צריך להודות שהאתגרים הרבים והמורכבים שהשיטה הכלכלית והמוניטרית הנוכחית מייצרת, מציבים בפני טראמפ משימה כמעט בלתי אפשרית. טראמפ, ממש כמו בסיסמת הבחירות שלו, מעונין להחזיר את הגלגל אחורה ואת הקפיטליזם לתור הזהב שלו. לאותה תקופה שבין שנות ה-50 לשנות ה-80 של המאה הקודמת בה הקפיטליזם עבד עבור כולם, תרם לצמיחה מכלילה, יצר מעמד ביניים צרכני גדול ואיפשר לארה"ב להיהפך למעצמה כלכלית אדירה. מעצמה שייצאה את האידאולוגיה והמודל הכלכלי שלה לעולם כולו. טראמפ כמו כל הקברניטים והגנרלים מתכונן לנצח במלחמה שהייתה ולא לזו שתהיה.
על סדרת האתגרים המורכבים שהמאה ה-21 מזמנת בפני השיטה הכלכלית הנוכחית, אפשר להרחיב רבות, אבל לעת עתה כדאי להתייחס לאיום משמעותי אחד הקשור בהשפעת ההתפתחות הטכנולוגית, הרובוטיקה, הבינה מלאכותית, והדפסת תלת מימד על שוק העבודה. מומחים רבים שנתמכים ע"י מחקרים ותחזיות מבוססות, מסבירים לנו ש"אבטלה טכנולוגית" היא עובדה מוגמרת. על פי אותן תחזיות שיעורי האבטלה תעלה בהדרגה לרמות שלא הכרנו בעבר. אנחנו נכנסים לעידן בו המכונות יעבדו עבורנו ובמקומנו.
אחד מהיעדים המרכזיים עליהם מבוססת השיטה הכלכלית הנוכחית הוא תעסוקה מלאה. השיטה הכלכלית הנוכחית יודעת להתמודד איכשהו עם אבטלה ברמה של 5%, 10% ואולי גם 15%, אבל אין לה ידע, משאבים וסיכוי לטפל במצב בו הרובוטים יחליפו 30%, 50% ויש הטוענים שגם 90% מכוח העבודה האנושי. מדינת הרווחה המודרנית עומדת כבר היום בפני קריסה על רקע העלייה בתוחלת החיים, הזדקנות האוכלוסייה והתשואות הנמוכות באג"ח ברחבי העולם. אין סיכוי שתוכל להתמודד עם אבטלה דו ספרתית גבוהה וקבועה.
האם התאגידים והקברניטים ינסו להגביל את החידושים הטכנולוגיים ולמנוע את החלפת העובד ברובוט? לכאורה זה הגיוני, אם הם רוצים להציל את השיטה שמעשירה אותם ושמבוססת על הצריכה הפרטית שמהווה 70% מהתוצר האמריקאי כולו. מצד שני אי אפשר לעצור את ההחלפה הסיטונאית הצפויה של עובדים במכונות. כבר כיום על כל 100 עובדים אמריקאים יש 2 רובוטים שעושים עבודה מקבילה והיחס הזה צפוי לגדול משמעותית בשנים הקרובות.
לא נוכל לעצור את ההתקדמות. אנחנו מייצרים רובוטים ובינה מלאכותית וזאת עובדה מוגמרת. יש מפעלים שלמים בארה"ב, ביפן, בסין, שבהם במקום אנשים עובדות מכונות. יותר קל, יותר פשוט, אין לרובוטים דרישות, אין הפסקות צהריים, אין מטבח, אין בעיות אישיות, אין כלום. כל מנהל יודע שניהול המשאב האנושי הוא הקשה והסבוך ביותר. אם תדברו עם מנהלי עבודה הם יגידו לכם שמצב בו במקום אדם עובדת מכונה הוא מבחינתם חלום. מה נצטרך? כמה מפעילים ומומחים שיתחזקו את הרובוטים וזהו. במקום כל הבלגן הנוכחי, לחיצת כפתור והכול עובד. ההשקעה הגדולה החד פעמית ברכישת רובוטים מתוחכמים תוכיח את עצמה כמשתלמת מהר מאוד אם מכמתים נכון את העלויות הישירות והעקיפות המלאות הכרוכות בהעסקה של עובדים. התאגידים לא יעמדו בפיתוי הזה ולכן אבטלה טכנולוגית היא בעיה שכבר עתה יש שמנסים לגבש לה פתרונות.
אחד הפתרונות הפופולריים הוא יוזמת ההכנסה הבסיסית האוניברסלית (Universal Basic Income), לפיה המדינה תנתק את הקשר בין עבודה לשכר, ותשלם לכל אזרח משכורת חודשית בסיסית. משכורת זו אמורה להספיק לו כדי להתקיים בעולם ללא עבודה. פיילוט ראשון החל השנה בפינלנד, ויש מדינות נוספות ששוקלות להתנסות במודל הזה "בקטן", כדי להיערך לתקופה בו הוא ייהפך לאורח החיים החדש שלנו. גם כאן טראמפ עשוי להפתיע ולחשוב מחוץ לקופסא.
לפני כחודש הוא נפגש עם צמרת עולם ההיטק הכולל את ג'ף בזוס מאמזון, פיטר תיל ייזם מוצלח ואיש חזון, מארק צוקרברג מפייסבוק, איילון מאסק מטסלה, טים קוק מאפל ואחרים. אנשי חזון מסוגם של איילון מאסק ופיטר תיל אמרו בצורה ברורה שאוטומציה ואינטליגנציה מלאכותית ישנו את פניה של התעשייה והכלכלה מהיסוד. לא רק שהם מדברים ועוסקים במודל ההכנסה הבסיסית האוניברסלית, אלא לדבריהם אין מנוס ממנו. מאסק מפתח יכולת נהיגה אוטונומית למכונית החשמלית של טסלה, אמזון של בזוס תפרוס במהלך 2017 רשת סופרמרקטים ממוחשבת ואוטומטית ב-2,000 סניפים (Amazon Go), וגם משלוח חבילות אוטומטי ע"י רחפנים שהם כבר החלו בו ומתכננים להרחיבו דרמטית. אובר החלה כבר לפרוס בסן פרנסיסקו מוניות אוטונומיות ללא נהגים.
טראמפ מינה את מאסק ואת מנכ"ל אובר לפורום אסטרטגי למדיניות, שחבריו נפגשים איתו לעיתים תכופות לדון בכלכלה וביצירת מקומות עבודה. מה שהם ילחשו לאוזניו ימחיש לו שבפניו אתגרים כאלו שיחייבו אותו לחשוב מחוץ לקופסא ולקדם גם את יוזמת ההכנסה הבסיסית האוניברסלית. כבר כיום יש הטוענים שהשימוש במוטיב של "סין לקחו לנו את העבודות" ע"י טראמפ במהלך הבחירות, נעשה כי כך קל יותר לפנות ולזכות באהדת הציבור. לטראמפ ברור שהאיום האמיתי על שוק העבודה הוא זה שמגיע מהטכנולוגיה ולא ה-אאוטסורסינג של משרות וקווי ייצור למדינות מתפתחות.
הייתכן שטראמפ יהיה המחולל של שיטה כלכלית חדשה, כזו שמתאימה לאתגרים הרבים שהשיטה הנוכחית אינה מסוגלת להתמודד איתם? בכלל לא בטוח, אבל יש לקוות שיצליח ליישם ולו חלק קטן מהתכניות שלו.
רונן אביגדור הוא בכיר לשעבר בשוק ההון, מרצה באקדמיה לכלכלה חברתית ולמודלים חדשניים של כלכלה וחברה.
מאמר מאוד חשוב שמצביע על האוטומציה המקפת כגורם המיתר עובדים וגם מצביע על הפוטנציאל האדיר במנהיג שובר מוסכמות כטראמפ. אני מוצא לנכון כאן להעלות פרק מסכם מספרי כסף בר קיימא וחירות כלכלית: עושר שמחלחל לכלל האוכלוסייה אפשרי. טענה זאת מבוססת על כך שתודות להתקדמות הטכנולוגית קיימת היכולת ליצר שפע עצום של מוצרים ושירותים שאנשים רוצים. בעצם מהי הכלכלה, סך כל המוצרים, השירותים והנכסים שמחליפים ידיים. מכאן שאם טכנולוגית אפשר לייצר הרבה יותר מוצרים ושירותים מבוקשים, הרי טכנולוגית ומעשית ניתן להרחיב מאוד את התוצר, או במילים אחרות את הצמיחה של המשק. הבעיה היסודית של הכלכלה בימיני היא שלאנשים אין די כסף כדי לרכוש אותם מוצרים ושירותים שניתן בפועל ליצר. האם בתי העסק והעסקים עובדים על שיא כושר הייצור שלהם? האם המפעלים עובדים על שיא התפוקה שלהם? סך כל יצרני המוצרים והשירותים במשק, עובדים על הרבה פחות מהתפוקה המלאה שלהם. מדוע לא מייצרים יותר, מדוע המפעלים לא מייצרים 100% מכושר היצור שלהם, במילים אחרות מדוע אינם עובדים על תפוקה מלאה? התשובה הפשוטה היא כי לאנשים אין מספיק כסף לקנות את כל היקף היצור המלא, אין לאוכלוסייה מספיק כסף לקנות את כלל המוצרים והשירותים שהמשק יכול ורוצה לייצר. כל המשק עובד על תפוקה חלקית ביותר והצמיחה של הכלל ושל הפרט מצטמצמת, מפאת הסיבה היסודית, המהותית והשורשית, של המחסור ושל העוני והיא שלאנשים אין מספיק כסף לצרוך את כלל המוצרים והשירותים שהמשק טכנולוגית ולהלכה למעשה יכול ליצר.
בכלכלה כל דבר זה או מוצר או שירות, הכלכלה, המשק מורכב מסך הכול המוצרים והשירותים, והתוצר המקומי הגולמי התמ"ג המפורסם הוא סך הכול המוצרים והשירותים שהמשק בכללותו על כל הסקטורים שלו כולל הציבורי, מייצר. האם התמ"ג עומד על שיא התפוקה האפשרי במשק – בוודאי שלא. והרי כל מדינה רוצה להגדיל את הצמיחה שלה, רוצה להגדיל את התמ"ג שלה, ואנו רואים בשנים האחרונות מיתון מתמשך, מיתון כרוני בכלכלות כל העולם, מדוע זה קורה דווקא בשעה שאמצעי היצור של מוצרים ושירותים שמאפשרת הטכנולוגיה דווקא מתפוצצים מאוטומציה מרקיעה שחקים המגדילה כל הזמן את כושר היצור של מוצרים ושירותים. היכן כאן המילכוד? התשובה עשויה אולי להישמע פשוטה מדי, לכאורה נאיבית, אף על פי כן זאת תשובה שיורדת למהות הדברים בכלכלה, והתשובה הגדילו את כוח קניה של האוכלוסייה והגדלתם והצמחתם את כוח הקניה ויחד איתו את היצור בפועל של מוצרים ושירותם ופטרתם את הבעיה היסודית ביותר של הכלכלה. כבר כאן, אציין שישנם דרכים שונות להגדיל את כוח הקניה של האוכלוסייה ובכך נעסוק בהמשך. בשלב זה די לקלוט את התובנה שלאנשים פשוט אין די כסף לקנות את כול המוצרים והשירותים שהמשק יכול טכנולוגית ועל כן מעשית לייצר.
במידה ויגדל כוח הקניה של האוכלוסייה ובמיוחד אלה הנמצאים נמוך במדרג הסוציו-אקונומי, הם יגדילו את הצריכה שלהם, של מזון, תחבורה, רכב, תיירות ונופש, חינוך, עוד מכל דבר, ובכך מעלים ישירות הן את רמת חייו של הציבור בכללותו, וגם של השכבות החלשות ביותר והתמ"ג צומח לשמחת הציבור ושרי האוצר כאחד.
כאן אגע על קצה המזלג בסוגיה מורכבת יותר, אך שגם ביחס אליה תתאפשרנה השלכות מאוד מבוקשות ורצויות. אם לציבור (ובמונח ציבור נכללים גם הממשלה והסקטור הציבורי) יהיה יותר כסף מחד, ויוסרו חסמים שיאפשרו בנייה בהיקפים נדרשים, וגם סבסוד של מכירי הדיור (שאפשרי בחלק מתוספת הכסף הנדונה) יתאפשר גם למחירי הדירות, שעד כה הלכו והתרחקו מהישג יד, להפוך לנגישים. מספר גורמים יתרמו לכך, כאן רק נציין כי גידול כוח הקניה הכולל מחד, יאפשר לציבור לרכוש ולהיכנס להתחייבויות ביחס לדירה חדשה, מה שאין לו כיום כשהוא נמצא במחנק כסף וגם במחנק אשראי.
נסכם, כשיש לאנשים מחד יותר כסף, המקביל לכוח יצור עולה של מוצרים ושירותים, המשמעות של כך היא שהן המדינה והן האזרחים הופכים לעשירים יותר . הרי עושרה של המדינה נמדד בתמ"ג שלה, וגם נימדד ברמת ואיכות חובותיה, וכל אלה משתפרים פלאים אם יש לכלל הציבור לרבות הממשלה יותר כוח קניה ריאלי.
הטענה המוצגת כאן, וכפי שהוצגה על ידי רבים בעבר ובהווה, תזכה להתנגדויות ואולי אף זילזול. מייד יקפצו אלה שיטענו שאם 'יודפס' יותר מדיי כסף תיווצר אינפלציה ואפילו היפר אינפלציה, זאת תהיה ההתנגדות הראשונה שתעלה על הדעת. כדי לתת מענה פשוט ומובן לטענה זאת נבחן את הדברים בדוגמה פשטנית, אך שמבארת את הדברים לאשורם: נניח שאפשר ליצר X מוצרים ושירותים במשק לזמן נתון, אבל בפועל מיוצרים רק חצי הכמות, חצי X מוצרים ושירותים. הסיבה שיצרני המוצרים והשירותים מייצרים רק חצי X היא משום שלאנשים יש רק חצי X כסף לרכוש את אותם מוצרים ושירותים. וכלל היצרנים במשק לא ייצרו יותר ממה שכלל הצרכנים יכולים לצרוך בפועל, הם מתאימים את היצור לכושר הרכישה של הציבור. תכפיל כאן את כושר הרכישה של הציבור, תן לציבור X כוח קניה, המקביל לX כושר היצור, ובהינתן שכל שאר המשתנים זהים, ושלא תיגרם עליה במחיר, הרי הכפלת כושר הקניה מובילה להכפלת היצור בפועל. אינפלציה מתרחשת אם אתה מדפיס כסף מעל כושר היצור של המשק. אם למשל כושר היצור הוא X וכמות הכסף בידי הצרכנים תהיה שני X תיגרם אינפלציה המחירים יוכפלו. זהו מודל פשטני, אבל מדויק להסברת המודל המאפשר שפע כלכלי בר-קיימא. מודל זה בעצם חייב לשמש כלב של הכלכלה האמיתית.
לפניכם ספר שלם כדי לבאר, להסביר, לפרט, לנמק, להרחיב להעמיק, להראות ולהוכיח את האקסיומה הבסיסית הרזה הזאת המוצגת כאן. מידע המתבסס על מיטב הכלכלנים המוניטאריים כיום ולאורך ההיסטוריה, מהם זוכי פרס נובל, ומדינאים בעלי חשיבות היסטורית.
כדי לסבר את האוזן ביחס למודל זה, נציג כאן בתמצות את הדוגמה של הנשיא לינקולן אשר בראשית נשיאותו בפתח מלחמת האזרחים בארה"ב, נותר מחוסר מזומנים כדי לכלכל את צבא הצפון במלחמה, ואז בעצת היועץ הפיננסי שלו, הוא עשה מעשה, הפעיל את מכונת הדפוס וייצר את הדולרים הירוקים, הגרינבקס כפי שנודעו מאז, ונתן את הכסף לחייליו, והוציא את הכסף לסלול מסילות ברזל, ולנטוע חוות, ולפתח את מדינות הצפון, ולתת משכורות לכל עובדי המדינה ולרבים אחרים שהתגייסו למאמץ המלחמתי והנה ראה זה פלא, לא רק שלא נוצרה היפר-אינפלציה, לא רק שהמדינה לא פשטה את הרגל, לנוכח ההרס שנגרם במלחמה, להפך, ארצות הברית כולה, יצאה מחוזקת כלכלית כפי שלא הייתה מעולם קודם לכן. כיצד התרחש הנס הזה לאחר 4 שנים של מלחמה קשה? התשובה הייתה שבעצם, לינקולן בהדפיסו כסף ובחלקו אותו לציבור, הגדיל את כוח הקניה של האוכלוסייה וביחס ישר הגדיל גם את הייצור, יצר שפע חסר תקדים והקפיץ את אמריקה קדימה.
בטרם נמשיך הלאה, נעלה כאן שאלה עקרונית חשובה, אם הבנו שהגדלת כוח הקניה של הציבור, תורם לצמיחה גדולה למשק, תורם להעלאת רמת החיים – וכפי שניווכח לא פחות מכך איכות החיים – של כלל האוכלוסייה, נשאלת השאלה, כיצד תחולק תוספת הכסף הזאת. כאן נציין שקיימות מספר דרכים לכך, האחת מתן קיצבה ישירה לאזרחים, לדרך זאת יש חולקים וטעמיהם עמם. דרך אחרת, הגדלת הוצאות הממשלה, למשל בבניית תשתיות, בהשקעה בחינוך, בגידול בכוח האדם המועסק על ידי הסקטור הציבורי. דרך שלישית היא במס הכנסה שלילי, שמשמעה שכל מי שמשתכר מתחת לרף מסוים, שכרו יושלם לגובה הרף שנקבע ובכך המדינה תוכל להגדיל את כוח הקניה של הציבור העובד. דרך רביעית, היא להגדיל את תשלומי העברה לנזקקים, לפנסיונרים וכן הלאה. הדרך החמישית והריאלית ביותר היא הצירוף של כל אלה במינונים שונים. נרחיב על כל אלה בהמשך.
כמו שכתבת, התאגיד יכרות את העץ עליו הוא יושב – הרי אם יהיו כל כך הרבה מובטלים למי יהיה כסף לקנות מה שמייצרת האוטומציה ? מהר מאוד ההשקעה ברובוטים תוכיח את עצמה ומהר מאוד לאחר מכן יתהפך המצב.
"לטראמפ ברור שהאיום האמיתי על שוק העבודה הוא זה שמגיע מהטכנולוגיה ולא ה-אאוטסורסינג של משרות וקווי ייצור למדינות מתפתחות."
אתה עושה ממנו גאון, נביא. איפה כל הגאונות היתה כשהוא פשט רגל עקב עסקיו הכושלים?
ד"א פגישות קבועות עם אוליגרכים זה לא הוא המציא. פוטין ואחרים עושים זאת עשרות שנים.
באופן כללי המאמר נכתב בלשון ראוותנית. לסנוור במקום לנתח (וואו, אמזון פותחת רשת סופרים שייתחרו בוולמארט. מהפכה חסרת תקדים). עצתי לאדון אביגדור – הרזומה שלך כאן לא נראה טוב. מזכיר לי סוכן מכירות נכלולי.
מאמר מעניין מאוד.
תודה
שלום לכולם,
באופן די מפתיע אני מוצא את עצמי תומך בדעות של שחרורון.
לפני שנכנסים ללחץ לגבי האבטלה צריך לזכור שאם לאנשים לא יהיה עבודה הם לא יקנו מוצרים וזה יוצר בעיה לאלה הרוצים למכור (החזקים)
נגזרת של הבעיה הזאת קיימת כבר היום בישראל – אנשים קונים פחות אוכל, והיצרנים תוקפים את הממשל.
מורידים מחירים וכו..
כולם מבינים שסילוק עובדים יביא לפחות מכירות.
היום נותנים לאנשים עבודות שלא מייצרות כלום, (בדומה למה ששחרורון אמר: 18 שנה של לימודים ואפס יכולת) – המנגנון הזה פשוט שומר על החברה במצב סטטי, אכן מבינים שחייבים לתת לאנשים תפקיד.
בתקופת המלוכה באירופה במאה ה 16 היו כל מני תפקידים מומצאים "שומר הכתר" שומר שמלת המלכה"
כבר אז הבינו שאדם חייב למלא תפקיד כדי להיות חלק מהקבוצה – אחרת הוא יצא נגד החברה בה הוא חי.
כל "שומרי בגדי המלכה" של ימיינו, בעצם שומרים על מנגנון קיים כדי להמשיך את המנגנון ולא כדי להתפתח, בקצב הזה תמצא שיותר אנשים יקבלו תפקידים או תארים עם פחות צורך במיומנות ויותר בלבולי מוח.
היום רוב אנשים נוטים לבינוניות במקרה הטוב, וזה מצב בעייתי ביותר – אשר בתורו מביא יצרנים לתמוך במיכשור אוטומטי עקב טעויות וכח אדם חסר יכולת – ועם יכולת התמודדות הולכת ופוחתת.
האפשורת השנייה היא התפתחות חברתית , זה יקרה רק אם אפשר יהיה לטפל בצד מנטלי של בני האדם – לא בצורה של הפיכת אנשים ליותר זומבים אלא שיפור היכולת המנטלית, ואז אולי נקבל חברה חזקה יותר עם יכולת להתקדם לעבר מטרות חדשות.
כיום בעלי השליטה מעדיפים טמבלים עם תעודות, אשר שומרים על "חוקי הכלכלה" ועוד רעיונות דומים…
דרך אגב הכלכלנים הניאו ליברלים לא רוצים תעסוקה מלאה. לא מזמן ג'נט ילן אמרה כי זה מסוכן שאחוז התעסוקה ירד מתחת ל 5 אחוז והיא תנקוט צעדים להעלות.
השינוי צריך לבוא בעצם התפישה של תופעת העבודה המודרנית. כיום אנחנו מגדירים את עצמינו לפי סוג העיסוק שלנו אם תת הגדדרה של גודל ההשתכרות שהיא למעשה ניסיון לכמת את המחיצות של הפרט לחברה. עבודה במשך רוב שעות היממה מגדירה את הפרט כאיש מקצוע רציני. העבודה מזמן הפכה לערך משל עצמה שהונחלה לנו על ידי מעמד השליטים ובתור תוצר לוואי היא גם שומרת את מעמד העבדים המודרני מדוכא וחבר כוחות למרוד כנגד הסטטוס קוו.
תמיד יהיה צורך במיעוט זניך של עובדים אנושיים אך ברור לכולם שהמכונות יהיו מסוגלות לבצע יותר מ 90 אחוז מהעבודה הדרושה.
בכדי להתכונן לאתגר צריך להפוך את התפיסה שלנו שעבודה היא ערך מקודש ועליון ולהתחיל לראות בה כמשהו נחוץ וידיף כמה שפחות. את השפע שייוצר יש לחלק לכל דורש ולעודד אנשים להשקיע במה שגורם להם לאושר.
מאידך הכוחות השליטים היום מסוגלים לייצר אינספור עבודות לא נחוצות ולא יצרניות, מה שמחריף את הסבל האנושי של כל מי שנאלץ לבלות את מרבית חייו במערכת טכנוקרטית של חוקים ארביטרריים ולהיות כפוף לצורך לבצע שורה של פעולות לא נחוצות תחת לחץ זמנים מלאכותי
אכן יש חלק באוכלוסיה שיוצר הרבה עבודות חא נחוצות. גוף זה ידוע בכינוי ״ממשלה״.
הממשלה יכולה ליצור הרבה עבודות לא נחוצות כי היא השיגה בדיוק מה שאתה שואף לו : ניתוק בין התשלום עבור התפקיד והנחיצות של העבודה לחברה.
בשוק הפרטי, יש מדד מאוד פשוט לנחיצות, האם אנשים מוכנים לשלם עבור מה שאתה עושה מרצונם החופשי. ולכן אין עבודות חא נחוצות (יש עבודות שאתה לא אוהב ושרוב האנשים לא מוכנים לעשות, אבל זה עדין נחוץ). עסק לא נחוץ נעלם.
אם זאת, אני מסכים שבמסגרת שטיפת המוח הממשלתית מגדירים את העבודה כערך עליון. זה באמת מוזר. אני מגדיר יכולת אנושית ויצירת ערך אמיתי לחברה כערך עליון (דבר שנמדד עי כמה מוכנים לשלם לך). עבודה זה רק כלי להביא את היכולת שלך לידי ביטוי
כתבה טובה. אולי צריך להסביר יותר איך הכנסה בסיסית קבועה קשורה להתמודדות עם האבטלה הטכנולוגית. זה נשמע הגיוני, אבל לפי התגובות כן חסר איזה הסבר יותר מפורט. דהיינו יהיו פחות עבודות בגלל שרובוטים יתפסו יותר ויותר מישרות שהיו מאויישות ובגלל זה יותר ויותר יהיו מובטלים וצריך יהיה לתמוך בהם. כיום דמי אבטלה תומכים במובטלים מתוך הנחה שזו תקופת מעבר והם ימצאו עבודה אחרת. אבל החשש הוא שבמצב של אבטלה טכנולוגית לא יהיו עבודות אחרות שהמובטלים יוכלו לעבור אליהן. זאת בגלל שבעבר התפתחות טכנולוגית גם הרסה מקומות עבודה אבל במקביל יצרה יותר מקומות בצורות ובתחומים אחרים. אבל היא הגיע ה לכזאת רמה שהיא הורסת יותר מקומות עבודה מאשר היא מייצרת. אז במצב שצריך לתמוך במספר הולך וגודל של מובטלים שנפלטים ממקומות עבודה ולעולם לא יוכלו למצוא עבודה אחרת צריך פתרון אחר מאשר דמי אבטלה לחצי שנה. זאת אומרת תמיכה ארוכת טווח שלא לומר לכל החיים. עדיין זה לא הכנסה בסיסית קבועה כי זאת מוצהרת שתהיה לכל אזרח באם הוא מובטל או לא. אז למה לכולם ולא רק למובטלים? כי ההנחה היא שהכנסת יותר ויותר רובוטים שרמות ההכנסה שלהם (בעצם הוצאה על תפעול) מזעריות יחסית למשכורת עובד, תשפיע גם על ירידה במשכורות האנשים שכן עובדים. ולכן גם אנשים שכן עובדים ידרשו להשלמת הכנסה אל מול משכורת הולכת וקטנה. ולכן הכנסה בסיסית קבועה לכל אזרח.
מאד פשוט. יתנו לכולם למות.
(שוק חפשי.
עאלק
הטכנולוגיה מתפתחת בקצב אקספוננציאלי. אם כל מיני ממשלות לא יעצרו את ההתפתחות אכן מגיע למצב בו לא צריך לעבוד. אף אחד לא יודע איך זה יראה בדיוק (כמו שאף אחד לא חלם לפני 50 שנה שבכל חור באפריקה יהיה טלפון נייד של נוקייה). אף אחד גם לא יודע אם זה יקרה בעוד 10, 50 או 5000 שנה.
אלון מאסק ופיטר תיל מדברים בדיוק על זה. זה יקרה, לא מחר אבל מתישהו בעתיד. ברגע שזה יקרה אנשים אכן יפסיקו לעבוד. לא צריך ממשלה בשביל זה. אם מכשיר פלא ליצור כל דבר יעלה כמו פחית קולה, פשוט יחלקו אותו חינם, כי רוב האנשים לא רוצים עדר של גוועים ברעב.
הכנסה בסיסית קבועה היא שלב 100 שיקרה באופן טבעי , אם לא נהרוס לעצמנו. היום, אנחנו בשלב אפס. לכן, הייתי מציע לכותב לקרוא את הספר של פיטר תיל zero to one, לפני שהוא מעמיד פנים כאילו פיטר תיל תומך בהכנסה בסיסית קבועה.
לעתיד הזה אין שום קשר לקישקוש הקומוניסטי של הכנסה בסיסית. הכנסה בסיסית קבועה כי ״רובוטים״ , זה כמו לחזור לתקופת התנך ולחלק לשבטי ישראל אייפון 7 כי ״רשת סלולרית״.
כי ״טכנולוגיה״ זה סתם תירוץ להכנסה בסיסית קבועה (בולשיט כמו ״טובת הכלל״ או ״צדק חברתי״). היום הדבר הזה פשוט לא ניתן לקיום. לא בר קיימא. אי אפשר לממן את זה בלי להרוס את הכלכלה לחלוטין.
זה פשוט סוג של שוחד בחירות. הצעד הבא אחרי ריבית אפס וקצבאות. דרך לדחות את המשבר לבא בתור.
אם למישהו באמת אכפת מהמובטלים היום (ולא מהמובטלים עוד 500 שנה) שישאל את עצמו למה יש כל כך הרבה מובטלים, אבל מעט מאוד רובוטים, אנדרואידים, סיילון, סיבורג וכו.
הנה השערה שעוברת את התער של אוקהם: כן, העולם מתקדם טכנולוגית. ובמקביל אנשים מבזבזים יותר זמן ב״מערכת החינוך״ הממשלתית. פעם מזמן אבא שלי היה חייב ללמוד רק 8 שנים ואז הלך ללמוד מקצוע. אחכ תואר ראשון היה משהו רק של בעלי יכולת מנטלית. היום כל אחד עושה דוקטורט וניהיה מרצה לכלכלה חברתית ומקבל כסף עבור שילשול מילולי במקום ללכת לעבוד.
היום אנשים מבזבזים 15 שנה לפני היציאה לעבודה. 18 אם אתה מכליל צבא. אחרי 18 שנה יש לך תואר ראשון ודרגת סמ״ר, אבל אפס כישורים בעלי ערך. רוצים להוריד את מספר המובטלים? תתחילו בלסגור את משרד החינוך ולבטל את הסיבסוד לאקדמייה
"ומקבל כסף עבור שילשול מילולי במקום ללכת לעבוד"? אבל אומרים לך שלא תהיה עבודה לרובם הגדול!
חוץ מזה שלא פרטת היכן תהרס הכלכלה, אבל ראיתי בתגובות אחרות (לא זוכר אם שלך) שמדובר בחשש מאינפלציה.
לי נראה שברירת המחדל היא *דפלציה* ענקית בגלל שהרבה אנשים ילחצו כלכלית ולמעשה יצאו ממעגל הצריכה והכלכלה.
מצב של אבטלה ענקית תביא כמו שהביאה וכבר מביאה לתסיסה חברתית ופוליטית גדולה ולמלחמת עולם (ע"ע מלחה"ע השניה).
כנראה יש מי שמעדיפים מלחמות עולם עם עשרות מיליוני הרוגים – רק שלא יהיה פיתרון שרחמנא ליצלן יזכיר בפסיק את ה"קומוניזם".
שלאנשים לא יהיה עבודה בגלל הטכנולוגיה, העולם יראה שונה לחלוטין מהיום, ולכן המשאבים והפתרונות יהיו שונים.
הנקודה היא שאנשים מנסים לטעון שצריך לפתור את זה עכשיו. אבל היום הבעיה הזאת לא באמת קיימת. אין לך היום רובוטים שלוקחים לך את העבודה. מה שיש לך זה אנשים בלי כישורים מתאימים (15 שנה במערכת החינוך מישהו?), מיסוי כבד ואינפלציה. כל אלו מקשים על החיים לפני ״טכנולוגיה״
כיון שאין לך את הטכנולוגיה העתידית שתיתר אנשים היום, אתה צריך לממן את ההכנסה הבסיסית הזאת בדרך סטנדרטית. דרך אחת שיממנו אותה היא בעזרת הדפסת כסף מה שיוביל בסופו של דבר להיפר אינפלציה והרס המטבע
לחלק לאנשים כסף חינם בהחלט נופל תחת מארקסיזם קיצוני. במקרה של הכנסה בסיסית זה נדחף גלובלית לכן זה מארקסיזם גלובלי (שזה משהו שנקרא קומוניזם). לצערנו מאקסיזם נכשל שוב ושוב. לכן אם אכפת לך מאנשים ומובטלים, תתחיל לפתור את הבעיות שקיימות היום ולא את הבעיות של 200 שנה מהיום
הכל ברור וכמובן כשאין פיתרון דוחים את הקץ או מישהו שיש לו כל הסיבות להפסיד יצור מלחמה
איך תאורטית הכנסה אוניברסלית יכולה לפתור את הבעיה?