משקיע מסתורי רכש ביטקוין בין התאריכים 9-12 בפברואר בשווי שקרוב ל-400 מיליון דולר – כך מדווח אתר מרקטווץ'. אותו רוכש אנונימי הגדיל באותם ימים את מספר הביטקוינים שברשותו מ-55 אלף ליותר מ-96 אלף. בעקבות הרכישות זינק ערך המטבע הוירטואלי. במהלך סוף השבוע אף חצה הביטקויון את רף ה10 אלף דולר לראשונה מאז שצנח ל6000$ בתחילת 2017.
בעבר נקשרו רכישות ענק של ביטקוין עם תרמיות שנעשו במטרה לבצע מניפולציות על מחירו. כך למשל מחקר שפורסם בתחילת 2018, בשם “מניפולציות מחיר במערכת הביטקוין”, חשף הונאה שהתרחשה ב2013 בבורסת הביטקוין היפנית Mt. Gox. באותה תקופה היתה זו הבורסה הגדולה בעולם בתחום המטבעות הקריפטוגרפים,שריכזה כ70% מכלל המסחר העולמי בתחום. העומד בראש הבורסה, מארק קרפלס, ניסה ככל הנראה להסתיר פריצת ענק שאירעה ב־2011 בבורסה. הוא יצר יוזרים פקטיבים שלמעשה יצרו ביקוש מלאכותי לביטקוין ויצרו מראית עין של פעילות רבה באתר.
החוקרים סרקו נתונים רבים שהודלפו מהבורסה לאחר שפשטה רגל. הם מצאו חשבונות חשודים של סוחרים. אחד מהם, שהזדהה בשם מרקוס רכש ביטקוין ב־76 מיליון דולר לאורך 225 יום. המשתמש השני, שהזדהה בשם ווילי, החזיק כמה חשבונות דרכם רכש 268 אלף מטבעות ביטקוין בשווי של 112 מיליון דולר במהלך חודשיים בלבד.
מרקוס ווילי מעולם לא העבירו למוכרים את התשלום עבור הביטקוין שרכשו. למרות זאת, נרשם התשלום בחשבונם של המוכרים בבורסה כאילו נכנס להם כסף. מוכר ביטקוין שניסה למשוך את הכסף מחשבונו גילה שזה בלתי אפשרי בגלל מגוון תרוצים שונים ומשונים שסיפקה הנהלת הבורסה. עוד פרט שמעלה את החשד שמדובר במשתמשים פקטיבים, היא העובדה שחלק מהעסקאות שביצע ווילי נעשו בזמן שהבורסה היתה מושבתת ללא גישה לאינטרנט.
עוד לפי החוקרים, בכל יום שווילי סחר במטבע, שער הביטקוין עלה בכ־4% ביום. לעומת זאת, בימים בהם הוא לא היה מעורב במסחר, הביטקוין עבר לירידות קלות. השפעתו של מרקוס היתה פחותה יותר. בסך הכל בתקופה שבה פעלו השניים, הם רכשו כ־600 אלף מטבעות ביטקוין בתמורה ל־188 מיליון דולר פקטיבים שהועברו לחשבונות פקיטיביים של המוכרים בבורסה. באותה תקופה עלה ערך הביטקוין מ־150 דולר ליותר מ־1,100 דולר.
החוקרים לא פוסלים שהעליה הדרמטית בשער הביטקוין במהלך 2017, אז הגיע לשיא של 19.5 אלף דולר, גם היא היתה תוצר של מניפולציות דומות.
"משקיע מסתורי רכש ביטקוין בין התאריכים 9-12 בפברואר בשווי שקרוב ל-400 מיליון דולר – כך מדווח אתר מרקטווץ’" – אתר מרקטווץ מתבסס על עובדה אחת בלבד כתובת ביטקוין אחת שכמות הביטקוין שבה עלתה מ55 אלף ל 96 אלף. האם זה אדם אחד? כנראה. האם זה מעיד בהכרח על רכישה? לא. יכול להיות שזה אחד מהלויתנים פשוט מעביר את הביטקוין שלו לכתובת אחרת.
בקיצור, מישהו העביר הרבה ביטקוין לכתובת מסויימת – בואו נמציא סביב זה סיפור בלי שום עובדות לגיבוי
"הונאה שהתרחשה ב2013 בבורסת הביטקוין היפנית Mt. Gox." – נכון. הייתה הונאה. כפי שתואר מישהו "פרץ" ל MT GOX והזין לעצמו יתרות ביטקוין ודולרים. אח"כ הוא משך את הביטקוין לארנק פרטי. אני זוכר את זה טוב, ראיתי את מחיר הביטקוין שלי מגיע לאפס בשידור חי. למעשה יש סרטון ביוטיוב שמראה את מחיר הביטקוין צונח לאפס כתוצאה מכך.
אבל, אין שום קשר בין ההונאה הזאת לעובדה שמישהו הזיז הרבה ביטקוין ממקום למקום. ב2013 השוק היה פצפון (1.5 מילארד דולר אז לעומת 180 מילארד דולר היום – יותר מפי מאה). פעם היו לך אולי 3 בורסות ביטקוין. היום יש לך עשרות. כולל כאלו שמבוטחות בביטוח פדראלי. כיום יש לך גם חוזים עתידים, קרנות הון סיכון שמשקיעות בביטקוין וכו'. ב2013 הוכח די מהר שהייתה פריצה. והיום? שום הוכחה לכלום.
הנה סיכום הלוגיקה המשונה המוצגת בכתבה
1. מישהו הזיז הרבה ביטקוין לכתובת מסויימת לפני כמה חודשים
2. לפני 5 שנים פרצו לבורסאת הביטקוין הגדולה בעולם וגנבו הרבה ביטקוין (בדרך המחיר עלה וגם ירד)
מסקנה: מחיר הביטקוין עלה בגלל שמישהו לא ידוע, פרץ לפני חודשים למקום לא ידוע, גנב כמות לא ידועה של ביטקוין, וסחר במקום לא ידוע (ובאופן לא ידוע) וגרם לעליית מחיר הביטקוין.
לא ברור מה המניע מאוחרי הכתבה הזאת ולמה אנשים מתעקשים לעשות מעצמם צחוק.
אי אפשר לפסול את זה שבוצעה העברת ביטקוין מארנק אחד בבעלות X לארנק אחר של אותו X, אבל כשאתה מסתכל על דפוס ההעברה שמחולק לעשרות רבות של טרנזקציות לפעמים תוך שניות, חלקן בחלקי הביט וחלקן באלפים עד דיוק של כמה ספרות אחרי הנקודה – זה לא דפוס אופייני של העברה מארנק לארנק בטח לא בסכומים כאלה.
יש הרבה סיבות אפשרויות לחלוקת טרנזקציות לעשרות רבות. למשל: זה מאוד נפוץ שמושכים כסף מאקצ'נג'. אקצנצים מחזיקים מספר רק של "ארנקים חמים", ויש להם את נוהלי האבטחה שלהם. עם זאת, זה עדיין לא מוכיח שמישהו רכש ביטקוין.
טרנזקציה עם "חלקי הביט", יכולה לנבוע מtransaction fees. במיוחד בתקופה המדוברת בה הFEES היו גבוהים במיוחד, ואנשים ניסוי לעשות אופטמזציות
העובדה היחידה כאן היא שימשהו העביר כמות גדולה של ביטקוין מהרבה כתובות לכתובת אחת. אולי זה תמים אולי זה לא. זה לא משנה את העובדה שכל הסיפור זה המצאות ללא שום הוכחה – במיוחד הקישור (שלא קיים) בין האירוע הזה למה שהתרחש ב 2013.