הנגידה קרנית פלוג, מאשימה מעל כל במה תקשורתית את העדר היצע הדירות במחירי הדירות הגבוהים. לעומת זאת חטיבת המחקר של בנק ישראל פרסמה ערב השנה החדשה דו"ח שבו הם מאשימים דווקא את מדיניות הריבית הנמוכה של פלוג ופישר בהתפתחות בועת הנדלן. כך נכתב באותו דו"ח:
"בשנים האחרונות התרחבה הפעילות בענף הבנייה ומשקלו בתוצר עלה מ-4.4% בשנת 2007 ל-5.7% בשנת 2013. להתרחבות זו תרמה תגובת המדיניות בישראל ובעולם למשבר הכלכלי של 2008. את המשבר ליוותה ירידת ריביות עולמית ומקומית,שתרמו לעלייה בביקוש לדירות בישראל, וזאת לאחר תקופה ממושכת של האטה בבנייה. בתגובה לכך גדלו ההשקעות בבנייה למגורים, והתלווה להן גידול משלים בהשקעות בבנייה אחרת. כך נוצרה בענף הבנייה פעילות מוגברת כנגד מחזור העסקים, וזו סייעה למתן את ההשפעה השלילית של המשבר העולמי על המשק הישראלי".
עוד נכתב בדוח כי מחירי הדיור המנופחים היא הסיבה המרכזית לכך שישראל לא נמצאת עמוק בתוך משבר יחד עם כל העולם – "ישראל נפגעה במידה הפחותה ביותר מאז המשבר העולמי וגם הפיקה מענף הבנייה את התרומה הממוצעת הגדולה ביותר לצמיחה השנתית אחוז" כותבים בחטיבת המחקר של בנק ישראל ולמען הסר ספק הם מבהירים גם למה מתכוונים: "הדברים שלובים זה בזה: מצד אחד החוסן הכלכלי של ישראל אפשר לה להגדיל את ההשקעה בענף הבנייה, בניגוד למדינות שנפגעו מהמשבר הפיננסי וסבלו ממחנק אשראי; מצד שני, עצם התנופה בתוצר הבנייה סייעה למשק להתמיד בצמיחה על אף השפל במחזור העסקים העולמי והאטת היצוא."
נתון מעניין נוסף המופיע בדו"ח מוכיח קשר ישיר בין משברים כלכליים חמורים לירידה במחירי הנדל"ן: "כאשר מדרגים את המדינות על פי פער התוצר המצטבר בשנים 2009— 2014", נכתב בדו"ח, "מוצאים כי המדינות שנפגעו באופן החמור ביותר מהמשבר העולמי גם סבלו מקריסה של ממש בענף הבנייה. דבר זה בא לידי ביטוי גם בצניחה במשקל הבנייה בתמ"ג. כלומר הירידה בתוצר הבנייה במדינות אלה חרגה מעל ומעבר לירידה בכלל המשק".
נתון זה הוא דרמטי ויכול להסביר מדוע ראשי האוצר ובנק ישראל מהססים כבר שנים לפני כל תכנית שיכולה להוריד את מחירי הדיור.
לדו"ח המלא של בנק ישראל לחצו כאן
[…] שיצאה כבר מזמן משליטה, היא זו שעל פי דוחות בנק ישראל, מהווה את הגורם העיקרי שמונע את שקיעתה של כלכלת ישראל […]
[…] הנדלן שיצאה כבר מזמן משליטה היא זו שעל פי דוחות בנק ישראל, מהווה את הגורם העיקרי שמונע את שקיעתה של כלכלת ישראל […]
[…] הנדלן שיצאה כבר מזמן משליטה היא זו שעל פי דוחות בנק ישראל, מהווה את הגורם העיקרי שמונע את שקיעתה של כלכלת ישראל […]
[…] ספק שמישהו ישב עם כחלון והציג לו את המחקרים האחרונים של חטיבת המחקר בבנק ישראל, שחוזים תרחיש אפוקליפטי לכלכלה שלנו אם המחירים ירדו. […]
אם הבנתי נכון, לפי מה שאתה אומר, לאוצר ולנגידה יש אינטרנס שהמחירים ישראו גבוהים (שזה די ברור), מה שאומר שלא תהיה ירדת מחירים עד המשבר העולמי הבא, שעלול להביא לקריסה של המחירים?