תקציב בנק ישראל לשנת 2016 עומד על סכום דמיוני של 1.1 מיליארד ש"ח. גם אם נוריד את ההוצאה החד פעמית לצורך הדפסת השטרות החדשים, עדיין נקבל את הגוף הממשלתי עם התקציב הגדול ביותר ביחס לגודלו ואופי עבודתו.
למרות התקציב הגדול ומשכורות העתק של עובדיו, בנק ישראל כשל בשנים האחרונות כמעט בכל פרמטר שנמדד בו. אחד היעדים המרכזיים של הבנק על פי חוק בנק ישראל הוא שמירה על יציבות המחירים. הבעיה היא שהדבר היציב היחיד בתחום המחירים בשנים האחרונות היה חוסר היציבות. מחירי הנדלן הרקיעו שחקים והותירו דור שלם קבור בתוך הר של חובות שלא ברור אם יוכל לצאת ממנו. מצד שני האינפלציה הרשמית, זו שלא כוללת את מחירי הנדלן, היא יורדת כבר למעלה משנה, וזאת למרות הנסיונות הנואשים של בנק ישראל להעלות אותה ולעמוד ביעד.
יעד נוסף של בנק ישראל על פי החוק הוא לתמוך ביציבותה של המערכת הפיננסית. בדו"ח שהוציאה חטיבת המחקר של בנק ישראל השנה, נקבע כי הוא הצליח לשמור על יציבות המערכת, אך זאת על חשבון היציבות של זוגות צעירים שנאלצו לרכוש דירות במחירי נדלן בלתי נתפסים. כעת מתריע הדו"ח כי בועת הנדלן האימתנית שיצר הבנק, מאיימת על יציבות המערכת כולה. בנק ישראל מודה למעשה שהמדיניות שלו מובילה למשבר, אבל לא משנה אותה או חושב על דרכים פורצות דרך (חוץ מלעשות copy paste ממדיניות בנקים מרכזיים כושלים אחרים בחו"ל) כדי למנוע את ההתרסקות הבלתי נמנעת.
גם בתחום ההשקעות כשל הבנק כשלון חרוץ. מאז נכנסה הנגידה פלוג לכסא הנגידות, הפסיד הבנק סכום עתק של כ-10 מיליארד ש"ח בהימורים פיננסיים. הבנק סחר בבורסות עם הררי המטח שהוא מחזיק בעקבות רכישת הדולרים שלו בשנים האחרונות. יתרת ההפסד הכוללת חצתה כבר את ה-50 מיליארד ש"ח בסך הכל. מכירים עוד גוף שנמצא בהפסד בסדר גודל כזה ואף אחד מקברניטיו לא מוזז מתפקידו?
ומה עם הפיקוח על הבנקים? בשנים האחרונות נחשפות בזו אחר זו שערוריות בהתנהלות הבנקים, שמחובתו של בנק ישראל היה למנוע אותן. בין הפרשיות הבולטות ניתן לציין את הסתבכות הבנקים הגדולים בהעלמות המס בארה"ב, פרשית ההטרדה המינית בצמרת בנק הפועלים, הזרמת אשראי במאות מיליוני ש"ח למקורבים ללא ערבות, קשרים בעיתיים של מנכלי בנק וטיקונים ועוד..
על דבר אחד אין חולק, שבנק ישראל הצליח לשמר את הדאופול של לאומי והפועלים ולהדוף כל ניסיון להכניס מולם מתחרים תחת התרוץ של דאגה לאזרחי ישראל. זה הגיע לשיאו במלחמה התקשורתית שמנהלת הנגידה פלוג בימים אלה אל מול הרפורמות שמתכנן כחלון בשוק האשראי והבנקאות.
אז מי מפקח על ההתנהלות הכושלת של בנק ישראל?
בדיוק בשביל זה הוקמה המועצה המנהלתית של הבנק בתחילת העשור. מדובר במעין דירקטוריון של חברה עסקית, שתפקידו לפקח על ההתנהלות התקינה והיעילה של הבנק ומתפקידו גם לאשר את התקציב השנתי לפעילות המינהלית של הבנק. סעיף 26/3 בחוק בנק ישראל אומר שלא יוכל לכהן בה מישהו שעיסוקיו או עסקיו עלולים ליצור ניגוד עניינים עם התפקיד. כמו כן העומד בראש המועצה חייב להיות נציג ציבור.
אז הכירו את יו"ר המועצה שלכאורה מייצג אתכם – שמו אורי גלילי והוא משמש בנוסף גם כמנהלה של "פיננסים ניהול הון פרטי" בע"מ. בדף הפיסבוק של החברה נכתב כי היא מעניקה ללקוחות הבנקאות הפרטית של הבנקים שירות ייעוץ השקעות ייחודי. בעברו שימש גלילי כמנכ"ל "הבנק לפיתוח התעשייה בישראל" . הוא מילא מיגוון תפקידים בכירים בבנק לאומי – ביניהם מנכ"ל 'לאומי בריטניה', גלילי שימש גם כיו"ר דירקטוריון ב'בנק ערבי ישראלי' והיה חבר ועדת האשראים של "מגדל" ועוד. גלילי אם לא הבנתם אמור לפקח מטעם הציבור על בנק ישראל. אפילו בתור בדיחה זה עצוב. לחובתו של גליל ירשם כי לא מנע את העברת התקציב הגבוה ביותר של בנק ישראל בכל הזמנים (עליה של 23% ביחס לשנה שעברה) דווקא בתקופת השפל הכי גדולה של הבנק ביחס לביצועיו.
האומנים בישראל וארגון השחקנים כל הפודלים של גילה אלמגור הם המיץ של הזבל הם הארגון הכי פשיסטי במדינה והכי מושחת מוסרית שקיים פה,לא תשמעו אותם מוחים על האפליה בתקציב התרבות בין תל אביב לפריפריה, גם לא שמעתם אותם מעולם זועקים על זה שבערים ערביות ובקרית שמונה ועוד מלא ערים אין בכלל קולנוע, לא תשמעו אותם צועקים על כך ש 3 אחוז מהמדינה הולכים לאופרה אבל 30 אחוז מתקציב המוזיקה הולך לשם, לא שמעתם את הכלבים הצבועים האלה מוחים ומפגינים נגע העוולות באפליה בתיקצוב התרבותי, אתם יודעים על מה כן תשמעו אותם זועקים?? על זה באה מישהי סוף סוף לשנות את זה, איזה אנשים רקובים פח זבל הדבר היחיד שהם נלחמים עליו זה על התחת שלהם הכסף והכח שהם רוצים לשמור עליו בשבילם בלבד, חוץ מזה ראיתם פעם משטרת מחשבות ככ טוטאלית באיזושהי כת בארץ חוץ מאירגון השחקנים שמאה אחוז שם שמאלנים, אעפ ש92 אחוז מהמדינה מגדירים עצמם לא שמאל? זה רק מראה עד כמה האירגון הזה פשיסטי , כלומר היו מספר מצומצם של אומנים שהביעו דעות ימניות כמו אריאל זילבר ונעמי שמר ומרוב שמאומנים פלורליסטים הם זרקו אותם לזבל ומנעו מהם פרסים, הדבר היחיד שאני שמח פה עליו זה שהכלבים האלה כורים לעצמם את הקבר ,בגלל הצביעות הכל כך שקופה שלהם העם מאס בהם והקיא אותם מהשילטון ללא שוב, פני השמאל כפני הכלב אומנים מסריחים אתם תלמדו אותנו תרבות? אתם התת תרבות הכי רקובה שיש במדינה פסולת אנושית
תהיתי באמת איך זה שעל השטרות הישנים היו שתי חתימות, ועל השטרות החדשים יש רק חתימת הנגיד ואין את חתימת יו"ר הוועדה המייעצת.
מאיפה הנתונים על ההפסדים של הבנק בהשקעות?
מפורסם באתר הבנק וגם בעתונות:
http://www.calcalist.co.il/local/articles/0,7340,L-3655791,00.html
ערן, אפשר לשאול אותך מה הרקע הכלכלי שלך?
ב"אודות" כתוב הכל
הבנק המרכזי, כמו השלטון, יוצר את הביקוש לעצמו.
הבנק מטפח מגזר פיננסי שלם שמהונדס בצורה כזו שלא יהיה יציב ואז טוען כי הוא נחוץ על מנת לשמור על יציבות המערכת (מדוע אין אף גוף ששומר על יציבות המאפיות או על יציבות ייצרני הסלולר?). כך שככל שהמערכת הפיננסית, המפוקחת על ידי הבנק המרכזי, תהיה יותר מסוכנת כך נצטרך יותר את שירותיו של הבנק המרכזי שישמור עלינו מהתממשות הסיכון. וככל שנצטרך יותר את שירותיו של הבנק המרכזי נהיה מוכנים לשלם יותר ולוותר על יותר חירויות.
כמו כל מערכת ציבורית, הבנק המרכזי דואג קודם כל להצדקת קיומו (ממש כמו שהצבא דואג קודם כל להצדקת קיומו). הדאגה הבאה אח"כ היא להרחיב סמכויות , להגדיל תקציבים ולמנות עוד חברים ומקורבים. וכמובן, הכל לטובת העם.
המשתמש האנונימי כותב: "….הבנק יצר את בועת הנדל”ן האימתנית? זה לגמרי מוטעה ומטעה. הבנק התריע במשך שנים של הממשלה לטפל בנושא הדיור, הבנק לא אמון על הטיפול בשוק הדיור, אין לו כלים וסמכות לבצע רפורמות ובסביבה של ריבית נמוכה טבעי שאנשים ישקיעו בנדלן."
הלוגיקה מעניינת. הבנק המרכזי הוא ולא אחר שקבע את הסביבה של ריבית נמוכה. ועכשיו בתגובה יוצאים להגנתו מכיוון שהוא התריע על בועת הנדלן? זה כמן פירומן שמתריע בפני שריפה שהוא עצמו גורם לה.
האם הבנק המרכזי לא יודע שזה באמת טבעי וצפוי שבסביבה של ריבית נמוכה אנשים ישקיעו בנדלן?. לכן כדאי וצריך היה למצוא פתרונות אחרים לבעיות שהיו בארץ מלבד הורדת הריבית, שהביאה למחירי דיור דמיוניים, ושעלולה להביא למשבר גדול עוד יותר מזה שהבנק המרכזי ניסה לפתור באמצעות הורדת הריבית. בשלב הבא נמצא שבעקבות הורדת הריבית, נקבל בועה גם בבורסה ובמקומות אחרים. על זה נאמר תוצאות שלא התכוונו אליהן. אבל אלו הן תוצאות 'טבעיות' וצפויות גם אם לא התכוונו אליהן.
מה שעצוב בכל הסיפור הוא שלא צריך להיות גאון כדי להבין שמניפולציה של ריבית מביאה אסון, מספיק להיות בן 10 ולזכור מה קרה בארהב
זה ממש אסון בהילוך איטי
הכתבה שטחית ומטעה וחבל… במקום לתמוך במחאה החברתית היא רק פוגעת בה.
1."כעת מתריע הדו”ח כי בועת הנדלן האימתנית שיצר הבנק, מאיימת על יציבות המערכת כולה" -> הבנק יצר את בועת הנדל"ן האימתנית? זה לגמרי מוטעה ומטעה. הבנק התריע במשך שנים של הממשלה לטפל בנושא הדיור, הבנק לא אמון על הטיפול בשוק הדיור, אין לו כלים וסמכות לבצע רפורמות ובסביבה של ריבית נמוכה טבעי שאנשים ישקיעו בנדלן.
2. "בנק ישראל מודה למעשה שהמדיניות שלו מובילה למשבר, אבל לא משנה אותה או חושב על דרכים פורצות דרך (חוץ מלעשות copy paste ממדיניות בנקים מרכזיים כושלים אחרים בחו”ל) כדי למנוע את ההתרסקות הבלתי נמנעת" -> שוב, מדיניות הבנק מובילה למשבר? כנראה שהאשם קשור יותר בממשלה ובחוסר היכולת שלה לבצע רפורמות. התרסקות בלתי נמנעת? המשבר בכלכלה העולמית לא מושפע יותר מידי מהחלטות הנגיד הישראלי, אם יש משבר בכלכה הישראלית הוא יותר קשור באי השתתפות של אוכלוסיות מסויימות בשוק העבודה ובקשרי הון שלטון. אף אחד מהם לא ממש קשור לבנק ישראל.
3. בעניין הפיקוח על הבנקים – חלק מהדברים המתוארים נכונים וצודקים ומוטב לו הכותב היה מתמקד ומרחיב עליהם תוך כדי הסבר מעמיק וציטוט עובדות רלוונטיות אבל חלקם שטחים ומגמתיים. מה הקשר של פרשת הטרדות מיניות לבנק ישראל? הטרדות מיניות הן בעיה בכל מקום עבודה.
4. דווקא לגבי הפיקוח על הבנק הצלחתם לשכנע. אין ספק שהמינוי הזה מסריח.
לטענותך:
1-2 אלו טענות שהעלתה חטיבת המחקר של בנק ישראל כפי שתוכל למצא בקישורים בגוף המאמר.
3. הפיקוח על הבנקים כשמו כן הוא – לפקח על הבנקים. כמו שסטנלי פישר בזמנו מנע את מינויו של דני דנקנר לראשות בנק הפועלים בגלל חשדות לפלילים נגדו, אחת כמה וכמה מתפקידו של הפיקוח על הבנקים לדאוג או לכל הפחות לוודא כי את הנהלת הבנק הגדול בישראל לא מנהלים עברייני מין.
4. דווקא הפעם לא התיחסתי לפיקוח על הבנקים אלא למועצה המנהלת של הבנק.
תבדוק גם מי ישבו בראש הועדה לפני האדון המכהן היום בתפקיד (גם להם יש אינטרסים כלכליים חזקים בשוק).
יוחזר בנק ישראל לריבונות ישראל
על הכנסת – ועדת הכלכלה – לשים סוף ל"עצמאות" הזאת המשמשת לדרדור הכלכלה הישראלית תוך עשיית רווחים אישיים ממשכורות עתק ללא כל אחריות
צריך להזמין את קרנית לשימוע כל רבעון – שתיתן דין וחשבון לכנסת על יעדים, פעולות, תוצאות וצפי.
טעות
בנק ישראל כבר בריבונות ישראל
אין מה להחזיר…
אם היו מציעים לכם לשחק במשחק שבו שחקן אחד מתחיל עם 1000000 שקלים והשני מתחיל עם 100- שקלים
המטרה היא להרוויח כמה שיותר כסף
הייתם מסכימים לשחק או מוותרים מראש?
הרוב היו מוותרים
אבל לנו אין ברירה כי בעל כורחינו אנו משחקים במשחק לא מאוזן.
ברור שעדיף להפוך את השולחן ולהפסיק לשחק אך במציאות חייבים גם למצוא פתרונות.
ברגע שמגיעים למסקנה שאין פתרונות או שיש אך הם לא ישימים,מציבים כלבי שמירה שימנעו ממך לא לשחק.
אתה תשחק בכח ותפסיד בהכרח
ואם תרים טיפה את הראש מישהו ידאג לתת לך צ׳פחה ולכופף אותך.
אתם קולטים מה הולך פה בכלל?
כמה שערוריות?
כמה מינויים לא ראויים?
כמה החלטות תמוהות?
והכל בפנים
בלי פחד ומורא
בלי פיקוח ובקרה
שלטון העם?
ממש קומדיה על גבו של הציבור
דוד יפה אמרת, מסכים עם כל מילה
מאמר ממצה ומצויין!!!
המציאות הזו לא מפתיעה.
הפדרל ריזרב לא מתפקד יותר טוב.
הבנקים המרכזיים האירופיים לא מתפקדים יותר טוב.
בנק ישראל יכול להפוך לאגף (או מדור קטן) המוניטארי של משרד האוצר. אין שום צורך בו.
חלק מביורוקרטיה מיותרת שאוכלת משאבים. 1.1 מיליארד ש"ח? מה לכל הרוחות עושים בכסף הזה?
הבוקר דובר בהרחבה בתקשורת על תרופות מצילות חיים בסל הבריאות. הסל צריך הגדלה מיידית של 500 מיליון ש"ח. עכשיו ברור איפה הכסף.
התכלית היחידה של בנק ישראל וחבריו בעולם היא אחת: מניעת תחרות אמיתית ומניעת ביזור של המדיניות המוניטארית. תחת זאת מקבלים ריכוזיות שסופה אסונות. (לפדרל ריזרב לקח 14 שנה מיום הקמתו לגרום למשבר הקטסטרופלי של סוף שנות העשרים).
הבנקים הם חלק מהחבורה המושלת, לכן הממשלה מעבירה להם תקציבים ושומרת על המונפול שלהם.
פעם הבאה שמישהו יזכיר את המילה ״קפיטליזם״, שלחו לינק לכתבה הזאת בצירוף המניפסט הקומוניסטי
טעות
ה"בנקים" אינם בעלי זכות בחירה ואין להם קול בקלפי
מי שמושל במדינה זה האזרחים והתוצאות השליליות בהתאם
יואל,
כדי להיבחר צריך הרבה כסף.
הבנקים בדרך כלל מספקים את הכסף הזה.
וכשהפוליטיקאים הנבחרים מגיעים לכנסת (או לממשלה) הם צריכים לפרוע את החוב.
אם תבדוק – תמצא שכל המפלגות בישראל חייבות כסף לבנקים.
הבנקים הם הלקוחות הגדולים של חברות הלובי בישראל (ובכל העולם החופשי…)
וזאת בנוסף ללוביסט האולטימטיבי שלהם הלוא הוא בנק ישראל שתפקידו העיקרי הוא לשמור על יציבות הבנקים או במילים אחרות, לדאוג לכך שהרבה מאוד כסף יזרום מהעם לחבורה מצומצמת של בעלי מניות ומנהלים.
כך שלמרות שלבנקים אין זכות בחירה הם אלו שבדרך כלל קובעים כיצד יחשבו ויפעלו אלו שלבסוף נבחרו.
ואם להדגיש את דבריו של אריק מעלי.
״זכות הבחירה״ שלנו שקולה למישהי שנתפסת ע״י שני אנסים שמרשים לה לבחור מי יאנוס אותה. לא מאחל זכות כזאת לאף אחת.
ערן ,
אתה מפתיע לטובה כל פעם מחדש .
חבל מאוד שאנשים פשוט לא מבינים שכל המדינה הזאת מונעת מאינטרסים וממנגנון אני אדאג לך ואתה תדאג לי …
אין עסק בעולם שהיה חווה כל כך הרבה כשלונות והפסדים והראש לא היה הולך רק במדינת ישראל הנגידה שלנו לא מפסיקה לעשות טעות אחרי טעות והיא עדיין במקום שלה …
מספרת לנו שמחירי הנדל״ן עולים ולא מסוגלת לייצר ריבית נפרדת למשכנתאות
אכן גיא
אין עסק בעולם כלכך כושל ללא סילוק המנכ"ל. אבל בנק ישראל איננו עסק.
בנק ישראל הוא מוסד ממשלתי ללא מטרות רווח.
50 מיליארד ש"ח הפסדים – מטרה הושגה! אין רווח
למעשה בנק ישראל נמצא על הצד הבטוח- 50 גיגה שקל ניצבים בינם לבין הפרת המנדט שלהם.