יותר ויותר בנקים מרכזיים בעולם, ובינהם גם בנק ישראל, החלו בהכנות לקראת הנפקת מטבע דיגיטלי משלהם. מהלך ההשקה אמנם לא יתרחש בשנה – שנתיים הקרובות אבל הנפקת המטבע סביר להניח שתתרחש כבר בעשור הקרוב.
לפי דוחות בנק ישראל השקד (השקל הדיגיטלי) מתוכנן לפעול לצד המזומן, ולא נגדו. לכן הוא לא מטבע שאמור להחליף מזומן, אלא צורה חדשה של כספי ציבור שתשלים אותו, ותאפשר לנו לעבור בין צורות פיזיות ודיגיטליות של כספים כפי שאנו בוחרים. אפילו אם השקד יאפשר להביא באופן תאורטי לסופם של המזומנים, אסור לנו לתת לזה להתרחש בפועל.
מזומן הוא טכנולוגיה חברתית מבריקה. היא בעצם מאפשרת לנו להסיר את חסמי המרחב והזמן, להקל על החלפת סחורות ושירותים המבוססים על אמון הדדי והכל ללא צורך בשבב או עיבוד נתונים ברקע.
למרות קיומה של הטכנולוגיה הפשוטה והנגישה הזו, חברות כרטיסים וענקיות טכנולוגיה כמו ויזה, מאסטרקארד ופייפאל, הוציאו סכומי כסף אדירים בניסיון לשכנע אותנו שהצגת קוראי כרטיסים – שצריכים לתקשר עם שרשרת עצומה של מרכזי נתונים הפרושה על פני כל העולם – נוחה או יעילה יותר מאשר להסדיר עסקאות פשוטות על ידי החלפת שטרות ומטבעות בין אדם לאדם. אז נכון שלעיתים העסקאות מבוצעות מרחוק ואין ברירה אבל זה שונה לגבי עסקאות פנים אל פנים
אמנם הדרך שבה הכסף עושה את דרכו פחות מעניינת את האזרח אלא שמעבר לסיבוב יחסי הציבור החלקלק של אותן חברות שנהנות מצמצום המזומנים, התשלומים הדיגיטליים מגיעים עם עלויות נסתרות שנותרו יקרות במיוחד, במיוחד לעסקים קטנים. וכפי שציין הבנק להסדרים בינלאומיים בדו"ח השנתי האחרון שלו, עלויות אלה עשויות לעלות אם ענקיות הטכנולוגיה ישתלטו על השוק:
"התחזקות כוח השוק עשויה להחמיר את העלויות הגבוהות של שירותי התשלום, שהוא עדיין אחד החסרונות העיקשים ביותר של מערכת התשלומים הקיימת. דוגמה לכך היא העמלות הגבוהות הקשורות לתשלומי כרטיס אשראי וכרטיס חיוב. למרות עשרות שנים של התקדמות טכנולוגית מואצת כל הזמן, שהורידה באופן דרסטי את מחיר ציוד התקשורת ורוחב הפס, עלות אפשרויות התשלום הדיגיטליות המקובלות, כגון כרטיסי אשראי וכרטיסי חיוב נותרה גבוהה ועדיין עולה על המזומנים. באזורים מסוימים ההכנסות הנובעות מעמלות כרטיס האשראי הן יותר מאחוז מהתוצר".
"עלויות אלה אינן גלויות לצרכנים באופן מיידי. בדרך כלל החיובים נופלים על הסוחרים, שלרוב אינם רשאים להעביר את העמלות הללו ישירות לצרכן. עם זאת, עלויות אלו עוברות באופן שכיח לצרכן בעקיפין באמצעות גביית מחירים גבוהים יותר" – כותב הבנק, "כידוע בכלכלת המיסוי העקיף, ייתכן שהאנשים הנושאים בסופו של דבר את שיעור התעריף של המס, הם אינם אלה שנדרשים לשלם את המס באופן רשמי".
"החשש הוא שכאשר חברות טכנולוגיה גדולות יכנסו לשוק התשלומים, הגישה שלהן לנתוני משתמשים, שילקחו מהעסקאות הדיגיטליות, עשויה לאפשר להן להשיג עמדה דומיננטית, מה שיוביל לעמלות גבוהות אף יותר מאלו שמחייבות חברות האשראי וכרטיסי החיוב כיום. במקרים מסוימים מדובר על עמלה של עד 4%".
למרות שמזומן זול יותר עבורנו, הוא הרבה יותר יקר לבנקים, ולכן גם הם מנהלים נגדו מלחמה. יכולתם של לקוחות להמיר את הפיקדונות הבנקאיים שלהם למזומן, משמעותו לבנקים שהם נאלצים להחזיק יותר מזומנים שאינם נושאי ריבית, במקום נכסים פיננסיים שמניבים להם רווחים גדולים יותר. הבנקים נדרשים גם לממן עבור הציבור את קיום האפשרות החופשית לקבלת מזומן על ידי שירותי כספומטים.
שתי החברות השולטות בשוק תשלומי הכרטיסים, ויזה ומאסטרקארד, הצטרפו למלחמה במזומן מכיוון שהיא נותנת להן קהל שבוי עוד יותר. חברות טכנולוגיה גדולות כמו פייסבוק גם הן נכנסות לפעולה ורואות את ההזדמנויות העצומות להוציא עמלות גבוהות יותר ולאסוף את הנתונים האישיים שלנו ממערכת התשלומים.
במהלך מגיפת הקוביד, המלחמה במזומנים היתה מואצת, עם מבול של מידע שגוי ששכנע עסקים וצרכנים כי מזומנים מסוכנים לשימוש, למרות שמחקר אחרי מחקר גילה כי מזומן מהווה סיכון נמוך להעברת וירוסים, ולמעשה יכול להיות בטוח יותר מכרטיס תשלומים. במיוחד תשלומים גדולים יותר הדורשים הזנת ססמא על ידי נגיעה בכפתורים במכשיר הסליקה.
השימוש בסוסים והמעבר לרכב.
השימוש במטבע ונייר ומעבר לתשלום בדיגיטל.
אז עם הסוסים היה פחות זיהום אוויר אבל הם זיהמו בצואה מדרכות ונפיחות וגזים באוויר.
כמו חלק מהמגיבים כאן שמפליצים שטויות ושנאה ורמה נמוכה לכל עבר.
השימוש בסוסים גם היה מוגבל במהירות ויכולת קיבול בשינוע. כמו המוגבלות של חלק מהמגיבים כאן.
לכן חמור או סוס כבר לא חיות מיוחסות וחיוניות בעולמנו.
בדיוק כן. כמו חלק מהמגיבים כאן. :))
אתם סתם מקובעים במחשבת קונספציה שצריך מטבע והאמת היא שאין צורך פשוט שכל אחד יעשה את העבודה שהוא עושה בחינם ויצרוך את המינימום שהוא צריך כדי להתקיים ונגמר כל הכאב ראש הזה של שיטות כלכליות ושיטות ממשל צריך רק מעט מוסריות אנושית חיה ותן לחיות עבוד בחינם כמה שאתה יכול וצרוך בחינם כמה שאתה צריך
הקקי עדין על הרצפה
אתה בא לנקות או לא? תשמש דוגמא ותיהיה מנהיג! ״אחרי״ אתה יודע
האחד: גלובליזציה מלאה שאומרת בנק עולמי אחד עם מטבע דיגיטלי ואחוז מס שווה לכולם לטובת כוח שישמור על הסדר הציבורי ושכל אחד יעבוד במה שהוא רוצה במסגרת החוקים של הסדר הציבורי המשמעות של כך היא שעבוד טוטאלי לכסף ולבעליו הגבוהים יותר במעלה הפירמידה.
השני: שכולנו וזה מתחיל מכל אחד ואחד שקורא את ההודעה הזו וממני עצמי פשוט ניתן כל מה שאנחנו יכולים לכל מי שרוצה וצריך כל דבר שהוא לגמרי בחינם בין אם זה מוצר או שירות כלשהו .
הבחירה בידינו ממש עכשיו לעצב את עתידנו .
אתה ראשון
יש לי הצפה בשרותים, כל הקקי צף על הרצפה. אני צריך שתבוא לנקות. אתה מגיע היום?
לכל אחד יש יותר מידיי מדבר מסוים וחסר מידיי מדבר אחר אם כל אחד ישתמש במה שמספיק לו לעצמו ממה שיש לו הרבה ואת היתרה ייתן בחינם למי שחסר לו מאותו דבר אז יוצא שכל אחד משלים את האחר בלי להשתמש בכסף
לצורך הדוגמא שהבאת אז העניין הוא שאתה יכול לנקות בעצמך אבל אתה מעדיף שמישהו אחר יעשה את זה וזה מה שיצר השעבוד לכסף כי באמת יש מישהו שיהיה מוכן לעשות את זה עבורך כי הוא ממש צריך כסף ואין לו דרך אחרת להשיג אותו וזה בדיוק החסרון הגדול בכל המערכת השולטת כיום
אז אתה מגיע או ממציא תירוצים למה כולם צריך לעבוד חינם, חוץ ממך?
בוא נסכם שאני אתן בחינם ממה שיש לי יותר ממה שאני צריך ואתה תנקה אחריך כמו בנאדם נורמלי
אני משורר והוגה דעות. אני כבר נותן מעצמי המון. אני גם סופר ופילוסוף.
בוא נקה את הקקי שלי. תפסיק עם התרוצים זה לטובת הכלל
במהלך מגיפת הקוביד, המלחמה במזומנים היתה מואצת, עם מבול של מידע שגוי ששכנע עסקים וצרכנים כי מזומנים מסוכנים לשימוש"
אכן, מבול של מידע שגוי.
גם אתר הכלכלה האמיתית לא טמן ידו בצלחת ופירסם ב 8.3.20 כתבה בשם "מכה למקבלי הטיפים? בעקבות הקורונה המלצה להפסיק שימוש בשטרות".
האתר (וערן) נמנעו מלהביע דעה בנושא אבל בהינתן האנתגוניזם של האתר כנגד כסף מזומן לא קשה לנחש מה הייתה דעתו ומדוע כתבה זאת פורסמה.
איזה מבאס שמה שרשמת בעבר עדיין מתועד, אה?
שטרות ומטבעות מעבירות המון חיידקים בלי קשר לוירוס הקורונה. זה לא חדש ולא מצריך שכנוע. זאת עובדה.
להעביר כרטיס אישי במסוף וויפי , בסכום קטן,ללא הקשת קוד, מונע מגע עם המון מזהמים שונים.
זאת התקדמות מבורכת שמונעת אפשרות לתחלואה שונה כגון קלקולי קיבה או חום והשבתה של בני אדם מתפקוד מלא. מה שמזיק למשק ולכלכלה.
בכלל,כל ההתנהלות בתקופת הקורונה צמצמה בהכרח מזהמים שונים בזכות אלכוגל כפפות ומסכות וחיטוי שטחים ציבוריים.
יתכן וכשיבחנו נתונים סטטיסטיים על רמת תחלואה במחלות זיהומיות אחרות בתקופת הקורונה, יגלו צמצום משמעותי.
לעולם לא נדע בדיוק עד כמה זה תרם להוריד תחלואה ולכמת את הנתונים. אבל ברור שזה תרם ויתרום ולא הזיק.
מה עדיף , כסף פיזי או אלקטרוני?
לייצר כסף מטבע או נייר מצריך משאבים שונים.אנרגית יצור וחומרי גלם .
לקיים טכנולוגיה ומערך סליקה ולהפעילה גם עולה. גם מזהם. גם מסואב ויקר.
כשמחפשים עלות מול תועלת, יש מספר עצום של רזולוציות שניתן לחקור. אם ביצור ואם בתפעול.
אבל כנראה שגם לסוגיה זו אין הבחנה חד ערכית כמו להרבה דברים אחרים בחיינו.
הכיוון של הליכה לטכנולוגיה הגיוני. לא מופרך יהיה לחשוב שכסף במטבע ונייר יעלם יום אחד לחלוטין.
יוסי, יש עוד חסרון לשטרות. אם תמצא את עצמך על אי בודד עם ערמה של שטרות ותנסה לאכול אותם כדי לשרוד, הם לא יהיו טעימים, וגם אפשרי שתידבק בקורונה כשתאכל אותם (כי מי יודע מי נגע בהם). מצד שני אם איכשהו תהיה עם סלולרי ותהיה קליטה (כי לשדה המגנטי של כדור הארץ בדיוק יהיה התקף אסטמה באותו רגע) – תוכל פשוט להזמין פיצה מהיבשת הקרובה בעזרת הארנק האלקטרוני שלך. הפיצה תגיע בהליקופטר של צוות החילוץ. גם טעים יותר וגם בריא יותר (בלי קורונה – לצוות החילוץ יהיו מסכות!). רזולוציה נוספת, רובד מורכב נוסף, של החסרון בשימוש בשטרות.
ליוסי
"מה עדיף , כסף פיזי או אלקטרוני?"
זאת לא השאלה הנכונה.
השאלה הנכונה היא האם מטבע (currency לא coin) ממשלתי עדיף על מטבע פרטי?
התשובה ברורה – עדיף מטבע פרטי על ממשלתי.
זאת הסיבה שמטבע ממשלתי תמיד מגובה ונזקק לאקדחי המדינה כדי להתקיים, אף אחד לא היה משתמש בו ללא הסכנה מצד המדינה.
יואל, התשובה הרצינית לאחד כזה לא ברורה לי. ב"רוב רוי" הגיבור אומר Oh, I know the truth when I hear it. יצורים כמו "יוסי" אולי חשים באמת, אבל בוחרים להתרחק ממחשבה אמיתית עליה לטובת אהדת ההמונים שלתפיסתם ניתנת ל"אדם השקול" ("מחד", "מאידך" שמנסים להרשים את הישראלי המצוי), שלנעליו הם מנסים להיכנס. אין טעם לענות ברצינות ליצור מלא חשיבות עצמית מהסוג הזה. לא מאכילים טרול.
לא זכור לי שערן הביע את דעתו נגד כסף מזומן.
ככל הידוע לי הוא נגד כסף שנוצר מחוב.
אם אתה טוען שהוא נגד כסף מזומן בבקשה תן לינק לנושא.
ליוסי הנכבד: אולי המטבעות והשטרות מכילים הרבה חיידקים אבל כל עוד אתה לא מוצץ אותם ולא מלקק אותם הם לא נכנסים לגופך.
יואל: מטבע פרטי זה הרבה יותר גרוע ממטבע ממשלתי.
כל אחד יכול ליצור מטבע פרטי ומי שיש לו את יכולת השכנוע הטובה ביותר או מי שיש לו סתם מזל, יצליח לשכנע את האחרים להשתמש במטבע שלו למרות שאין שום הבדל בין מטבע פרטי אחד לשני (שניהם סתם גיבוב של מספרים).
אותו מישהו יוכל בקלות לרמות: למשל הוא יכול להצהיר שהוא מייצר רק כמות מוגבלת מהמטבע אבל בפועל לאחר שאנשים נתנו בו אמון והשתמשו במטבע שלו – הוא יכול לייצר כמות גדולה נוספת מהמטבע (בעצם הוא יכול לייצר ללא הגבלה). אתה טוען שבסוף המטבע שלו יקרוס ואז אנשים לא יאמינו לו יותר. נניח שזה נכון אבל בינתיים הוא יתעשר מאוד ואחרים יאבדו את כל הונם שעבדו עשרות שנים לרכשו בזעת אפם. חוץ מזה הנוכל הזה בקלות יכול להקים חברה אחרת תחת שם אחר ולהתחיל שוב לייצר מטבע חדש מבלי שאיש ידע שהוא אחראי לפשיטת הרגל של המטבע הקודם שלו.
אבל אפילו אם מדובר במישהו שהוא לא רמאי, יתכן שמטבע מסוים יצליח תקופה מסויימת ואחר כך הוא ינטש ע"י האזרחים וערכו יפול במהירות מסחררת. אז מה יקרה למי ששמו מיליונים על המטבע הזה בגלל שבטחו בו? יחפשו אוכל בפחי הזבל?
תכניס לך לראש: אין הבדל בין מטבע פרטי אחד לשני. שניהם הם סתם גיבוב של מספרים חסרי ערך. זה לא שמישהו יכול לייצר לך מטבע פרטי יותר טוב מהשני. אולי לוכל להגיד שנגר מסויים מייצר רהיטים יותר טוב מנגר אחר. אבל לייצר מטבעות זה לייצר סתם מספרים. אין םה הבדל בין יצרן אחד לשני.
(אני יודע שגם המטבע של המדינה הוא סתם גיבוב של מספרים ואני יודע שאי-אפשר תמיד לסמוך על המדינה אבל לפחות למדינה יש כוח צבאי שיוכל לתת למטבע ערך).
לארנון
"לא זכור לי שערן הביע את דעתו נגד כסף מזומן"
אז אתה חדש פה או סנילי או שקרן או שילוב בין 2 או יותר.
"בבקשה תן לינק לנושא"
ראה כתבה של אתר זה (הכלכלה האמיתית) מ- 8.3.20 כתבה בשם "מכה למקבלי הטיפים? בעקבות הקורונה המלצה להפסיק שימוש בשטרות".
לארנון
"מטבע פרטי זה הרבה יותר גרוע ממטבע ממשלתי." – לא מסכים, מעדיף מטבע פרטי על ממשלתי.
למה בכל זאת אני 'מעדיף' להשתמש במטבע ממשלתי?
שאלתי ואתה כבר ענית: "למדינה יש כוח צבאי שיוכל לתת למטבע ערך"
מדויק! זהו הכוח החמוש של המדינה (צבא, משטרה וכו') שמופעל כנגד כל מי שייבחר להשתמש במטבע פרטי.
התותחים של הצבא או האקדחים של המשטרה לא נותנים למטבע את הערך שלו.
אם לא יהיו אנשים שייצרו מוצרים ושירותים הערך של המטבע יהיה בדיוק אפס.
זה אנשים ייצרניים שיוצרים את הערך וזאת המדינה שדוחפת להם אקדח טעון לרקה ואומרת להם באיזה מטבע מותר להם להשתמש.
ליואל הנכבד: קראתי שוב את מה שכתב ערן: "מכה למקבלי הטיפים". אין שם שום דבר בעד או נגד השימוש בכסף מזומן. נראה לי שאתה קצת מדמיין דברים שלא היו ולא נבראו.
ליואל: המדינה יוצרת סדר יחסי. לא תמיד צודק ולא תמיד נכון אבל בלעדיו היינו נקלעים לאנרכיה.
הסבתי למה כסף פרטי זה גרוע בעיני. אתה כלל לא ניסית לסתור זאת.
לארנון
"אין שם שום דבר בעד או נגד השימוש בכסף מזומן" בוודאי שיש; הכתבה מתפרסמת כביכול ללא הבעת דעה לכאו או לכאן מצד ערן אבל הכיוון ברור – ערן נגד המזומן.
יותר מהכסף המזומן, ערן נגד מטבעות פרטיים כמו הביטקויין.
"הסבתי למה כסף פרטי זה גרוע בעיני. אתה כלל לא ניסית לסתור זאת."
בעינך הפרטי גרוע, בעיניי לא.
איך למרות זאת אני משתמש בכסף ממשלתי ולא פרטי?
התשובה פשוטה- למדינה יש את כוח האש הדרוש כדי למנוע ממני שימוש במטבע פרטי.
לכן אין ממש טעם שתנסה לשטוח טענות והנמקות בעד הממשלתי וכנגד הפרטי אם בסוף הדיון לאחר שלא שכנעת אותי אתה פשוט יכול לסכם במשפט פשוט: "כסף ממשלתי או שתוקעים לך כדור בראש!!1"
כי זה בדיוק האולטימטום המדובר.
אז למה לבזבז זמן ומילים אם בכל מקרה האקדח תמיד ישמש כטיעון הסופי והבלתי מעורער?
מכיר את הביטוי ultima regum ratio?
ביטקוין פותר את זה.