJivPE8
מי שישלם את המחיר הוא לא משלמי המסים אלא החלשים ביותר שלא מגיעים לסף המס שכן קצבאות הזקנה, האבטלה, הנכות, השלמת הכנסה… יקוצצו. אלה שהיו שמחים לשלם מסים אילו רק היו משתכרים שכר סביר.
חזק העניין עם הזהב.
בדיוק אתמול ראיתי שהמחיר צנח ואמרתי חאשתי שכדאי שנקנה קצת רק אין לי מושג איך..;)
תעודות סל
ערן,
אתה מפתיע אותי, בנק ישראל לא שייך למדינת ישראל (ואתה יודע את זה!) כך שהכסף שלו הוא ממש לא כספי ציבור…
זה עצוב וזה בהחלט נושא לכתבה אבל עם העובדות אי אפשר להתווכח.
בלי קשר, הערכתי האישית היא שמייד לאחר הבחירות נחזה במשבר כלכלי כל כך עוצמתי ש 2008 תיראה כמו משחק ילדים לעומתו כך שבנק ישראל מכניס את עצמו (ביודעין!) לבור ללא תחתית.
אסור לבנק ישראל להשתמש בדולרים בארץ ובעצם הוא מחזיק את הקופה ירצה יעשה פיחות של עשרה אחוז ויגמור עם הגרעון.
כך שהבעיה אינה קיומית או בעלת נזק ארוך.
מצד שני וזה רעיון שאפשר לשקול אותו הוא לקחת כ10-15 מיליארד ולבנות דירות ותשתיות בארץ תוך שימוש אך ורק בציוד, כח אדם זר.
זה לא משנה לנו אם יש 100 או 120 מיליארד
תוך שלוש שנים גומרים עם המחסור בדירות.
ערן ערב טוב עברתי על הפרסום של בנק ישראל לגבי יתרות המט"ח אכן לבנק ישראל אין השקעות במניות ישראליות אני חוזר בי מהחשד שלי לגבי הדלפות למקורבים…בכל מקרה החשד שלי נובע מאבדן אמון במערכת פיננסית כולה וכמוני יש עוד המון אזרחים בישראל יש לכך הרבה סיבות טובות ונכונות…
ערן אני לא בטוח שאתה צודק בקשר להשקעות בנק ישראל ממליץ לך לפרסם באתר שלך פירוט הנכסים בנוסטרו של הבנק מעודכן עד ימינו אנו..בכל מקרה בשנים אחרונות הרווחים הגדולים לבנקים בעולם הגיעו מהשקעות באג"ח בעלי דירוג גבוהה ומכל הסוגים אם כן למה לבנק ישראל יש הפסדים מצטברים כל כך גבוהים..?
שלום יעקב
בנק ישראל לא מפרסם את הנכסים אותם רוכש אלא את החלוקה של הרכישות לפי סוגי הנכסים ובאיזה מטבע.
כאן תוכל לקבל את כל החלוקות והסטטיסטיקות בעניין:
https://goo.gl/q28KrS
חלק מההפסדים של הבנק נובע גם כתוצאה משינוי שערי המטבע.
אם בנק ישראל השקיע בארבע שנים אחרונות באג"ח מדינה ל10 שנים של ארה"ב וחלק ממדינות אירופה..? סביר להניח שהבנק הרוויח הרבה מאוד כסף אבל זה לא המקרה עד כמה שאני מבין מהכתבה… אני לא עוקב אחרי השקעות של הבנק המרכזי שלנו וכמוני מרבית אזרחי ישראל רובינו עסוקים בהישרדות יום יומית וממילא אין דיווח מסודר ואין אפשרות לבדוק את המהלכים של הבנק..בכל זאת מדי פעם אני מזהה תנודות חשודות במסחר בבורסה תוך גידול במחזורים במניות הבנקים של ישראל.. יש מי שקונה אותם ובהיקפים גדולים ויש מי שמוכר אותם ברווח משמעותי בעיקר משקיעים גדולים וחזקים..נשאלת כמובן השאלה האם במקרה אבל רק במקרה יש מי שמדליף מידע חסוי למקורבים מתוך חדרי חדרים של הבנק המרכזי בישראל..?ואם כן מי הם הגורמים ומה מידת הקרבה שלהם למקבלי ההחלטות בבנק..?
יעקב
בנק ישראל רוכש מניות בבורסות זרות
יעקב,
מי שקונה ומוכר מניות בנקים בהיקפים גדולים אלו הם גופים פיננסיים גדולים כגון בתי השקעות, קרנות השקעה מקומיות או זרות, חברות סל, קרנות גידור, סוחרים עצמאיים, משקיעים פאסיביים… ובעצם כל גוף פעיל בבורסה.
הסיבות שמשקיעים דווקא במניות הבנקים כאשר עוסקים בסכומים כאלו הם רבות ודיי ברורות כמו הסחירות הגבוהה במניות אלו, האמינות הגבוהה בבנקים (פה כבר יש על מה להתווכח :-), הנוחות, סוג התנודתיות של המדד הזה ומעל הכל, העובדה שעל מדד הבנקים קיימים נגזרים (אפציות, חוזים ופיוצ'רים) שבאמצעותם ניתן ליצור אסטרטגיות השקעה שונות ומגוונות כך שהמוצר "מדד הבנקים" הוא אטרקטיבי לאחזקה עבור כל גוף בנקאי או פיננסי אשר פועל בשוק ההון.
רכישה בהיקף גדול של מניות על ידי גוף כזה או אחר אינה בהכרח (ואפילו בכלל בכלל לא) מעידה על מידע פנים, וזו שטות לחשוב שמידע פנים, במיוחד בחברות הבנקים, עשוי להוביל לעסקאות שנרשמות במסלקת הבורסה.
רק שנעבור לכלכלה שמשרתת אנשים ולא אנשים שמשרתים כלכלה, יהיה לנו סיכוי לפתח חברה אינטלגנטית
סהכ צעד הגיוני.
היום אפשר להשקיע או בנדלן או במניות. כל השאר מניב שלילי.
אז מה לא בסדר פה?
כל הכבוד לבנק ישראל!
השקלים שהוא "מדפיס" עולים לנו אפס,
לעומת זאת המניות שקונים בדולרים הם נכסים אמיתיים, ייתרות החוץ הן נכסים אמיתיים להבדיל משקלים, דווקא מאג"ח הייתי נמנע בגלל הסיכון של מדינות (כן גוגל יותר יציבה).
הייתי ממליץ לרכוש זהב ויותר טוב לאדם הפרטי כסף דיגיטלי מגובה בזהב שניתן למשיכה
דוגמת aurumcoin.com מיזם מעניין ביותר מבוסס מימון המונים
כלומר בנק ישראל צריך להגדיל את יתרות הזהב
הונאות מבוססות מטבע דיגטלי הופכות ונהיות נפוצות מאוד (עע OneCoin)
לא מכיר את המיזם הספציפי הזה ויתכן שהוא לגיטימי, אבל ממבט חטוף באתר כמות האי דיוקים מעלה דגל אדום
בכל אופן, הדרך הבטוחה ביותר להשקיע בזהב היא להחזיק זהב פיזי בהשג יד. ברגע שאתה מכניב מתווכים את נתון לחסדיהם של אחרים
שמרו על רכושכם.
אני רק אניח את זה כאן, ברשותכם.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1120381454666105&substory_index=0&id=1031245446913040&__tn__=%2As
מ טער על החפירות בנושא אך לשם הכלכלה של משקי הבית מכוונת:
כספות פרטיות מוגנות מידי הבנקים אשר בהן שליש מהמזומן של האדם מגובה בזהב אמיתי.
ולשומע ינעם
כמו כל עסק כושל, גם בנק ישראל צריך לסגור את הבאסטה