זה לא סוד שהבורסה בעשור האחרון איבדה כמעט כל קשר עם המתרחש בעולם האמיתי. זה קרה בעיקר אחרי הזרמת כמויות עתק של כספים לבורסות הישר ממדפסות הבנקים מרכזיים ברחבי העולם. בזמן שבבורסות הסוחרים חגגו, נראה שהאזרח הקטן לא הצליח לעבור את הסלקציה בכניסה לאותה מסיבה. מחקר שנעשה לאחרונה בבריטניה מצא ש40% מבעלי המניות הבריטים הם בסך הכל מהווים 5% מהעשירים ביותר באוכלוסיה.
את התסכול הגדול שנוצר בעקבות הפער בין מצבם של הסוחרים בכסף למצבם של הסוחרים בסחורות אמיתיות או האזרח הפשוט, אפשר היה למצא בהתממשותם של תרחישים שעד לפני עשור נחשבו דימיוניים – מבחירתו של טראמפ לנשיאות בארה"ב, דרך רוב מכריע בפריפריה הבריטית בעד הברקזיט, עלייתן של מפלגות ימין קיצוני באירופה ועד נהרות של פליטים ששטפו ועדיין שוטפים את העולם. רוב המאורעות התרחשו כאקט של מחאה המונית או מצב של חוסר ברירה בגלל המצב הכלכלי.
הניתוק בין הבורסות לבין העולם האמיתי קפץ מדרגה נוספת בשבוע שעבר, כאשר הבורסה האמריקאית צנחה במהירות חסרת תקדים בתוך מספר ימים. ביום שני הגיעה הירידה לקצב שהזכיר תגובה לארוע אפוקליפטי של קריסת בנק גדול, למרות שבשטח לא קרה שום דבר דרמטי. החשוד המרכזי בירידות היו המחשבים.
שר האוצר האמריקאי, סטיב מנוצ'ין, טען שהמחשבים "השפיעו באופן ודאי על הצניחה של הדאו ג'ונס בשיעור 1,175 נקודות". אותם מחשבים הם מכונות עוצמתיות שמבצעות הוראות קנייה ומכירה בבורסות על פי אלגוריתם שהוכתב להן מראש. לעיתים מדובר בכמות אדירה של פעולות בזמן קצר, מה שמותיר את הסוחרים בשר ודם ללא שום יכולת אמיתית להתחרות מולן.
מה שמחזק את הטענה לכך שהמכונות גרמו לנפילה הגדולה, היא עצם העובדה שהירידות היו בקצב זהה כמעט בכל הסקטורים, ללא קשר למצב הסקטורים. כלומר אפשר להגיד בסבירות גבוהה שלא הופעל שיקול דעת אנושי בבחירת פקודות המכירה, ולא היה גם שום הגיון כלכלי בנפילה דומה בכל הסקטורים אילו היו אלה סוחרים אנושיים שהיו מבצעים את הפעולות.
התופעה הזו של מכונות ש"משתלטות" על המסחר הולכת ומתפשטת בקצב מסחרר. מחקר שנערך לאחרונה ב Business Wire מצא שקרוב ל -8.8 טריליון דולר של נכסים פיננסיים בעולם נשלטו על ידי אלגוריתמים למסחר החל מ -2016, וכי נתון זה צפוי לגדול בשיעור שנתי ממוצע של 8.7%, ויגיע ל -18.2 טריליון דולר ב -2025. בדוח של ג'יי.פי מורגן שפורסם בשנה שעברה נמצא שהסוחרים האנושיים, שמקבלים החלטות השקעה על פי שיקול דעת שמבוסס על ניתוח קפדני של יסודות העסק, מהווים רק כ -10% מסך כל היקף המסחר במניות.
פעם לפני עשרות שנים עוד אפשר היה להצביע איכשהוא על הבורסה כמי שתפקידה העיקרי הוא לאפשר למשקיעים לגייס דרכה כסף. היום היא הפכה כבר בעיקר למכונה לייצור כסף מכסף של אלה שיש להם הרבה כסף. וכשיש מספיק כסף אפשר לתת למכונות לעשות את העבודה בשבילך. את התוצאות נראה סביר להניח בעוד כמה ארועים "דמיוניים" שיתרחשו בעתיד בעולם.
קראתי שביפאן 60% מנירות הערך בידי הממשלה שמדפיסה כמויות אסטרונומיות של מטבע דמיוני.כך שלמעשה הבורסה לא קימת ומי שמשקיע משקיע בבועה דמיונית.כך ברבות מהמדינות הרחבה כמותית היא מכבסת מילים לעולם אשליות שהולך ומסתעף.מסכים עם הכותב אבל לא רואה בהתפכחות ההמונים בארהב ובריטניה משלטון הביורוקרטיה הגלובליסטית הבלתי נבחרת ובלתי אחראית בעיה אלא התחלת פתרון
העיוות הגדול הוא שהמערכות הציבוריות, שלכאורה אמורות לייצג את כלל העם, מופעולת ע"מ לפצות את מועדון העשירים המכונה בורסה כשזו רושמת הפסדים גדולים מדי.
בעלי ההון והאלגוריתמים הפכו את הבורסה למועדון הימורים כמעט פרטי. הם זרקו אחוזים בודדים לכלל העם (שמשמקיעים את כספי הפנסיה שלהם שם) וכך שיכנעו את כולם שבורסה עולה זה טוב לכולם. טוב הרבה לעשירים וטוב מעט לעניים.
אלא שהנזק הגדול הוא שהכספים הציבוריים (כספי המיסים והמדפסת בבנק המרכזי) ממושכנים כולם לטובת הבורסה (מועדון ההון). כשהמספר המודפס על הטיקר בבורסה נופל מתחת לערך מסויים, מחולטים הכספים הציבוריים ומועברים לחברות כדי לשפר את המספר שבטיקר.
ראינו את זה. ואנחנו עדיין רואים את זה לאורך כל שנות העשור האחרון. כספי ממשל מועברים לבנקים ולחברות כדי לשפר את מחירי המניות. בנקים מרכזיים קונים סחורה פיננסית רקובה במחירים מלאים ומורידים ריבית כדי לדחוף למעלה את השוק. והמדפסת הממשלתית עובדת נון-סטופ בהדפסת שטרות והעברתן לחברות פיננסיות כדי לשפר את ערך מניותיהן.
השקעה פיננסית בבורסה הפכה להיות השקעה מוגנת משום שהממשל והבנק המרכזי יעבירו לך כסף אם ערך ההשקעה ירד יותר מדי. כבר באלף הקודם טבעו את המונח "האופציה של גרינספאן" שמשמעותה היא שאלן גרינספאן יתערב (יוריד ריבית וידפיס כסף) עם שוק ההון ירד יותר מדי.
כך שאם אתה עני ופוטרת מהעבודה – הלך עליך. אך אם אתה עשיר וההון שלך ירד ב 20% אז כל המדינה תתגיס לסייע לך באמצעות העברה של כספי מיסים, הורדת ריבית ובמקרי הצורך גם הדפסת כסף והעברתו ישירות לחשבון הבנק שלך.
המדינה הקפיטליסטית הראשונה בעולם מנסה להציל את הספינה ולא את המלחים. כי הספינה היא הרכוש של בעלי ההון. והיא גם מבוטחת ע"י חברות הביטוח הגדולה שתורמת לקמפיין הבחירות. וממושכנת לבנק הגדול שגם הוא תורם גדול למפלגה ומפוקח ע"י רגולטור שנמדד בכך שהספינה לא תטבע.
הדבר המדהים והמביך בסיפור הזה הוא שהאזרחים מאפשרים לזה לקרות.
החינוך כיום מביא לתלות של האדם בחברה, מצב זה מקטין את היכולת של אלה שיש להם תאים אפורים.
בעבר אלה עם היכולת – היו מייצרים מקומות עבודה וכיום רובם מעדיפים להיות עובדים טובים.
כל העסק הזה מביא את השליטה לידיים של פחות אנשים.
ואותם קומץ – משתמשים בכלים שיש להם להשתלת על יותר.
כיום אנשים רוצים "משכורת בסיסית" – שזו התחלה של עבדות במסווה של סוציאליזם.
התלות של האנשים תהרוג אותם בסוף.
בארה"ב סטודנטים מתחילים את החיים שלהם במינוס מטורף רק כדי לקבל תעודה – שלא מצדיקה את המחיר שלה.
כי סטודנט "נורמלי" לא ממציא דברים חדשים אלא משמש כ"פועל" – ופועל תלוי במערכת עם או בלי התעודה.
הפועלים בתורם – עוזרים לקומץ האנשים, ששולטים בהם, להיות יותר חזקים.
"מחקר שנעשה לאחרונה בבריטניה מצא ש40% מבעלי המניות הבריטים הם בסך הכל מהווים 5% מהעשירים ביותר באוכלוסיה." – מציע להביט מה קורה מעבר ל"בריכה" – בבורסה האמריקאית. רמז: 10% מהאוכלוסיה מחזיקים ב 90% מהמניות
"היום היא הפכה כבר בעיקר למכונה לייצור כסף מכסף של אלה שיש להם הרבה כסף." – זה לא מדויק (כיון שאי אפשר ליצר משהו מכלום). הבורסה היא מכונה להעברת הון מרוב הציבור לקבוצה קטנה של אינטרסנטים. אגב, זה קורה גם בישראל – דרך מס ה"פנסייה"