מחקר שפורסם על ידי חטיבת המחקר בבנק ישראל, שופך אור על הנושא. במחקר נמצא כי על כל עליה של אחוז אחד במחירי הדירות, הצריכה שלנו עולה ב-0.2%. כלומר על כל עליה של 100 שקלים בערך הדירה, בעל הדירה יגדיל את הצריכה שלו ב-20 שקלים נוספים. במילים אחרות – כאשר מחירי הנדלן נוסקים, זה נותן הרגשה לבעלי הדירות שהם עשירים יותר. אותה אשלית עושר מגבירה את הרגשת הבטחון הכלכלי של בעלי הדירות וגורמת להם לבזבז ביתר קלות את החסכונות שברשותם או לקחת יותר הלוואות. זה קורה למרות שהעושר הזה הוא על הנייר בלבד, ולמרות שכמחצית מבעלי הדירות מוציאים כבר היום כרבע מהכנסותיהם בכל חודש על משכנתאות.
מנקודת מבטה של הממשלה מדובר דווקא בהליך חיובי – הרי מבחינתה הצריכה הזו של בעלי הדירות מתורגמת די מהר לגידול בתוצר ובצמיחה. בנוסף גם אף ממשלה לא תצא מגדרה כדי למנוע מאזרחיה הרגשת עושר – גם אם היא מזויפת. זה בוודאי לא יזיק לה בקלפי, כל עוד לא היא זו שתצטרך להתמודד עם שלב ההתפכחות.
"הצמיחה האפסית היום היא נתון מאד מאד מדאיג מבחינה כלכלית" – מסביר אלדד אברהם, בנקאי השקעות ודירקטור חיצוני במספר חברות. נתוני המחקר מובילים אותו למסקנה חד משמעית: "אין ספק שמה שמשאיר את כלכלת ישראל בצמיחה אפסית ולא שלילית הם מחירי הנדלן העולים שנותנים לאזרחים תחושת עושר. אם היינו רואים ששני הקטרים האחרים ,יצוא והשקעות, היו ממשיכים לצמוח אז לא היינו יכולים לקבוע את הקביעה הזו בצורה כל כך ברורה". כיום נזכיר רק בנוסף שכשני שליש ממשקי הבית בישראל מחזיקים בדירה משלהם.
הנתונים שמציג אברהם מתוך המחקר על אובדן קטרי הצמיחה "הבריאים" של המשק, לא מותירים מקום לספק: "החל מסוף 2008 הצמיחה בתעשייה בישראל גדלה בקצב שנתי של 1.5% בלבד.לשם השוואה עד 2008 היא צמחה ב-7% בשנה. ההאטה בקצב צמיחת הייצוא התעשייתי משפיעה על הגידול בצמיחת המשק. אם בשנת 2005 נפתחו בישראל 56 מפעלים חדשים בשנה, היום נפתחים רק 10".
למעשה אין דרך אחרת מלהציג זאת אבל המחקר מציג פצצת זמן מתקתקת לכלכלה הישראלית. אברהם מסביר: "זה מאד דרמטי ומאד מדאיג. כאשר הציבור צורך יותר, מבזבז יותר, קונה יותר אבל הצריכה גדולה יותר מהצמיחה, בסופו של דבר מקורות המימון שלו [חסכונות והלוואות] יסתיימו".
לשאלה איך מסתדר המצב העגום של הכלכלה עם נתוני האבטלה הנמוכים, עונה אברהם כי נתוני האבטלה של הלמ"ס אינם משקפים את מספר המובטלים האמיתי ולא את גובה המשכורות הנמוך.
האזינו לראיון עם אלדד אברהם:
אז בעצם, מי שקונה דירה תורם ליציבות המדינה… כלומר מי שיש לו כסף לקחת משכנתא כלומר 300K בערך (אפשר לומר שאלו האנשים העשירים יותר) בעצם מייצב את המדינה והעניים (שאין להם דירה) אמנם קורסים תחת עול יוקר המחייה אבל, כשהבועה תתפוץ היא תתפוצץ בעיקר על חשבונם של אלו שלקחו משכנתא?