חיים הורביץ (משמאל) ומשה וידמן. צילום מסך: יוטיוב
אם אדם מהישוב יבצע עבירת שוחד או יסייע בהעלמות מס, הוא יכנס לשנים ארוכות לכלא. לעומת זאת אם תאגיד גדול ועשיר עושה את אותן עבירות, אפילו תיק פלילי נגד האחראים לא יפתח במקרה שלו. גם את הקנסות שחוטף התאגיד בגלל אותן החשדות הוא מגלגל בדרך כלל על בעלי המניות. הנושא הזה הוא כתובת שחורה על הקיר הדמוקרטי וקריטי למצבנו לא פחות ממצבו של אליאור אזריה, ועדיין כלי התקשורת כמעט לא מסקרים אותו. אולי זו הסיבה שאף אחד לא יודע בציבור מי אלה וידמן, ויגודמן והורביץ ומה הקשר בינהם.
למרות שהנושא מוצנע – חברת טבע מעורבת כבר שנים עד צווארה בפרשת שוחד גדולה. פרשת השוחד התרחשה בין השנים 2007-2012, במסגרתה קידמה החברה את תרופת הקופקסון במכרזים ממשלתיים. לאחר משא ומתן ארוך, החברה הגיעה להסדר טיעון שבמסגרתו שילמה לרשויות המס האמריקאיות 520 מיליון דולר בכדי לחמוק מהעמדה לדין בפרשת השוחד שנתנה לעובדי ציבור ברוסיה, אוקראינה ומקסיקו.
הסכום הוא התשלום הרביעי בגובהו ששילמה אי פעם טבע בגין הפרת חוק. בנוסף לחברה היו הוצאות נוספות אשר הסתכמו ב-695 מיליון דולר. למרות זאת, אף אחד מבעלי התפקידים והדירקטורים בטבע, ובינהם אחד הנתבעים בתביעת נגזרת בפרשה חיים הורביץ, מנהל החטיבה הבינלאומית דאז ומי שרואה עצמו כמועמד מוביל לעמוד בראש טבע בעתיד, לא שילם מחיר אישי על הפרשה. גם ארז ויגודמן, שכיהן כדירקטור בטבע באותה תקופה, בין הנתבעים. הפרשה לא מנעה מויגודמן להפוך להיות מנכ"ל טבע מאוחר יותר.
"נושאי המשרה כשלו ביצירת תוכנית אכיפה אפקטיבית נגד שחיתויות ומתן שוחד, בקרה על ביצועה ואכיפתה בזמן אמת. בנוסף, יש חשש שנושאי המשרה הפרו אמונים — ובכלל זאת פעלו בניגוד עניינים, מנעו מטבע בכלל ומחברי הדירקטוריון בפרט לקבל מידע רלבנטי, או שאבו טובות הנאה פסולות כתוצאה מהפרת החוק הפדרלי בארה"ב". נכתב בתביעה נגד מנהלי טבע בגין פרשת השוחד.
טבע אגב ממש לא לבד בשלטון התאגידי הזה– בנק לאומי למשל, שסייע ללקוחותיו הזרים להעלים מס ולהלבין הון במשך למעלה מעשור עד שנת 2011, שילם על כך קנס של קרוב ל-2 מיליארד ₪ לאמריקאים כדי לחמוק מהעמדה לדין של המנהלים. גם במקרה זה הקנס גולגל כמובן על בעלי המניות של הבנק. האחראים בהנהלת לאומי לא רק שלא שילמו את המחיר על רשלנותם לכאורה – אלא שמשה וידמן, שהיה אמון על ועדת הביקורת של הבנק, אף קודם להיות יו"ר בנק מזרחי. מדובר במהלך שאפילו שופט בית המשפט העליון, מני מזוז, הרים גבה והתפלא בדיון שנערך בנושא, איך דבר כזה קרה.
אז מה אומרים על זה? לא אומרים, והפעם באמת לא אומרים על זה כמעט כלום בתקשורת… שלטון תאגידי כבר אמרנו?
אתה שוגה שגיאה בסיסית לחלוטין.
טבע היא יצרן בינלאומי שמתמודד בעולם על מקומו ועסקיו. במסגרת זו, עושים ככל האפשר להגדיל המכירות – ותשלומי שוחד קיימים בכל מקום.
מספיק שתסתכל מסביב – שולמו תשלומי שוחד על ידי סינס למנהלי חברת החשמל והידוע מכולם דן כהן-שופט מחוזי לשעבר חתנו של השופט ברק!
תשלומי השוחד של טבע לא נעשו כדי למכור רפואות חסרות ערך, או פגומות כי אז מדובר באמת המערכת פלילית תשלומי השוחד נעשו כדי לשמור על מערכת עסקית – שבה החברות האמריקאיות שולטות – והן הן משלמות שוחד יותר מטבע.
מנסיוני – באפריקה – אין עסקה ללא שוחד! גם האמריקאים עמוק בתוך תשלומי השוחד – וטוב לראות את השליטה של חברות הדלק האמריקאיות על הנפט בניגריה, ששם לא זזים ללא תשלומים שמנים, או תשלומי השוחד העצומים שהאמריקאים משלמים בגינאה עבור הזיכיונות של כריית
הבוקסיט (אלומיניום) האסטרטגי וכך שומרים על מונופול בבוקסיט האסטרטגי. כדאי גם לזכור את הסכומים העצומים ששילמו ה- CIA
למנהיגים באפריקה. (חלק מהכספים עברו לחשבונות בנק בשוויץ של
ראשי המדינות.
לכן – במערכת בינלאומית יש וקיים בכל יום.
אבל – משה וידמן הוא עבריין קשה, שעבר על כל חוק בבנק לאומי וחמור
יותר מעשיו בבנק המזרחי. הוא חלק חשוב בין מנהלי הבנק שמזייפים את
דפי חשבון הלקוחות בבנק במטרה לסחוט את הלקוחות ובמטרה להעלים הכנסות עצומות.
עם וידמן – הסיפור שונה לחלוטין. במקום שיו'ר דירקטוריון לפי חוק החברות ידאג לסניטציה בהתנהלות בנק המזרחי – הוא חלק בפשע מול לקוחות הבנק. מדובר במיליארדי שקלים בשנה.
נא לא לשהוות בין הורוביץ שפעל במסגרת עיסקית בהתאם לנהוג במדינות
שם פעלה טבע – לבין עבריין כבד – יו'ר דירקטוריון בנק המזרחי.
בניהול וידמן מעלים הבנק מרשות המיסים לפחות 1 מיליארד ש"ח בשנה!
כלומר כ- 250.000.000 $ בשנה. ב – 6 שנים – מדובר ב- 1.5 מיליארד ש"ח ולמעשה הוא פגע בכל אזרח בישראל!
הורוביץ לא פגע אפילו באזרח ישראלי אחד, לא פגע ברשות המיסים בישראל, החברה משלמת מס בהתאם להסכמים עם רשות המיסים – הוא
לא ביצע העלמת הכנסות של החברה מול רשות המיסים.
אל תקשר אחד עם השני בכלל.
אני מחזיק דפי חשבון של בנק המזרחי שההנהלה ברשות וידמן זייפה.
גם קודמו אשם.
כמובן שאין זו התנהלות ראויה,
אבל לפעמים במסגרת עשיית עסקים נוצרת דינמקיה במקומות מסויימים בעולם ששם נהוג לפעול בצורה זו, גם אינטל הועמדה לדין לדעתי באירופה וגם מייקרוסופט הועמדה לדין בגלל דברים דומים.
האמריקאים נוהגים באופן כללי לאפשר תשלום קנס כבד עבור מעשים כאלה. משרד המשפטים האמריקאי קנס בנקים ואנשים פרטיים בסכומים דומים ואף יותר.
מי בעלי המניות של בנק לאומי?
מדינת ישראל מחזיקה ב 6% = אני ואתה
ביתר מחזיקים גם אני ואתה, דרך כספי הפנסיה שלנו.
באמת נחמד מצידך לדאוג לבעלי המניות של טבע ולאומי
אם בעלי המניות לא מרוצים מההתנהלות של החברות שבבעלותם הם מוזמנים "להצביע" עם הארנק ולמכור את המניה או לחכות לפגישה הקרובה עם יתר בעלי המניות ולבקש להדיח את המנהלים הכושלים, כמה פשוט הא?
לא צריך חקירות או "דיון ציבורי" בנושא
אם תטען ש"כולנו" בעלי המניות דרך קופות הפנסיה ולכן התנהלות החברות כפופה לרצון הכלל אז אגיד לך שאני יואל כחלק מאותו כלל לא רואה בעיה במה שעשו החברות…
כשמי שמכונה המוסדיים – אלה שמנהלים לעם ישראל את הפנסיות – קונים מניות של לאומי ו/או של טבע, לא בידי עם ישראל למכור אותן אלא בידי מנהלי המוסדיים שיש סבירות גבוהה מאד ששיקוליהם לא זהים לשיקולים של אלה שמרכיבים את עם ישראל.