המטבע הוירטואלי, הביטקוין, הוא ללא ספק המטבע המצליח ביותר בעולם בשנת 2016. ביומו הראשון בשנה החדשה הנוכחית השלים המטבע עליה דרמטית של למעלה מ110% בשנה, וחצה את רף ה-1000$ עבור מטבע ביטקוין אחד.
זו הפעם השניה שבה הביטקוין חוצה את רף ה-1000$. בפעם האחרונה זה קרה בשנת 2013, אז הגיע לשיאו בכל הזמנים -1200$. מאז דשדש בטווח של בין 200 ל- 400 דולרים. אז מה קרה הפעם?
מכיוון שהביטקוין לא נשלט על ידי גוף מרכזי קשה לדעת בוודאות מהן הסיבות לעליות או ירידות במחירו, אולם נראה כי הפעם חברו יחדיו שני פרמטרים בו זמנית שתמכו בעליה הדרמטית.
הפרמטר הראשון הוא הירידה בחשדנות סביב המטבע המהפכני שחוגג השנה 8 שנים לקיומו. מספר בנקים מרכזיים החליטו לאמץ את טכנולגית הבלוקצ'יין עליה נסחר הביטקוין במאמץ ליצור מטבע "ביטקוין" משלהם. הבנק המרכזי באנגליה הגדיל לעשות כאשר פרסם מסמך שבו חשף את מטבע הסיביקוין – מטבע המיוצר על ידו תוך שימוש בפלטפורמת הבלוקצ'יין. עוד צעדים מעוררי אמון היו מעברו של מנכ"ל ברקליס לשעבר לסטארט אפ של ביטקוין. קרנות הון סיכון החלו להגדיל את השקעתם בחברות המתעסקות עם ביטקוין או הבלוקצ'יין, ובנקים החליטו לרכוש ביטקוין כהכנה למתקפת סייבר. רצף המקרים הזה נטע במשקיעים בטחון שהביטקוין הוא פה עוד לתקופה ארוכה..
במקביל לעליה באמון בביטקוין חלה ירידה דרמטית באמון הציבור במטבעות הפיאט, במיוחד בהודו ובסין. בסין זה קרה בגלל הירידה בערכו של היואן ובהודו זה קרה בגלל מגבלות עצומות על שימוש במזומן, שהוטלו במהלך 2016 ושגרמו לכאוס במדינה. גם חוסר הוודאות סביב מדיניותו של טראמפ תרמה להתנפלות על הביטקוין.
את רוב המסחר בביטקוין מרכזות הבורסות הסיניות כאשר לפני כשבועיים רשמו מחזור מסחר יומי של למעלה מ10 מיליון ביטקוין – שווה ערך לכ- 10 מיליארד דולר כיום. יש הטוענים כי מדובר במחזור לא הגיוני שמנופח באופן מלאכותי על ידי הסוחרים.
כמה דברים שלא ציינו פה
1. ביטקוין כרגע זה לאנשים מבינים
אחרת חבל שתיכנסו ותאבדו את הכסף שלכם בגלל רשלנות
מדובר פה במודעות אבטחה גבוה איך להחזיק מפתחות של ביטקוין ולא לאבד אותם
2. ביטקוין רק בחיתולים , כטכנולוגיה חדשה אי אפשר לדעת מה האקו סיסטם שייצא ממנה , כרגע נראה שיש המון רעיונות סביב ביטקוין , כמו ניהול קבצים , דומיין , רשת חברתית מבוזרת וכו
בגלל שזו טכנולוגיה חדשה כל ניסיון להסביר ביטקוין או לאפיין אותו לפי זהב כסף פיאט או מערכת אחרת הינו רק ניסיון להסביר מה זה טיסה לחלל בעזרת תחבורה ציבורית
זה לא עובד ככה
צריך להשתמש בביטקוין וללמוד בשביל להבין את השינוי
ומצער לראות אנשים ששוב נוטים לתפוס כותרת מהירה ולחשוב שהמילה מתארת את הדבר
3. קנו ביטקוין תחזיקו חמש שנים זה יהיה פי מאה
שיהייה ברור – המתכת הזאת לא ממש מעניינת אותי, היא פשוט הדבר שעבד ממש טוב ועלה ממש חזק מאז בוטל תקן הזהב ב1971 (שער 35$), והביטקוין מבחינתי זה חלום. אני מבין את החופש והגמישות שזה נותן ודווקא בגלל זה לדעתי לא יאפשרו לזה לחיות במתכונת הנוכחית.
זה לא שהזהב עלה כמו שכח הקנייה של הדולר נעלם
האם ממשלות ינסו להרוג את הביטקוין? בודאי
האם הם יצליחו? קשה לי להאמין. ממשלה זה לא בדיוק אירגון שנמדד על פי השיגים. ביום שהם יכריזו מלחמה בביטקוין הזכירו לעצמכם את ההצלחה המסחררת של תוכניות ממשלתיות אחרות כמו: המלחמה בעוני, המלחמה בסמים, המלחמה בטרור
אתה כמובן צודק שחרורון לגבי העובדה שערך מטבעות הפיאט ירד ולא שהזהב עלה, מחיר הזהב הרי נמדד בדולר. מה שמדהים בעיני הוא שמי שהשקיע בזהב ברגע שהכסף נותק מהזהב הרוויח הרבה יותר ממי שהשקיע במדד האס אן פי שעלה מאז בערך פי 22 לעומת הזהב שעלה פי 30. האם העובדה הנל למעשה אומרת שהשקעה במדד השוק לא מגינה אפילו מהאינפלציה ושוחקת את ההשקעה מבחינת כוח הקנייה בהנחה שזהב שומר על כוח הקנייה?
ועוד משהו, היום אתה יכול לפתוח "חשבון" בחול שמבוסס על זהב פיזי ולקבל אפילו כרטיז ויזה שאתה יכול איתו להוציא כסף בכל מקום בעולם. אמרתי חשבון במרכאות כי זה לא באמת חשבון בנקאי זה יותר רשת כספות וההחזקה לא מוגדרת כחשבון בנקאי על מנת למנוע חפירה מצד הרשויות. ואני מדבר מתוך נסיון אישי.
משעשע לראות אנשים לגבש עמדה מוצקה ולהתווכח בחירוף נפש על משהו שאין להם מושג בו.
מאיפה אתם יודעים על ביטקוין?
מכמה כתבות שקראתם בדה-מרקר ובגלובס?
תקנו בשביל הסקרנות ביטקוין ב-20 שקל ותתחילו לשחק איתו. ואז תחליטו אם זה טוב או רע.
תשובות לכמה דברים שנאמרו פה:
1) זהב שמר על ערכו כבר במשך אלפי שנים, ביטקוין קיים 8 שנים –
מה דעתך על המשפט הבא שעשוי היה להאמר בשנת 1900: " סוסים הם כלי תחבורה כבר אלפי שנים המכונית קיימת רק 20 שנה אין שום סיכוי שאי פעם נזנח את הסוסים ונסע רק על המכוניות האיטיות האלה" (אל תתפוס אותי בשנה). אני מקווה שהמסר ברור. זה חדש, פשוט תנסה לצאת מקבעונות ולראות האם זאת טכנולוגיה טובה יותר מזהב או כסף ממשלתי או שלא.
2) ביטקוין לא יציב – נכון כי השוק קטן מאוד. אם כל העולם ישתמש בזה זה יהיה יציב. יהיו כמה שנים שבאמת ביטקוין לא יהיה יציב מספיק כדי לקנות איתו שוקו במכולת בגלל השינוי התדיר בערכו. לא כובשים את העולם ביום אחד. צריך לחשוב האם יש לזה פוטנציאל להגיע לכל העולם.
3) כסף לא יכול לשמש ככסף אם לכסף עצמו אין ערך – זה פשוט לא נכון. כסף זאת הסכמה חברתית שזה בכלל רעיון מופשט לחלוטין אז מאיפה הרעיון שמאחורי הכסף צריך לעמוד משהו בעל ערך? לכסף יש ערך אך ורק כי אנחנו שמשתמשים בו חושבים שיש לו ערך. עד כדי כך פשוט ועד כדי כך מסובך. מה שבאמת חשוב בכסף זה הכמות שלו, היכולת להעביר אותו ולשלם איתו, חוסר היכולת לזייף אותו והיכולת לשלוט בהיצע שלו בהתאם לצרכים החברתיים – את כל אלה ביטקוין משיג. (כן גם ההיצע. אם כמות הסחורות כל ביטקוין באופן טבעי יקנה יותר וההיפך)
4)אני לא מבין מה רע בזה שיהיו עוד מטבעות. זה חופש. אם מישהו ממציא מטבע יותר טוב כולנו חופשיים לעבור אליו וככה זה צריך להיות. כסף זה הסכמה חברתית – למה שמישהו יגביל אותה
5)באופן כללי – ביטקוין ודומיו ניתנים להעברה בקלות במהירות ובזול יותר מכל סוג כסף אחר, היצע הכסף שקוף לכולם, לא ניתן בשום אופן לזייף אותו, ניתן לחלק אותו עד אינסוף לחלקים קטנים יותר ויותר (כן עד אין סוף, אין בעיה לשנות את ההגבלה על החלוקה עד 100 מליון) – זה פאקינג אמייזינג! אין שום כסף בעולם שאפילו מתקרב לעשירית מהיכולות האלה, איך אפשר שלא להתבונן בתדהמה על מה שללא ספק הוא העתיד של הכסף!
6) החסרון היחיד שאני מוכן להסכים עליו זה שהוא תלוי אינטרנט – אבל גם זאת בעיה שניתן לפתור ובטח עוד יפתרו אותה.
ברור לך שאתה מקשקש קשקושים בכמויות כן?
למה לקנות את הביטקוין ולא את ה – Monero שעולה בקצב הרבה הרבה יותר מהיר ונמצא בשער הרבה יותר נמוך? הרי אין לקשקוש הזה סוף. לא התייחסת בכלל למימד החוקי – אתה יכול להיות בטוח לחלוטין שממשלות יאסרו על השימוש בביטקוין אם הוא יהפוך לפופולרי יותר ואתה מבולבל אם אתה חושב שזה יהפוך את הביטקוין שלך ליותר יקר ונדיר – זה אולי יהפוך אותו בשנייה לחסר כל ערך אם בכלל תוכל לפדות אותו.
לגבי הטיעון עם הסוסים – טיעון יפה 🙂 אבל ברור לך שסטטיסטית מה שעבד אלפי שנים יש לו סיכוי הרבה יותר גדול לעבוד גם בחמישים שנה הבאות לעומת משהו שהוא לא חוקי בעליל, קיים רק 8 שנים והוא תזזיתי בטירוף, ראינו כבר צניחה מ 1000 ל200 במהירות מסחררת. זהב הוא פיזי לא דיגיטלי, אם יש לך אותו ביד אתה יכול גם לקבור אותו איפה שהוא (מצחיק שהגענו לזמנים הזויים כאלה) ואז מי בדיוק יוכל להחרים לך אותו?
תקרא שוב מה שכתבתי מר א, תקנה את המונרו ולא את הביטקוין אין עם זה בעיה. אני פעם אכתוב את זה בשורה נפרדת שלא תפספס:
זה נקרא חופש – זכותך לקנות מונרו ולא ביטקוין וזה מצוין כי חופש זה מצוין
יתכן שיהיו כמה מטבעות שיצליחו. אולי אפילו 100 מטבעות שונים. למה זה נורא בעינייך?
וברור שממשלות יאסרו שימוש בביטקוין אבל בשביל לעצור אותו באמת צריך לסגור את האינטרנט. לא אתה ולא אני יודעים אם ערכו יעלה או ירד כשהממשלה תנסה לעצור אותו. ואגב ממשלה לא מצליחה לעצור מה שהציבור מספיק רוצה כמו גראס או הורדות לא חוקיות. ואם עובר מספיק זמן זה הן מרימות ידיים (גראס למשל).
סטטיסטית מה שעבד אלפי שנים יש לו סיכוי הרבה יותר גדול לעבוד גם בחמישים שנה הבאות – מסכים לחלוטין, רק שאני כבר מבין שמדובר במכונית לעומת סוס ולכן הסטטיסטיקה כרגע לא מעניינת אותי. יש פה חידוש טכנולוגי אדיר זה כל הקטע.
משהו שהוא לא חוקי בעליל – פשוט לא נכון. במרבית המדינות זה חוקי. תחפש לבד אל תסמוך עלי. אבל תחפש רבאק אל תגיד סתם.
תזיזיתי בטרוף – כי השוק קטן – והשוק קטן כי זה חדש אם זה יצליח זה לא יהיה תזיזיתי – לא קראת מה שכתבתי כמו שצריך נכון?
אבל עזוב, מה אתה מקשיב לקשקשנים באיזה בלוג (זה כולל גם אותי כמובן) תקרא על זה לבד, ניכר שזה מעניין אותך. מקווה שהצלחתי בכל זאת לתת לך נקודות למחשבה.
אמרתי לא חוקי בעליל. היום זה חוקי מחר לך תדע. אם אתם באמת מאמינים שהממשלות יאפשרו לכל הכלכלה להפוך לשחורה למעשה ללא בקרות וללא יכולת שלהם למסות אתכם אתם בהחלט חיים בסרט.
קרא שוב את תגובתי לעומק. כי ממש לא טענתי שכסף צריך שיהיה מאחוריו ערך. טענתי כי לאגור ערך לא ניתן עי משהו שאין לו ערך ולכן ביטקוין כהשקעה דינו כדין הפקעות בהולנד.
כמו כן הסברתי כי מה שמש לאגירת ערך לא יכול להיות מטבע המאפשר מסחר ולכן ביטקוין לא יכול להיות מטבע טוב.
וכתבתי שהטכנולוגיה היא מצוינת לקבוצות אנשים שרוצים להסכים ביניהם על מטבע למסחר.
זהב שרד 5000 שנה
igold.co.il
כמה נקודות להשוואה ולמחשבה מול זהב…
1. זהב שמר על ערכו כבר במשך אלפי שנים, ביטקוין קיים 8 שנים.
2. כמו שלא מצאו מתכת שתהייה תחליף להזהב במשך אלפי שנים כנראה שלא ימצאו גם ב 50
שנה הבאות, לעומת זאת רשימת מטבעות הבלוקצ'ין גדלה בקצב מסחרר ואם מחר ששון קוין יהייה יותר בטוח ואטרקטיבי לכו נחשו מה יקרה לביטקוין.
3. מדינות ממש לא אוהבות את הביטקוין כי קשה למסות אותו וקיים סיכוי ממשי במקרה והמטבע יצבור הרבה פופולריות שהם יתאחדו רק כדאי לסלק אותו מהעולם. לעומתו זה עדיין חוקי להחזיק זהב ברוב העולם.
4. העולם המוסלמי הוציא לאחרונה את חוק השריע לזהב שהופך את זכות ההחזקה בזהב לחוק עבור 23 אחוז מאוכלוסיית העולם ואף מעודד זאת. לעניות דעתי זאת דרכם של המוסלמים ולהרביץ נפיחה לפנים של האמריקאים בתגובה להדפסת הכסף והמניפולצייה במחיר הזהב.
5. חיסרון או יתרון של הזהב נטוע ביכולת העכשווית של המערכת לבצע בו מניפולצייה, יכולת שלא קיימת בביטקויין. זה יכול להיות יתרון כי מחיר הזהב לא יוכל להשאר תחת מחיר לא ראלי לאורך זמן, כמו קפיץ שמותחים אותו כשהוא ישתחרר הוא כנראה יעוף במהירות, והמחירים הנמוכים בעיניי רבים במיוחד כאלה עם כיסים עמוקים זאת הזדמנות קנייה.
זהב – רק פיזי כמובן! עיינו ערך GOLDMONEY
אשמח להתייחסות עיניינית 🙂
2. נכון ביחס למטבעות דיגיטליים מתחרים שיכולים לבטל זה את זה.
לא נכון ביחס לזהב: ראה מתכות יקרות; פלדיום, פלטינה, כסף, אוסמיום, אירידיום, רודיום…
היתר נכון.
קניית זהב בארץ בעייתית. אפשר בצורת תכשיטים, אבל אז במכירה אתה מאבד 5%-20%. במכירה אתה צריך להזדהות ולתת הסבר בכתב. בקיצור -יש עליך מעקב של המדינה. מי שמחזיק זהב נחשב לפושע פוטנציאלי בעיני המדינה שהיא הפושע הראשי.
דבר ראשון, צריך להבין את המטרה של רכישת זה או ביטקוין. לכל אחד יש את הסיבות שלו. הסיבה שלי היא להתגונן מקריסה של הדולר , כלומר, מכשיר חסין אינפלציה. לכן אני קונה זהב, כסף, וביטקוין ככלי להחזקת ערך לא בדולרים
זהב וכסף (silver) הם השקעות טובות מאוד לדעתי. במיוחד לאור המניפולציות של הקרוני-קפיטליסטים ששומרים את ערכם נמוך. הנקודות שהעלת הם נכונות, אבל יש שתי נקודות נוספות ששוה לשקול
1. קל מאוד לממשלה לשדוד ממך את הזהב. זה קרה בערך לפני כ 60 שנה וקורה עכשיו בהודו. זה עלול לקרות בדיוק מתי שתזדקק לזהב שלך – אחרי שהמושלים יסיימו להחריב את המטבע המקומי.
2. אני באמת חושב שמטבע קריפטו הוא המצאה בסדר גודל של המצאות כמו האינטרנט. ביטקוין אולי לא יהיה זה שינצח בסוף אבל בנתיים יש לו כמה יתרונות בולטים: כמות משתמשים גדולה יותר מכל מטבע קריפטו אחר, איכות משתמשים גבוהה יותר או בשלות (השקעות בסטארטפים מבוססי ביטקוין, קהילה שמצליחה להזיז דברים, עסקים שמקבלים ביטקוין, כספומטים וכו). כמו כן, חשוב לזכור שהטכנולוגיה מתקדמת בקצב אקספוננציאלי בעוד המוח האנושי חושב לינארית. אומנם ביטקוין קיים רק 8 שנים, אבל הוא בנקודה בזמן בו אקספוננט הקידמה מתפוצץ
3. ממשלות אכן עשויות לאסור על השימוש בביטקוין. במקרה הזה, כמו כל סחורה שיש לה ביקוש, המחירים יקפצו לשמיים. לכן, אני לא מפחד מאיסור גורף. מה שמטריד אותי הוא התהליכים הנוכחים: הטלת ״רגולציות״. שזה מילה יפה למקלות בגלגלים. הממשלות מנסות להעמיס ככ הרבה כאב ראש , כדי לגרום לרוב האנשים לוותר על ביטקוין.
אני רק אוסיף נקודה קטנה לדיון המעניין. לא ניתן לגבות את הביטקוין בזהב, או בכל סחורה אחרת – וגם אין שום צורך!
כדי שיהיה גיבוי למשהו, יש צורך ב"מגבה" (הישות שאליה תפנה כדי להמיר את הזהב שיש לך בביטקוינס – ולהיפך). ומגבה הוא בדיוק הישות / גוף שרעיון המטבע המבוזר מנסה למנוע: גוף מרכזי ששולט במטבע…
הביטקוין הינו בעל ערך פנימי משל עצמו מסיבות דומות לזהב: הוא אינו מצוי בשפע, קשה ומורכב לכרות אותו ו… אנשים רוצים אותו. את הזהב – בניגוד לביטקוין – אפשר להחזיק ביד, הוא יפה ונוצץ ועושים ממנו תכשיטים נהדרים.
את הביטקוין – בניגוד לזהב – ניתן להעביר לכל נקודה ביקום שיש בה מחשב ואינטרנט, ניתן לחצות איתו גבולות בלי בעיה ולאחסן כמויות גדולות ממנו ללא עלות.
"ערך פנימי" הוא כל דבר שאנשים נותנים לו ערך פנימי ע"י שליפת הארנק. הם לא נוטים לעשות זאת לחצץ ולחול אשר על שפת הים. זהב וכסף? בהחלט! כבר אלפי שנים. ביטקוין? גם, כבר 8 שנים and counting
א ב ג
10 10 10
05 15 10
15 05 10
15 00 15
15 10 05
20 10 00
10 10 10
מחזור חובות והלוואות בין שלושה אנשים כשהסכום הכולל ההתחלתי הוא 30 ש"ח, הריבית 100% וגובה ההלוואה 5 ש"ח והחזר ההלוואה 10 ש"ח.
א מלווה ל- ב שמלווה ל- ג שמלווה ל- א . הסכום הכולל בסוף המחזור נשאר ללא שינוי.
מכאן שריבית כשלעצמה איננה יוצרת מחסור בסך הכסף שבמחזור.
הבעיה מתחילה כשהכסף ההתחלתי נוצר מחוב נושא ריבית דריבית. כאן תמיד יחסר כסף והמחסור גדל עם הזמן, ויגדל בכל פעם שיווצר כסף חדש מחוב.
במקרה ביטקוין אין בעיה כזאת.
–
(אפ)
למדינות ולבנקים אין שליטה על הביטקוין וזה מה שהופך את המטבע למטבע הוגן.
כשתשתית הכלכלה (המטבע) הוגנת כך עולה רווחת הכלל.
לא ברור לי מאיפה הבטחון הזה שלמדינה אין כל שליטה על הביטקויין.
אפילו אם נניח שהצפנת הביטקויין חזקה יותר מכל יכולת פיצוח צפנים נוכחית או עתידית של המדינה (הנחה אופטימית משהו בהינתן המשאבים של המדינה וההיסטוריה של קריפטוגרפיה) עדיין תשאר היכולת של המדינה להעביר חוק נגד תקשורת מוצפנת כל שהיא.
גם אם ה NSA המקומי לא יצליח לברר כמה ביטקויין העברתה ולמי עדיין ניתן לשלוח שוטרים לפרוץ דלתות ולקחת את העבריין לכלא
מה ימנע מהמדינה לדחוף אקדח טעון לרקתך? הצפנה חזקה?
יואל,
הפתרון הזה זה לא מעשי בלשון המעטה.
https://www.theguardian.com/commentisfree/2015/jan/13/cameron-ban-encryption-digital-britain-online-shopping-banking-messaging-terror
ביטקוין הוא בועה ועתידו להעלם ככל הבועות.
עד אז בהחלט ניתן להרוויח בספקולציות על הביטקוין.
על מנת להבין מדוע, צריך לבחון מה הם מטרות ושימושי הכסף.
השימוש המוזר ביותר של מטבע(כסף), שכנראה נשאר מעידן הזהב, והוא אחד הגורמים העיקרים למשברים הכלכליים הוא המחשבה כי כסף מטרתו לאפשר לאגור ערך. כמו שההיסטוריה הוכיחה כל דבר שאין לו ערך מעצמו בסופו של דבר יעלם וכל ערך מדומיין יעלם יחד איתו. כמו שלכסף רגיל אין ערך מעצמו וכל מטבע נדון לכיליון כך נכון גם עבור הביטקוין.
מי שחושב כי דבר שאין לו ערך מעצמו יכול לשמש כמחסן של ערך לטווח ארוך שיבושם לו.
שני השימושים האחרים של כסף הם:
– להעריך שווי
– לאפשר מסחר
מיכוון שערכו של הביטקוין משתנה בצורה תדירה הוא איננו מאפשר להעריך שווי מוצרים כי כל יום צריך לעדכן את מחיר המוצר הרי מוצר שעלה X שח לפני חצי שנה עולה פחות או יותר Xשח גם כיום אך אם היינו נוקבים מחירו בביטקוין מחירו היה מזנק בעשרות אחוזים.
מיכוון שביטקוין הוא דיפלציוני מעצם טיבעו וערכו עולה ועולה אנשים נוטים לחסוך אותו ולא להשתמש בו לקניות ולכן הוא יהיה במחסור גם כי אנשים חוסכים אותו וגם כי מחירו יחסית גבוה.
לכן ביטקויין לא רלוונטי לשני השימושים האחרונים של כסף, אם כך נראה כי הוא רלוונטי רק עבור אגירת ערך וכבר אמרנו מה קורה למי שמאמין כי דבר שאין לו ערך מעצמו ישאר בעל ערך לנצח.
כל עוד הביטקוין הוא מכשיר לאגירת ערך ערכו עולה, אך ברגע שיהיו מטבעות דיגיטלים רבים יותר ושימושיים יותר הוא יתרסק, מיכוון שהטכנולוגיה שלו ניתנת לשכפול בקלות.
כמובן שהטכנולוגיה היא מקור העניין, האפשרות לכל קבוצה שרוצה לנהל בתוכה מסחר, לעשות מטבע בטוח ודמוקרטי.
ניתן לייצב את מחיר הביטקוין ע"י הצמדתו לכמות הזהב בעולם, וגם מטבעות דיגיטליים אחרים ניתן יהיה להצמיד למתכות יקרות אחרות.
ניתן יהיה להשתמש במספר מטבעות דיגיטליים שונים במקביל מבלי שיפגעו זה בזה.
השילוב של מטבע מוצפן חסר ערך מעצמו עם בעל ערך עצמי יוצר אמצעי בטוח ויציב.
למעשה לא
הצמדת ביטקויין לזהב מחייבת שעל כל ביטקויין יהיה כמות מתאימה של זהב איפה שהוא בעולם שבעל הביטקויין יכול להחליף בזהב אמיתי
ברגע שיש כספות פיזיות עם זהב פיזי בשטח ריבוני של מדינות הגליק הגדול של מטבע מבוזר שהממשלה לא יכולה לשלוט ולווסת נעלם כליל.
הממשלה פשוט יכולה להלאים את הזהב כפי שעשו כל ממשלות העולם בעבר. שום דבר לא יכול לעצור שוטרים חמושים בדרך להפקעה
גם לא הצפנה קריטוגרפית חזקה
ניתן להצמיד חלקית את הביטקוין לזהב, למשל ל-10% או 1% זהב.
במקרה כזה התערבות ממשלתית לא תשתלם.
כסף (money ) ללא ערך פנימי (כלומר שאינו מאחסן ערך) נקרא מטבע (currency)
כלומר, שקל הוא מטבע, זהב הוא כסף (money)
מטרת כסף, לפי הגדרה היא אגירת ערך. זה לא מה שגרם למשברים הכלכלים. מה שגרם למשברים הכלכלים הוא החלפת כסף במטבע. אפשר לחשוד בקשר הזה לאור התדירות ההולכת וגדלה של משברים והסיבות למשבר שקשורות ישירות למאפיני המטבע
חוץ מזה, אינפלציה היא מילה שפחידה שנועדה להבהיל את העם. הפרוש שלה הוא ירידת מחירים, שום דבר רע בזה. גם אין שום דבר רע בחיסכון.
מה שיפה בביטקוין זה שכל הויכוח לא משנה. מי שלא רוצה , שלא ישתמש בהיטקויון וניתן לעתיד לדבר
לא ניתן להצמיד ביטקוין לזהב כי צריך מישהו שיאכוף את זה וביטקוין הוא ללא ניהול מרכזי. אכן קבוצת אנשים יכולה ליצור מטבע אחר מגובה זהב וכבר עשו זאת. לגיבוי הזהב אין שום ערך כי מי שאוכף זאת יכול להחליט על פיחות בדיוק כמו שהוא יכול להחליט על ייצור יותר כסף.
שחרורון,
רק משוגע יחשוב שהעתיד יהיה שונה עבור אותה פעולה.
מאז ומעולם השתמשו אנשים בשטרות חוב וזה לא גרם למשברים.
הרעיון כי דבר שאינו בעל ערך יכול לייצר ולאגור ערך הוא העומד במרכז המשברים, דהיינו עסקי האוויר של וולסטריט עם המכשירים הפיננסים.
אף אחד לא הזכיר אינפלציה.
צריך להבין שאגירת ערך עומד בסתירה להערכת שווי ואפשרות למסחר, זהב הוא מעולה לאגירת ערך אך גרוע לשני השימושים האחרים.
אין דבר רע בכסף פיאט כמו שאין דבר רע בזהב יש רק שימוש לטובה או לרעה עי אנשים. לכל דבר יש השימוש לטובה ואין דבר שלא ניתן לניצול לרעה כך שרק רעיונות דהיינו דימיונות אנושיים הם הקובעים אם לרעה או לטובה. המשכיל ישאף לחברה אנושית בה זהב והשקעות משמשים לאגירת ערך וכסף פיאט או דיגיטלי למסחר.
הויכוח חשוב מאוד על מנת שנבין את הבסיס של הלוגיקה הכלכלית ואנשים ידעו לקראת מה הם הולכים ולא כעיוורים החוזרים על שגיאות העבר.
ביטקוין לא יהיה במחסור כי אנשים אוגרים אותו משום שהוא ניתן לחלוקה עד לחלק ה-100 מיליון. מאותה סיבה מחירו גם לא גבוה (יחסית או לא) כי לצורך העניין תמיד אפשר להתייחס למחיר של מילי-ביטקוין – כרגע סביבות 1 דולר ארהב.
מעבר לשמירת הערך הצפויה, השימושיות בביטקוין היא גם ביכולת להעביר את הערך בצורה אמינה ומאובטחת. די בשימוש אחד יחיד ועיקרי שיכול להתבצע בביטקוין בתור המנגנון מאחורי הקלעים של העברת כספים כדי להקנות לו ערך (משל עצמו) מעבר לערך הספקולציה על השפעת אופיו הדיפלציוני על המחיר.
את הטכנולוגיה ניתן לשכפל, אבל לא את התשתית המבוזרת והחזקה של ביטקוין. זה לא מקרי שלמרות הטכנולוגיות החלופיות שבזירת מטבעות הקריפטו האחרים ("אלטים") אין אף מטבע שמתקרב להחליף את המעמד של רשת הביטקוין.
"לגיבוי הזהב אין שום ערך כי מי שאוכף זאת יכול להחליט על פיחות"
על מה מדובר? אי אפשר לפחת מטבע דיגיטלי שכמותו סופית.
האחראי על מטבע צמוד זהב יכול להפר את התחייבותו, למשל, במקום 10% הצמדה, 1% הצמדה.
הפרת התחייבות או הסכם היא עברה שנשפטים עליה כשמדובר בגוף פרטי. אם זאת מדינה דמוקרטית האחריות על הפרת הסכמים מוטלת על המנגנון הדמוקרטי ואז אין עליך ללין אלא על העם שבחר בX.
בכל סוג של מסחר ישנו מתן אמון ואפשרות להפרתו, אבל אין לזה קשר מיוחד למטבע דיגיטלי.
בנוגע למטבע כזה, למשל, החברה שמנהלת את שרתי המסחר יכולה להפגע מפעולה פיסית או וירוס, או שחבריה יהפכו קורבנות סחיטה של ארגוני פשע עולמיים, ואז מישהו פתאום יאבד את כל הונו הדיגיטלי.
הדר אני חושב שאנחנו די מסכימים.
רק כמה הערות
1. תיקון טעות : התכוונתי לדיפלציה ולא אינפלציה. דיפלציה משמעותה ירידת מחירים, וזה דבר נהדר
2.ההבדל בין שטרות חוב למה שהולך היום הוא שהיום המטבע מיוצר מאויר ומגובה עי האלימות הממשלתית (אתה חייב להחזיק בו בכדי לשלם מיסים)
אני חושב שלתת לכל אחד להשתמש באיזה כסף/מטבע שנראה לו זה הדבר הכי טוב. והשיטה הטובה ביותר תנצח
אמנון
החלוקה היא לא רלוונטית. אם הערך עולה אני אוציא את המינימום שבמינימום. מכאן המחסור.
אנונימי
אם מטבעות מבוססים על אמון מדוע צריך את הגיבוי של זהב? אם חברה פרטית מבצעת פיחות וזה בניגוד להסכם אז תבע אותה. הזהב לא רלוונטי כאן. למה לי גם חברה פרטית המייצרת ואחראית על הכסף מאשר כסף בניהול הקהילה או העיר או המדינה שלי? שאני ארוויח מייצורו ולא חברה פרטית.
שוב אני אומר, כסף מגובה סחורה הוא לא מכשיר טוב למסחר. חוק של הכסף הוא שהוא מתרכז אצל מעטים, הוא נאגר אצלם ואז ערכו עולה. ואז אנשים חוסכים. ויש עצירה במסחר. כסף צריך להיות בעל אינפלציה 0 אחוז
אם מישהו מחליט על פיחות מטבע דיגיטלי מגובה זהב:
1מטבע=1קילו זהב.
פיחות:
10מטבע=1קילו זהב.
כלומר עליו להוסיף 9 מטבעות לחשבונך, שאין באפשרותו כי כמות המטבע מוגבלת.
אם מישהו מחליט על ייסוף מטבע דיגיטלי מגובה זהב:
1מטבע=1קילו זהב.
ייסוף:
1מטבע=2קילו זהב.
עליו להוסיף קילו זהב לחשבונך, שאין לו.
לכן גיבוי זהב מונע תנודתיות בערך המטבע.
"אם מטבעות מבוססים על אמון מדוע צריך את הגיבוי של זהב?"
גיבוי הזהב הוא לצורך מתן אמון ביציבות המטבע הדיגיטלי.
הערה:
כל נתינת אמון מבוססת על עובדות\ראיות רלוונטיות.
לא נותנים אמון בחלל ריק. נתינת אמון חייבת להתבסס על משהו.
למשל, נותנים אמון במי שקיים את הבטחותיו, כלומר, מתבססים על עובדות מעברו.
"כסף צריך להיות בעל אינפלציה 0 אחוז"
אתה מתעלם מכמה שיקולי דעת:
1. חברה של 10 אנשים הופכת לחברה של מיליארד אנשים.
2. חברה שמייצרת 10 סחורות הופכת לחברה שמייצרת מיליארד סחורות.
האם בהביאך בחשבון את שני הגורמים הנ"ל, האינפלציה צריכה להשמר על 0%?, כלומר, האם כמות הכסף צריכה להשאר ללא כל שינוי בהביאך בחשבון את גורמי השינוי הנ"ל ?
אינפלציה 0 זה בדיוק הפוך. ככל שיש יותר מוצרים ערך הכסף עולה וזה דיפלציה לכן צריך לאזן זאת עם הוספת כסף למחזור ולהיפך כאשר יש פחות מוצרים
2 תיקונים:
1. המטבע אינו יותר וירטואלי מהדולר או השקל שרק 5-10% מהם נמצא בשטרות פיאט
2. דולרים כותבים עם הסימן לפני הסכום, כך: $1000
לביטקויין לא תהיה ריבית אם כבר ריבית שלילית שזה מונח או קונספט לא מוכר במטבעות מדוללים.
אם לקחת הלוואה של ביטקויין בניגוד לדולר אתה תחזיר את אותו ביטקויין מאחר והרחבית גלומה בערכו העולה ככל שיש יותר משתמשים והוא גם לא יוצר פרדוקס הקיים שהריבית שאתה חייב כל פיאט בכלל לא קיים בשוק.
במה דברים אמורים קר מצב בו יש בנק ואדם אחד שלוקח 100 דולר הלוואה ומתחייב להחזיר 110 דולר.. מאיפה ישיג אותו אדם את ה 10 של הריבית אם הבנק מעולם לא ייצר אותו? בכך הופך האדם לעבד של הבנק..
בכלכלת ביטקויין גידול האוכלוסייה יוצר לבד את הריבית באמצעות קיבוע ההיצע של המטבע.
הרבה שגיאות בהודעה אחת
ראשית מי מבטיח שערך הביטקויין כל הזמן עולה? ירידות בערכו לא רק אפשרויות אלא גם נפוצות.
שנית,אם הלוואה מוחזרת במלואה ללא ריבית מדוע להלוות את הכסף מלחתחילה? אם יש x ביטקויין בחשבון ואני צופה שערכו יעלה אני פשוט אחכה ואדגור עליו. איזה סיבה יש לי להלוות אותו לאדם אחר שעלול לא לפרוע ההלוואה? אם אותו אדם היה מבטיח להשיב יותר ממה שלווה ממני היה על מה לדבר אבל להחזיר בדיוק את סכום ההלוואה? עדיף כבר לשמור הכסף בכיס ללא סיכון
Buy bitcoin! Satoshi we love you
https://www.youtube.com/watch?v=P7wvyqVCwdQ
בלוקצין אינו ביטקוין.
בלוקצין הוא חלק מהטכנולוגיה מאחורי הביטקוין. כמו שפס מגנטי הוא הטכנולוגיה מאחורי כרטיס אשראי אבל הוא לא ויזה, ונייר הוא הטכנולוגיה מאחורי שטרות כסף אבל הוא לא דולרים, שקלים או זוזין.
הכח של הביטקוין הוא היותו מבוזר, ושאין שליטה מרכזית עליו. זה מתאפשר בעזרת הבלוקציין. עם זאת, מטבע מבוסס בחוקציין שנשלט עי גוף מרכזי (כמו הסיביקויון) הוא לא ביטקוין ואפילו לא קרוב. הוא סתם עוד מטבע לא-מבוזר כמו השקל או דולר, שמשתמש בבלוקציין במקום בכל טכנולוגיית בסיס נתונים אחרת.
אם היה רק מטבע ביטקוין בעולם, הוא לא היה עולה כלל. כמטבע שכמותו סופית שאיננו יכול לצבור ריביות, עליה או ירידה אינן רלוונטיות לו. לעומת זאת מחיר הסחורות הנקוב בביטקוין היה יורד או עולה.
אם המסחר בביטקוין ינוהל תוך הטלת ריביות התוצאה תהיה "מחסור" במטבע שיומר למחיר הסחורות הנקוב בביטקוין שירד או למחסור בסחורות.
במילים אחרות, מסחר בריביות בביטקוין איננו טבעי לו, יגרום לצבירת ביטקוין בידי העשירים, יגרום למחסור בכמותו, יגרום למחסור ועוני, כמו בכלכלת חוב ללא ביטקוין.
מצויין
אז אל תשתמש בביטקוין
ברגע שמדינות ובנקים ישתמשו בביטקוין כבמטבע רגיל, יטילו עליו ריביות ומיסים, הוא ינהג כמו מטבע רגיל, ויגרום לאותם תחלואים כמטבע רגיל המיוצר מחוב נושא ריבית.
עוני, מחסור, יוקר מחייה יהיו תוצאה בלתי נמנעת.
לגאון האנונימי
מדינה יכולה לקבוע ריבית אפקטיבית (=מחיר) רק על מוצר שיש לה שליטה עליו. כלומר על השקל.
היא יכולה לנקוב בריבית על מוצר שאין לה שליטה עליו, אולם לריבית זו לא תהיה משמעות כלשהי, במקרה הנוכחי מכיוון שמסחר במוצר זה הוא מוצפן, מבוזר ואינו תלוי בגחמותיה של המדינה. היא לעולם לא תוכל להשיג חזקה על חלק כלשהו שלו (ללא תשלום מלא) או שליטה על ייצורו או הסחר בו.
המדינה ללא ספק תנסה להילחם בביטקוין ולהעניש בכבדות (אולי להוציא להורג) כמה ממשתמשיו הכבדים, אולם אלו צעדים לטווח קצר. בטווח הארוך המדינה תלויה בביטקוין ולא להיפך.
זה נחמד ששמעת על ביטקוין אתמול ואתה כבר מגיב, אבל אולי כדאי שתלמד משהו קודם.
לגאון שהשיב לגאון האנונימי:
דבר ראשון, למד, אם אמת לא מתוכחים, וכדאי שתשנן זאת לעצמך.
"היא לעולם לא תוכל להשיג חזקה על חלק כלשהו שלו "
המדינה תוכל לדרוש ממך לחשוף בפניה את חשבון הביטקוין שלך ולהטיל עליו ריבית\מס.
הבעיה איננה בביטקוין. הבעיה היא במדינה ובריביות, כמו שהיה מאז ומתמיד.
ברגע שמחוייבת ריבית, נוצר מחסור במטבע. במקרה של הביטקוין ידרשו כ200 שנים עד שהמחסור יורגש.
דרך אגב, מה הגדרתך לגאון אמיתי? (והיא לא מה שאתה חושב..)
לא חבוב ("אם אמת לא מתווכחים"… ועם דווקא בא לי?), היא לא תוכל. היא לא יודעת שיש לי ביטקוין. אתה מבין, את הביטקוין קניתי באופן אנונימי, הוא מוצפן ורק לי יש את המפתח.
המדינה לא יכולה לדעת כלום על פעולותיי בו.
שוב, אתה סתם דביל. תלמד על ביטקוין (וגם, אם יש לך זמן, על חוקי המס של מדינות. ממסים על רווח הון ולא על החזקת נכס שערכו עלה). אל תבזבז את זמנם של אנשים לפני כן.