אם בקרב משתמשי הביטקוין היה חשש במשך השנים שהמדינה תחסל את המטבע המהפכני שלהם, עכשיו נראה שהם הפכו להיות האויב הכי גדול שלו שעלול להפיל אותו “מבית”. סכסוך פנימי בתוך קהילת הביטקוין העולמית עלול לגרום בקרוב לפאניקה בשוק ששוויו נאמד היום בכ-33 מיליארד דולר. במקרה קיצוני הסכסוך עלול להוביל אף לסופו של המטבע. מי שעוקב אחרי ערך הביטקוין בחודש האחרון לא יכול להתעלם מרכבת ההרים שמחירו עובר, כשבשפל ירד ערכו בקרוב ל50% מהשיא. כל הבלאגן הזה קורה, לא תאמינו, בגלל מחלוקת על דרך שדרוג פרוטוקול המערכת.
ביטקוין הוא מטבע דיגיטלי שאינו קשור או מפוקח על ידי בנק או ממשלה. כמו בכסף מזומן, הביטקוין מאפשר למשתמשים להוציא או לקבל כסף בצורה אנונימית והכל באמצעות אפליקציה בטלפון או דרך המחשב. המטבעות נוצרים על ידי חוות מחשבים שנקראים “כורים”. הכורים מאמתים את העברות הכספים של משתמשים אחרים על ידי פתרון נוסחאות מתמטיות מורכבות. רק אחרי שהעברה מאומתת – היא מאושרת. בתמורה לעבודתם מקבלים הכורים ביטקוין. את הביטקוין ניתן להמיר למטבעות הלאומיים ובכללם הדולר, היורו והשקל.
אז על מה הסכסוך?
במילה אחת – מהירות שימוש. נפח השימוש בביטקוין הלך וגדל עם השנים. המערכת הפכה להיות “כבדה” ובעקבות זאת גם גדלו כמות העיכובים בביצוע פעולות, שהפכו להיות נפוצים ומדאיגים. תחשבו רגע שעבור כל עסקה שתעשו בכרטיס אשראי תאלצו להמתין 10 דקות ויותר על מנת שהיא תאושר בחברת האשראי. זה בערך מה שחווים משתמשי הביטקוין.
על מנת לפתור את הבעיה החליטו בקהילת מפתחי הביטקוין לשדרג את המערכת, להגדיל את הנפח של המידע שיכול לעבור בה ולהפוך את הפעולות בביטקוין למהירות יותר. אבל פה פרץ ויכוח שנמשך כשנתיים ויגיע בסוף החודש לשיאו. אותה מחלוקת פיצלה את קהילת המפתחים והכורים לשניים והיא נעה כרגע סביב הדרך שבה צריך לבצע את השדרוג. קבוצה אחת תומכת בשדרוג “רך”, שנוסה בעבר ולא נושא בחובו סיכונים רבים. לעומת זאת יש התומכים בשדרוג “קשה” שאמנם נחשב למסוכן יותר אבל מהווה גם פתרון פשוט וישיר יותר לצורך שדרוג הקוד.
מה קורה בראשון באוגוסט?
חלק מתומכי השדרוג “הרך” הודיעו שנגמרה להם הסבלנות וקבעו את המועד הזה כמועד האחרון למעבר לפרוטוקול החדש. הם מאיימים להפסיק להכיר בעסקאות שאושרו על ידי כורים שלא יבצעו את השדרוג שהם יציעו באותו יום. אם יהיו מספיק כורים שיאמצו את הפרוטוקול שלהם, זה יצור למעשה שתי מערכות ביטקוין שעובדות על פרוטוקולים שונים. המשמעות היא שבפועל במקום מטבע ביטקוין מסוג אחד, יווצרו לפתע שני מטבעות ביטקוין מסוגים שונים שירוצו במערכת בו זמנית.
מה יקרה במצב כזה?
תוהו ובוהו ואי ודאות בעולם המטבעות הוירטואלים בכלל ובביטקוין בפרט, וכל זה לפחות בטווח הקצר עד שהעניינים יתבררו ויתייצבו. בגלל שעולם הביטקוין מעולם לא התמודד עם תרחישים כאלה, עלולות להיווצר תקלות לא צפויות. כך למשל העברות כספים שיבוצעו בתוך המערכת אחרי הפיצול יכולות פתאם “להעלם” יחד עם הכסף שהיה בתוכן. בנוסף, העברת הביטקוין הראשון עלולה לעבור גם במערכת ששייכת לביטקוין השני.
אם בכל זאת הפיצול ילך חלק מבחינה טכנית ושתי המערכות יתפקדו היטב לבדן, תעלה שאלת התמחור. ייתכן שהביטקוין הראשון יאבד את תמיכת הקהילה ויעלם בעוד הביטקוין השני יעלה למעמד הביטקוין האחד והיחיד. במצב כזה, לפיצול לא תהיה משמעות. ייתכן שיישארו שני סוגי מטבעות נפרדים לאורך זמן והשוק יצטרך להתמודד עם שניהם. פה לא ברור מה יהיה הערך של כל מטבע ומטבע ביחס למטבע הביטקוין “המקורי”. אופציה נוספת היא שהביטקוין יאבד מהלגיטימיות שלו אחרי הפיצול ואז מטבע וירטואלי אחר יתפוס את מקומו, כאשר המועמד המוביל כרגע הוא האיתריום.
מה הסיכוי שזה יקרה?
בשלב זה לא ברור, אבל בקהילת הביטקוין מנסים למזער סיכונים. על מנת למנוע מצב של פיצול ולחסוך את הנזקים הצפויים הוחלט על הסכם פשרה שידוע בשם “הסכם ניו יורק”. על פי עקרונות ההסכם יופעל שדרוג “רך” כבר בשבוע הבא, ושדרוג “קשה” בעוד כמה חודשים. לא ברור בשלב זה כמה כורים יצטרפו להסכם. על פי הערכת בכירים בעולם הביטקוין, יש להסכם סיכוי טוב לעבור ובכך לסכל את תכנית הפיצול של חלק מתומכי השדרוג “הרך”. כבר במהלך שבוע הבא אפשר יהיה לקבל אינדיקציה למידת ההיענות להסכם, ומכאן גם לסיכוי להתממשות הדרמה הגדולה הצפויה בסוף החודש הנוכחי. אבל גם אם הדרמה הזו בראשון באוגוסט לא תתרחש, היא רק תדחה ליום בו יגיע החלק השני של הסכם ניו יורק לידי מימוש – אז יכנס שלב השדרוג הקשה. במצב כזה אנחנו צפויים לחזות בשידור חוזר של מאבקי הכס בביטקוין.
[עדכון 17:27]: נראה שמתגבשת הסכמה בשעות הקרובות בין קהילת הביטקוין שתאפשר לאמץ את ה"שדרוג הרך" ובעצם תמנע את הפיצול בראשון לאוגוסט
אתה רומז בפסקה השלישית שה- segwit יקצר את זמן אישור הטרנזקציה המינימלי, שכאילו בניית הבלוק תקוצר מ- 10 דקות. למיטב הבנתי לא כלול ב- segwit שום קיצור כזה של טווח הזמן של בלוק. הבעיה כיום היא לא שאישור לוקח 10 דקות, זה לא באג, זה פיצ'ר. הבעיה כיום היא שהרבה טרנזקציות, לוקח הרבה יותר מ- 10 דקות לאשר אותן, יש עומס של טרנזקציות והכורים בוחרים לבלוק את אלו שמשלמות להן את העמלות הגבוהות ביותר. האחרות, בפרט כאלו שבסכומים מאוד קטנים, נדחות ועלולות אף בעתיד לא להיכנס לבלוקצ'יין. השידרוג יבטיח שיותר טרנזקציות יאושרו יותר מהר, שיותר טרנזקציות יכנסו לכל בלוק.
״פיצול קשה״ יקרה רק אם יהיה מספיק תמיכה מקהילת ה״כורים״ אבל לא ״תמיכה מוחלטת״. כלומר, בין משהו כמו 75% ל 90% (אני לא זוכר כרגע את המספרים המדוייקים). יותר מזה, ״פיצול רך״. פחות מזה, שום דבר. ״פיצול קשה״ אומר שכל ביטקויין ישוכפל פעמיים. פעם על הבלוקציין ה״קלאסי״ ופעם החדש (אם יש לך ביטקויין – הוא ישוכפל).
״בגלל שעולם הביטקוין מעולם לא התמודד עם תרחישים כאלה״ – לא נכון. זה כבר קרה בעבר, בEtherium לא רק שהמטבע לא נכחד הוא גם עלה יותר מ 1000% בחודש האחרון. אותו מטבע שבכתבה מצויין שהוא המעומד המוביל להחליף את הביטקויין
"עלול להיווצר מצב שהעברות כספים בתוך המערכת “יעלמו” יחד עם הכסף שהיה בתוכן." – לא מדוייק. העברת כספים עלולה להעלם רק במקרה ספציפי ובסמוך ל״פיצול הקשה״
״ בנוסף, העברת ביטקוין הראשון עלולה לעבור במערכת ששייכת לביטקוין השני.״ – לא בדיוק. יהיו שני בלוקציין, ואתה יכול לבחור עם מי לעבוד
האם הביטקויין יכול להעלם? כמובן. הביטקויין (או כל מטבע קריפטו אחר) יכולים להעלם. רובם למעשה כבר נעלמו (ללא פיצולים). באותה מידה גם מטבע ציווי יכול להעלם. למעשה, רוב מטבעות הציווי בהיסטוריה נעלמו (כתוצאה מאינפלציה וקריסה כלכלית). יתרה מכך, מטבעות הציווי שמצויים היום כבר איבדו מעל 90% מהערך שלהם כתוצאה מהדפסת כסף מסיבית
שחרורון
האינפורמציה שהעברת פה שגויה ברובה. מומלץ שתדעדכן על סוגי השידרוגים וההשפעות שלהם
מה באינפורמציה שהצגתי שגוי?
ערן, עם כל הכבוד (ויש!), אני חושב ששחרורון העביר אינפורמציה יותר מדוייקת מהפוסט שלך.
הרצאה מרתקת על hardfork / softfork והמשמעויות של פיצול אפשרי של הביטקוין,
מ"המסבירן הלאומי" של הביטקוין אנדרס אנטולופולוס:
חפשו ביוטויב "Forkology" (האתר מסנן תגובות עם לינקים).
חובה לכל מתעניין בביטקוין!