אחד הנושאים החמים ומעוררי המחשבה היום בעולם, למרות שבינתיים נתון בשלב הבוסרי, הוא הכנסה אוניברסלית. השוויצרים העלו את הנושא למשאל עם ביוני. פרלמנטרים באיחוד האירופי דורשים להעלות אותו לדיון בבנק המרכזי של היבשת. בפינלנד החל משנת 2017 יקבלו 100 אלף מאזרחי פינלנד הכנסה בסיסית של כ–800 יורו בחודש על פי מודל זה. במרץ השנה היתה זו כבר אונטריו, הפרובינציה המאוכלסת ביותר בקנדה, שהפתיעה עם ההודעה כי תנהיג גם אצלה הכנסה בסיסית חודשית.
הכנסה אוניברסלית עשויה להתברר כמהפכה של ממש, ובעלת פוטנציאל להוות את נקודת ההתחלה לתמורות חברתיות עמוקות יותר מאשר חלק מן האידיאולוגיות של המאה ה-20 אשר נמסו בשמש המציאות. למי שאינו מודע לזרימת המידע המסתמנת בנושא יוכל להכנס לקישור כאן.
תחילה, נתאר את העקרון: ההכנסה תהיה קבועה לפי הגיל. גובהה יהיה פרמטר של קיום רמת חיים מינימאלית ראויה לכל אזרח מילדות ועד זקנה וכל זאת ללא תמורה יצרנית כלשהי מצדם.
הכנסה זו תבוא מן המדינה לאזרחיה ותהיה חלק בלתי נפרד ממה שהמדינה רואה כתשתית בשטחה. הפעם לשם שינוי לא מדובר בתשתית הפיזית אלא האנושית- כזו שתוכל להבטיח את המינימום לחברי קולקטיב המדינה, ושתקטין את המרירות המעמדית הנובעת מתלאות הפרנסה הבסיסית.
כשמדברים על תכנית כזו מיד עולה בזכרון הקולקטיבי שלנו "איזם" טראומטי: קומוניזם. ללא קשר ליישום הרודני, אשר עיוות את רוב מהותו של הרעיון הזה, ההכנסה האוניברסאלית אינה יכולה להיות משוייכת לאותו איזם. בבסיס אותה תפיסה חברתית, שהיתה נהוגה בברה"מ והיוותה חלק מעקרונות הקיבוץ אצלנו, הייתה מוסכמה בסיסית: לתת על פי היכולת ולדרוש על פי הצורך. לעומת זאת, כנגד ההכנסה האוניברסלית אין תמורה נדרשת כלל.
במסגרת מצומצמת זו לא אכנס לנושאים עצומים שכבר כעת נמצאים במרכזו של שיח ער בקרב כלכלנים כמו "איך יממנו את העניין?" (על כך תוכלו לקרוא בהרחבה כאן), או "איך ייקבעו את גובה ההכנסה?", "מה יהיו ההשלכות של הבדלי המדיניות שיווצרו בין המדינות?" האם ניתן ליישם מנגנון גלובלי המכוון לפיתוח הקונספט ממדינתי לעולמי? איך נמנע שימוש לרעה במערכת מצד גורמי פשע או מנצלי מצב למיניהם? כאן אנסה להתרכז רק באחת מן ההשפעות המיידיות של תכנית מסוג זה, באופן פרטני ביחס לשוק העבודה.
לכאורה, קיים כבר היום מנגנון של הבטחת הכנסה. עבור מיעוט הזכאים, נכים, זקנים, וכדומה. לכאורה זו אכן הכנסה מטעם המדינה שאינה תלויה בצפי תעסוקתי. מקבל ההכנסה לא חייב לעבוד אך מוטלות עליו מגבלות קשות, ועליו לאשרר את זכאותו מעת לעת. לאחרים, זוהי תחנת ביניים לקראת עבודה והכנסה עתידית. במצב כזה, הספק מכרסם, ולא ניתן לייצר יציבות התנהגותית הנובעת מן הבטחון שבקבלת ההכנסה.
כאשר ההכנסה אוניברסלית ואינה תלויה בדבר, וכמובן מספיקה לקיום סביר, הרבה דלתות מחשבתיות נפתחות. פתאום, ניתן להשקיע אנרגיות ביצירה, בשירות או באמנות, שלא לצורך פרנסה. הסבירות להקים ולתחזק מערך התנדבותי עולה פלאים ובקנה מידה ארצי. מעל הכול: אלו שימשיכו לעבוד במסגרות הרגילות יוכלו לבחור במקום העבודה המתאים ביותר, גם לכישוריהם וגם לדרישה בשוק. הכל מבלי שחרב העוני העומדת על צווארם תהיה הסיבה היחידה לתעסוקה שוחקת עד דק.
שחרור הצורך בעבודה לצורך פרנסה בסיסית תשחרר את כל אלו שאינם רוצים או אינם יכולים לעשות זאת. הם יוכלו להיות יצירתיים ללא צורך ברווח. חלקם יוכלו להועיל לחברה לא פחות מכל אחד אחר. לעומתם, אלו שיישארו במעגל היצרני-שירותי יעשו זאת מתוך אהבת המקצוע והרצון להיות הכי טובים בביצוע מקצועם.
רק אם יישבר הקשר הגורדי הקיים בין עבודה – שכר – קיום, יש סיכוי שאחת מן השאיפות האנושיות העתיקות תוכל להתגשם – החיפוש המתמיד אחר האושר, כאשר החיפוש לכשעצמו הוא התורם לכל החברה כולה.
משה שלום הוא ראש מחלקת המחקר של FXCM ישראל
בכלכלה נטולת חוב ניתן לווסת ולבקר את כמות הכסף שבמחזור על פי גודל התמ"ג.
נטילת הלוואות נטולות ריבית דריבית או נטולות ריבית, לצורך הקמת מפעלים חדשים, מוסדות הוראה, תשתיות, חקלאות, דיור, צבא ובטחון, בתי חולים, וכו' תגדיל את התמ"ג.
כמות הכסף החדש נטול החוב שתיוצר תהיה זהה לגידול בתמ"ג.
באופן הזה לא תיווצר אינפלציה\מיתון והיחס בין כמות הכסף לייצור ישאר קבוע.
הנקודה היא שאתה לא צריך לווסת את כמות הכסף. בלי התערבות, הכסף עולה או יורד בערכו בהתאם לכמות ה״ערך״ במשק – לבד. זה אחד מהסיגנלים החשובים ביותר במשק (כמו ריבית), ואחד הסיגנלים שמאוד קל להרוס (שוב כמו ריבית).
יש לך יותר סחורות? ערך הכסף עולה (נגיד מתבטא ע״י ירידת מחירים), אנשים מתחילים לצרוך יותר והכלכלה צומחת
יש לך פחות סחורות? ערך הכסף יורד, אנשים מחפשים דרך לשמור ערך וחוסכים, מה שמביא משקיעים, מה שגורר יותר סחורות.
מה שאתה מציע זה פשוט התערבות גסה בתהליך. מה שאתה מציע הוא שכל פעם שערך הכסף יעלה (כי מישהו עבד קשה ויצר משהו בעל ערך), הממשלה תגנוב את הערך החדש שנוצר ע״י הדפסת כסף. זה לא שלא נוצרה אינפלציה, נוצרה אינפלציה שממשמידה את העלייה בערך המטבע, לכן זה נראה כאילו הערך יציב.
ראינו מה מניפולציה של ריבית גורם (בועת נדלן). הדבר הזה עלול פשוט להשמיד את השקל. מי שיש לו יכולת, יבין שפשוט הממשלה כל חודש גונבת לו קצת מהכסף שיש לו (אחרי שסימו לבזוז הכנסות ולקרוא לזה ״מיסוי״), ומחלקת את זה לאנשים אחרים. אותו אדם פשוט לא יחזיק שקלים מעבר למינימום הדרוש.
יש עוד בעיה בהצעה הזאת
אתה יכול למדוד מה שבא לך ומתאים לך באותו רגע: תלג זה סתם מספר שמחושב על בסיס נוסחה. אותה נוסחה נקבעת ויכולה להשתנות בהתאם לגחמתם של פקידים ופוליטיקאים (כמו שקרה ב 2013).
קשה לי לראות תרחיש בו הפוליטקאי התורן לא דואג שהתלג ימדד באופן שהוא תמיד יעלה (כדי שתמיד יהיה אפשר להדפיס כסף ולשחד את העם). יותר מזה, סביר שנראה
שינוי שיטת חישוב התלג בשנת בחירות כדי להדפיס עוד הרבה כסף על מנת לשחד בוחרים.
שחרורון,
הם לא רוצים להבין את דברי ההגיון שלך.
שבויים באשליה של "ועדות עצמאיות בלתי תלויות". הצחקתם אותי פעמיים:
פעם ראשונה אין דבר כזה חוסר תלות. כל פונקציה שלטונית תלויה ומושפעת מפונקציות אחרות. וטוב שכך. מי שטוען אחרת חי בירח.
פעם שנייה, נניח שיש ועדה מקצועית בלתי תלויה. אז איפה הדמוקרטיה? איך נשפיע על ועדה שעשויה לפעול לא נכון לטעמנו?
הגיע הזמן להפנים:
אין הוקוס פוקוס בכלכלה. ונגד "ההוקוס פוקוס" של המערכת המוניטארית הקיימת צריך לפעול בהגיון ובדרך ברת קיימא. לא ב"הוקוס פוקוס" אלטרנטיבי.
האמא של הבעיות היא ריכוזיות שוק ההון והבנקאות. תחפשו שם.
"אותה נוסחה נקבעת ויכולה להשתנות בהתאם לגחמתם של פקידים ופוליטיקאים"
אין מדובר על נוסחה.
כמות הכסף שבמחזור היא כמות הכסף שרשומה כזכות במחשבי הבנקים.
הכמות הזאת היא התמ"ג האוביקטיבי החופשי מנוסחאות מניפולטיביות.
מדובר על עובדה שאף פוליטיקאי לא יוכל לשנותה.
בדיקת הכמות הזאת כל שנה מחדש תמדוד את מידת העליה או הירידה של כמות הכסף במחזור בשנה.
–
עוני הוא חלוקה לא נכונה של העושר.
לקחת ממי שצבר הרבה מאוד נכסים ועושר שיוצרים מחסור ומונעים מאחרים אפשרות להתקיים, ולחלקם לכולם בשווה היא חלוקה מחדש של העושר.
הדפסת כסף נטול חוב והכנסה בסיסית לכל אזרח, כולל העשיר, ללא הפליות היא האמצעי ליישום החלוקה הזאת.
החלוקה הזאת היא מטרתה האמיתית והצודקת של המדינה. מטרתה לאפשר לכל אזרח תנאים לקיום מאושר.
אתה תטען שזה "לגנוב" ואני אטען לצדק.
השאלה כאן היא מוסרית.
האם מטרת קיומך היא השגת כסף עד כמה שניתן? האם כסף הוא מטרה או אמצעי?
גם אני רוצה שתמג ינתן לנו פעם בשנה על-ידי אלוהים. לצערנו, תמג נמדג עי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בעזרת נוסחה שנקבעת על ידהם. הנוסחא שונתה פעם אחרונה ב 2013.
קרא על זה כאן: http://www.themarker.com/news/politics/1.2116071
עוד דבר. אתה מתבלבל בין קרוני-קפיטליזם לקפיטליזם.
ממשלה, חברות ממשלתיות וחברות שקיומות רק בזכות הרובה הממשלתי (כמו בנקים) הם אכן גוזלות הון
לגבי יזמים פרטיים זה לא המצב. שוק יחסית חופשי הוא לא משחק סכום אפס. אדם שמתעשר מיזמות , שאיננה מערבת יותר מידי אלימות ממשלתית, בדרך יוצר הרבה ערך לכל הסובבים אותו (דוגמא: גוגל)
אתה חווה את תוצאות האלימות הממשלתית ומבקש להעניק לממשלה עוד כח כדי שהם יכלו להכות בך יותר חזק
שחרורון, הכל אמת חוץ מנקודה אחת.
גוגל היא יזמות ריכוזית שכיום מערבת אלימות תאגידית. לכן, יותר משהיא מייצרת ערך לכל הסובבים אותה, היא הורסת מיזמים תחרותיים רבים שהיו יכולים לקום, ולא קמו כתוצאה מפעילותה. גוגל (כמו גם אפל ומייקרוסופט), ככל שעובר הזמן, הופכת להיות כוח שעוצר את הכלכלה ולא משפר אותה (זה כמובן לא היה כך בתחילת דרכה).
זו גם הבעיה שמעולם לא הצגת פתרון עבורה. איך מונעים מתאגיד להיהפך לסרטני.
אתה מתבלבל עם תחרות.
תראה, אלימות משמעותה הפעלת כח פיזי.
שבנק הולך לממשלה כדי שתשלח בריונים חמושים לכל מי שמנסה להתחרות בו זה אלימות
שגוגל מיצרת מוצר יותר טוב מיאהו ואנשים בוחרים באופן חופשי להשתמש בו, זה תחרות. שם לב, אין שימוש בכח, אין איומים, אין בריונים חמושים בתחפושת.
חוץ מזה.
גולגל היא הסיבה שמצאת את הבלוג הזה, אחרת ערן היה צריך לשלם לעורך של שירות לאינדקסים של יאהו או אלטה ויסטה וספק אם הוא היה עושה את זנ
אם אני לא טועה, הבלוג הזה עשה שימוש בהתחלה בbloger. סוארטאפ שנקנה עי גוגל ואפשר פתיחת בלוגים בקלות ובחינם
אפל היא הסיבה שאתה יכול לשבת בשירותים עם הסמארטפון שלך, ולהאשים את אפל ב״אלימות תאגידית״
תחרות חופשית היא לא אלימות. וזה שיש מישהו יותר טוב ממך לא אומר שמגיע לך סוג של פיצוי או שגנבו ממך משהו. שימוש חופשי במילה אלימות או גנבה זה דמגוגיה זולה שמובילה להבלים כמו הרעיון שמוצג בכתבה למעלה
תגיד, אתה רציני?…
(לגוגל אין מוצר טוב יותר מהמוצר שלי אגב. אני לא קשור בכלל לתחום).
גוגל ניצחה את יאהו ואת בינג כשהיתה בתחילת דרכה ומכרה את המוצר המקורי שלה, ואם אני לא טועה כתבתי את הסייג הזה בתגובתי, ואתה משום מה התעלמת ממנו בכיף.
כיום גוגל מקיימת קשרים אדוקים עם ממשלות, מרקידה את חיילי צה"ל ושופכת כסף על חברות שמתכננות רובוטי השמדה עבור ממשלות העולם ומציאות (גוגלית) מדומה עבור תושביו.
ומה אתה מהלל כל כך את אפל? היא מעסיקה עבדים בסין, מרמה את העולם כבר שנים עם הפצה חולנית של אייפונים ואייפדים כאילו משופרים אבל למעשה כמעט זהים למה שהיה קודם.
אתה מדבר על קרוני קפיטליזם, וחושב שרק הבנקים נגועים במחלה הזו? מניות של מי בדיוק הבנקים קונים עם כל הכסף של ההקלה הכמותית?
אם אתה חושב שהקונגלומרטים הפסיכים גוגל/אפל ודומיהם הם תופעות בריאות של שוק חופשי, אז לבריאות שיהיה לך.
שחרורן כתב שהכח משחית. הוא שכח להוסיף שכסף הוא כח ולכן בעקרון הכסף משחית.
אין לי בעיה להתחיל גם לקבל קצבאות 🙂
לכל מפחדי האינפלציה ומהמוני העצלנים שלפתע יקומו לנו.
הכנסה בסיסית קשורה קשר הדוק ליצירת הכסף. ברגע שיצירת הכסף חוזרת לידי האזרחים זה ברור שכל אחד ואחד רוצה אינפלציה 0. ולכן זה החוק הבסיסי של יצירת כסף. ניתן ליצור כסף רק עד המידה בה אין אינפלציה. וראו איזה פלא פתרנו את בעית האינפלציה.
עכשיו לגבי לגיונות העצלנים, כמובן כל אחד צריך להסתכל סביבו וראשית לזהות בין חבריו את כל המוני העצלנים הפוטנציאלים, איפה הם? אהה כמובן הם לא חבריך רק החברים של ההם שמה (חרדים, פריפריה, ערבים וכו וכו וכו) שמעולם לא פגשת. אבל לתשובה מעשית, אם החוק הבסיסי הוא אינפלציה אפס, ככל שהחברה פחות יצרנית כך יש פחות מוצרים ובהכרח יש יותר כסף על כמות המוצרים ולכן זה גורר אינפלציה מה שגורר שלפי החוק הבסיסי כמות הכסף המיוצרת תיקטן ולכן ההכנסה הבסיסית תקטן, יש כאן קשר הדוק בין היצרנות של החברה לבין ההכנסה הבסיסית, ולכן ככל שאנחנו כחברה יותר יצרניים אנחנו מתחלקים שווה בשווה בדיבדנדים. ואללה מה לעשות כולנו אזרחים ולכולנו יש מניה, רוצים לסלק מישהו, בבקשה תקבעו תנאים לכך אבל להגיד שחלוקת דיבידנד זה קומוניזם? בשם איזו מריטוקריה קפיטליסטית דימיונית? המודדת יצרנות במדדים שלא תואמים את ערכיהם של רוב האזרחים (דהיינו לופטגשפטן שווה הרבה אבל אחות/מנקה רחובות שווה קצת)
חשבון בסיסי – יש לך X מוצרים ו Y כסף. כל יחידת כסף שווה X חלקי Y.
תגדיל את כמות ה Y – תקטין את השווי של כל יחידת הכסף.
גם אם נתעלם מחוקי חשבון בסיסים (בהחלט הגענו לשפל חדש), אתה פשוט לא מסוגל למדוד את כמות המוצרים או את השינוי בכמות המוצרים. כדי לעקוב אחרי כל הסחורות שנוצרות ונצרכות אתה צריך לממש את מה שהוצג בספר 1984 (ונראה שאנחנו בדרך לשם).
גם אם תוכל למדוד את השינוי בכמות המוצרים, מי שמחליט ומבצע את החישוב הוא בן אנוש. וכמו כל בן-אנוש, יש לו אינטרסים והוא מושחת ע"י כח
ראשית ההקדמה שלך היא מובנת מאליה, זה אינפלציה ועל זה התגובה שלי מדברת. שכמות המוצרים והשירותים במשק תשפיע ישירות על גובה ההכנסה.
שנית כיום יש מטבעות ומערכות מיחשוב מבוזרות ללא שליטה מרכזית, מה גם שכיום סל המחירים הוא קירוב מספיק טוב לאינפלציה (אומנם הוא עוות ע'י כלכלנים) אך בהחלט אפשר לעשות את חישוב סל המחירים בצורה ממוחשבת ויותר מזה מדויקת הרבה יותר כי כל העסקאות נעשות ברשת המיחשוב המבוזרת.
ודבר אחרון, להגיד שהכל יכול להיות מושחת זה מין סיסמת קסם כמו קומוניזם. הדבר הבסיסי בין בני אדם הוא אמון ובכל זאת הרוב סומכים אחד על השני. כיום יש פתרונות כיצד להפחית שליטה מרכזית. אף על פי כן כיום סומכים על בנק ישראל לעמוד ביעד האינפלציה אז להגיד שזה גם יכול להיות מושחת זה פחדים דמיוניים מהעתיד שלא כאן. וגם קצת קשה לזייף אי עמידה באינפלציה, זה דבר שכל אחד מרגיש בכיס, אפשר לעבוד על אנשים רק עד גבול מסוים
הכל מושחת זה לא מילת קסם. בניגוד לקומוניזם זה לא המצאה של יהודי מזוקן, זאת המציאות בה אנחנו חיים. הסיבה שהכל מושחת היא שכח משחית בני אדם. זה לא משפט אמורפי, לכח יש השפעה ממכרת כמו סם. ככל שיש לך יותר כח ככה אתה יותר מכור אליו (זה קשור לדופמין שזה חומר אמיתי שקיים במוח ולא המצאה)
הנה דוגמא: http://theconversation.com/the-neurochemistry-of-power-has-implications-for-political-change-23844
הדר,
יכול להיות שהרעיון שלך, האלגוריתם הזה שמווסת את ייצור הכסף בהתאם למדד הייצור הכללי, הוא רעיון טוב. באמת ובתמים. הסיבה שאני מתנגד לשיטה כזו, היא שהשיטה נכפית עלי. לדעתי, כל מה שכופים עלי, חוץ מחופש, יסתיים רע. תמיד. ואתה לא יכול לבוא ולהגיד שאין בעיה, פשוט שלא אקח את הכסף שמחלקים, כי זה כמו להגיד לאסיר שמוחה על תנאי הכלא שייעשה שביתת רעב.
הייתי מציע לך להקים מסגרת שבה אתם תנסו את השיטה הזו באופן וולונטרי. אם זה יעבוד, אתם תגדלו ותשגשגו. למרבה האירוניה, בגלל שהסביבה שאנו חיים בה אינה חופשית, אם לא תיכפה דברים על אחרים – הם ייכפו דברים עליך, וההצלחה שלכם תיפסק בגלל עלוקות תאגידיות.
לכן אתה צריך להתרכז קודם כל ביצירת חופש וחירויות אישיות לבני האדם (ולא להחליף חוסר חופש מסוג אחד בחוסר חופש מסוג אחר), ורק אז, ורק בתנאים שבהם אתה חופשי מכוחניות של תאגיד, להתרכז בדרכים שאתה באופן אישי מעדיף.
משתמש אנונימי, אישית אני לא חושב כמוך ובכל זאת הרעיון שהדר הציע הוא לכל היותר הרע במיעוטו. כאילו שבמצב הנוכחי יש לך חופש?? אם תקבל הכנסה בסיסית ללא תנאים יהייה לך הרבה יותר חופש מאשר עכשיו. אולי לך זה לא ממש משנה כי אתה כבר מסודר כלכלית, תזכור שיש אנשים מוכשרים מאוד שאת רוב זמנם הם מבלים בעבודות שוחקות רק כדי שיוכלו לממן לעצמם צרכים אלמנטרים, והם תורמים לא פחות לחברה או לתמג. מערכת שכופה עליך שימוש במטבע יחיד שעל ייצורו מופקדים הבנקים הפרטיים ובמקביל גובה מיסי עתק על כל שטות זה האמא של שלילת החופש. פיקוח אמיתי על שער האינפלציה והכנסה מינימלית לכל אזרח ללא תנאים כלשהם הם בהחלט ראויים ליישום בתקופתנו. אלטרנטיבה אחרת שעשויה לעבוד היא העלאת שכר המינימום באופן משמעותי ובמקביל ריסון אמיתי של האימפלציה. דבר נוסף הוא קיצור שבוע העבודה המקובל מכמעט 9 שעות ביום (לפחות..), חמישה ימים בשבוע וקביעת שכר גבוה יותר על שעות נוספות. יש המון מה לעשות. פעם שלטו באנשים כי כך הורה המלך, בשלב מסויים זה כבר לא עבד אז החלו לשלוט בהם בשם הדת, גם זה כבר לא כ"כ עבד אז היום שולטים באנשים באמצעות המערכת המוניטרית, או במילים אחרות מחזיקים אותם קצר.
אנונימי,
ראשית כמו שאור אמר מדובר על תחליף למצב הקיים, או יותר נכון לשיטה לכסף שהוא בבעלות האזרחים אם הם מחליטים כי יש כסף שהוא בבעלותם (דהיינו היצור שלו) שזה כמובן עדיף על מונופול הבנקים כיום, ודאי שאני בעד חופש של מטבעות.
אבל הבעיה העיקרית היא שאתה טועה לחשוב שיש משהו שהוא לא בכפיה. שיש כזה דבר חופש בחברה אנושית, וזה מונע ממך לראות את הדרך בא כן אפשר להגיע לחירות.
חופש בלי כפיה היה לאדם הראשון, הסתובב היכן שרצה, קטף ואכל מה שרצה. כיום אתה מוליד את ילדיך וכופים עליהם דימיונות של בעלות על קרקעות, למה? כי מישהו הגיע לשם ראשון והחליט שיש כזה דבר דימיוני הנקרא זכות הקניין?. אתה כופה על ילידך לא לגנוב ולא לרצוח למה? אם אתה בעד חופש למה אתה לא חושב שצריך לאפשר לכל ילוד לבחור לבד את החוקים? איפה החופש להסתובב היכן שהוא רוצה? אין כזה דבר חברה אנושית בלי כפיה, השאלה שאתה צריך לשאול עצמך היא אם אתה היית ממקימי החברה אנושית הראשונה, מה הוא הדבר שהיית דורש עבור כך שאתה מסכים לכבד את גבולות הקרקע של אחרים? האם היית מסכים שפשוט מעכשיו ניתן לגורל להחליט וכל אדם וצאציו לעצמו לנצח? ואם מישהו איבד קרקעותיו כי נקלע לקשיים כלכליים הוא יצטרך מהיום להיות עבד (גם אם בשכר) של האחרים על מנת שיהיה לו מקום לגור?ומה לגבי הילדים איזה קרקעות יהיו להם? אם שפר מזלם יקבלו בירושה ואם לא עליהם פשוט לכבד את החלטת קדמוניהם שיש גבולות על קרקעות? מה הוא הדבר שהיית דורש עבור ההסכמה שיהיה כזה דבר זכות קניין? האם היית חושב על ילידך שאולי יאבדו הכל והם יצטרכו למכור גופם עבור פיסת לחם? מי שמסכים להשאיר הכל לגורל הוא או אנוכי או קצר רואי או פשוט פראייר לוותר על החופש שלו ושל צאצאיו לעשות ככל העולה על רוחו בעולם עבור דימיונות שאולי יום אחד יגרמו לכך שכל צאצאיו יוכחדו. חברה שלא דורשת חובות עבור הזכויות שהיא מעניקה לאזרחיה סופה מהפיכה אלימה ע"י אילו שבסוף מבינים שהם לא חייבים לכבד שום חוק דימיוני וכרגע עדיף להם חוקי הגונגל (החופש האמיתי). ודאי שאני לא אומר שצריך לכפות שיטה כזו או אחרת אבל דימיון לחשוב שיש חברה אנושית בלי כפיה, שתיתכן חברה אנושית שתשרוד בלי הסכמה על זכויות כמו הסכמה על חובות על מנת שהזכויות לא ינוצלו לשיעבוד אחרים. אז אם היינו עכשיו במצב של ג'ונגל בו באמת יש לנו החופש לבחור ואנחנו מעונינים להתאגד אני די בטוח שרוב רובם של אנשי הג'ונגל וכנראה גם אתה היו בוחרים במטבע מהסוג שהצעתי יחד עם שוק חופשי של מטבעות ולא להשאיר את גורל החברה שהקימו לחסדי השוק החופשי כי זה פשוט יהיה טירוף כי הרי יצאנו מהג'ונגל על מנת לשלוט בגורלנו ולצאת מהברירה הטבעית.
זה לא יגרום לעליית מחירים ויוקר מחיה גבוה אף יותר מהיום?
הכנסה חודשית נוספת תגרום לרוב האזרחים לבזבז את הכסף ולא לחסוך אותו…
לבזבז את הכסף = ביקוש גדול יותר = יוקר המחייהני
ישנו חוק בלתי כתוב. קוראים לו "חוק התוצאות הבלתי צפויות".
יישום הרעיונות במאמר הזה יביא לכמה תוצאות שליליות ודאיות (ז"א מאוד צפויות). משום מה יותר מפחיד לנחש מהן התוצאות הלא צפויות של מימוש רעיון כזה.
נכון, כושר הייצור היום הוא כזה, שבעיקרון אפשר לפנות זמן ניכר בחיים לשלל פעילויות פרט לעבודה.
מי אכן יכול לנהוג בצורה זו, פשוט לעבוד קצת ויותר לחיות? ממש מפתיע. מי שבוחר לעשות את זה. מי שמוכן לחיות באופן בסיסי, תוך הקטנה דרסטית של הצריכה הפרטית שלו, באמת יכול להסתדר עם פחות עבודה. קחו את "הסולידית" למשל. היא הביאה את האג'נדה הזו לכלל אומנות. והאמת, כל הכבוד לה.
איך אפשר לתת ליותר אנשים להנות מסגנון כזה? נכון, עוד קצת הכנסה.
מהיכן? קיצוץ דרסטי במיסים. נטל המס הכולל היום בישראל הוא מטורף. בממוצע (!) על כל שקל הכנסה, 54 אגורות זורמות למדינה כמיסים שונים ומשונים.
תשאירו יותר כסף ביד ותעזבו את כל המנגנונים של חלוקת כסף בשיטה כזו או אחרת.
ואז באמת נוכל לעבוד פחות.
מה עם אלה שהכנסתם ממליא נמוכה? גם הם יהנו מקיצוץ במע"מ, מיסי קנייה, מכסים וכדומה. מדובר בהרבה מאוד כסף. הם לא יצטרכו לעבוד יותר כדי לקנות נניח מכונת כביסה. אפילו פחות.
מי שלא רוצה לעבוד, או לעבוד ממש קצת, סבבה לו. אולי הוא נהנה ממילגות לימודים (שמקורן בתרומות), אולי הוריו תומכים בו. וזה בסדר גמור. רק שלא יכריח אותי לממן את הסטלנות שלו.
ומי שיש לו מספיק כסף ועכשיו יש לו יותר עקב קיצוץ מיסים? הכסף לא ינוח כנראה. הוא יושקע במשהו. זה יכול להתבטא ביותר היצע של דירות, יותר היצע של מקומות עבודה, גידול בהיצע הלוואות של מוסדות חוץ-בנקאיים (לא יש מאין!!…) וכדומה.
במילים אחרות, נכון, בכיף נעבוד פחות כי הטכנולוגיה עובדת בשבילינו. אבל כדאי לעשות את זה בדרך ברת-קיימא, גם כלכלית וגם חברתית וגם מוסרית.
כאמור למעלה, התוצאות הצפויות של מימוש רעיון כסף ההליקופטר הן מספיק רעות. לא צריך אפילו לחשוב על התוצאות הלא צפויות.
Hear hear!
מה שאני אוהב בכתבה היא (ועל כך מגיע לך תודה מקרב לב), שבילדותינו תחת דת הקפיטליזם חינכו אותנו שאסור אפי' לחשוב כאלה הרהורי כפירה, ק"ו לאומר זאת בקול, ובן בנו של ק"ו לכתוב את זה על כתב, ועוד לכתוב את זה כתגובית, ורח"ל לכתוב את זה על קיר הפייסבוק\גוגל פלוס ?! ואותו דבר מי במדיה בקולנוע וכדומה, היה יכול לומר כאלה הרהורי כפירה ?
והנה סוף סוף ב"ה אפשר לומר שבני אנוש מתחילים להחזיר לעצמם את החירות והחופש החשיבתית ובעיקר מחזיר לעצמם את חוש הצדק ומעז לומר את הרהוריהם בקול גדול.
דוגמית קטנה של שינויים אפי' בקולנוע, אפשר לראות בקטע הגאוני של הסרט "טרמבו" (סרט שמאוד מומלץ לכל אוהבי החירות וחופש ואוהבי צדק החברתי)
והנה הקטע הגאוני
https://www.youtube.com/watch?v=erui9QebV3U&feature=autoshare
נראה כמו מלכודת דבש
אני באמת מנסה להישאר חיובי אבל זה מריח לא טוב
בגלל המענק יעלו מחירי המזון ושאר המוצרים ע"י הרשתות מן הסתם, מה יקרה כשיבוטל המענק? המחירים יישארו גבוהים.
אני רואה במענק הזה רק חסרונות גדולים בהמשך..
אין מתנות חינם – במיוחד כשזה בא מהממשלה!
עכשיו יינתן המענק ללא תנאים מיוחדים, בהמשך ככל
הנראה יינתן כתנאי להצטרפות למאגר הביומטרי, מתן טביעות
אצבע בבנקים ומוסדות ציבוריים, חיסונים ועוד הגבלות מפתיעות
שכרגע זוכות להתנגדות
רז,
קצר, נבואי ולעניין. מסכים 100%.
מי שתומך במענק כזה הוא פתי מאמין ושפוט של השלטון.
כסף זה פאסה
חלק מהנאמר במאמר והלך הרוח של חלק מהקוראים כפי שבאים לידי ביטוי בתגובות פשוט מביכים.
אף אחד מכם אינו עבד לשום תאגיד, ומי שלא רוצה לעבוד בשביל ספרות במחשב (אני רוצה, אגב) לא חייב. הוא עובד קודם כל בשביל קורת גג, בגד ללבוש ולחם לאכול. בדר"כ גם בשביל הרבה יותר מזה (מיטה נוחה, מזגן, טלביזיה בכבלים, רכב).
רמת החיים של היום טובה מזו של לפני 30 שנה, טובה הרבה יותר מזו של לפני 50 וטובה לעין שיעור יותר מזו של לפני 100 שנה. ההתמסכנות העצמית של דור "עבדי התאגידים" הנוכחי ודרישות ה"מגיע לי משכורת קיומית בסיסית מעצם העובדה שאני חי" היא בין מביכה למחליאה, תלוי את מי שואלים. והשאלה שלא נשאלת היא: מגיע ממי?
"פעם היה פה טוב! אנשים הצליחו לפרנס משפחה בכבוד ממשכורת אחת. 'עקרת בית' לא היתה מילה גסה, רב הנשים היו כאלה! עד שבאו התאגידים הדורסניים והבנקאים השמנים שמייצרים כסף מחוב והפכו את כולנו לעבדים במערכת הפיננסית המשומנת שלהם!"
איזv דור סוציאל-פתטי צומח לנו פה.
סבתא שלי באמת לא עבדה. סבא פרנס "מאד יפה" ממשכורת אחת: הם גרו 5 נפשות בדירת חדר וחצי, בלי מזגן, עם מקרר קרח. סבא נסע באופניים, מי חשב על רכב בכלל? אחרי שעות עבודה ארוכות וקשות או בבקרים היה יוצא לשוק לקנות אוכל פשוט וזול. לא טלביזיה, לא כבלים, לא ביטוחים, לא נסיעות לחול, לא מסעדות, לא בילויים ולא נעליים (טוב, נעליים אולי כן).
רמת החיים היום שונה ודורשת שני משכורת – וזה לעתים לא מספיק – כי רמת החיים עלתה וכולם רוצים גם. רוצים לחיות ממשכורת אחת? נסו את "הסולידית" – היא חיה ברמת חיים נמוכה (לא כמו סבא!) מתוך בחירה וויתרה על עבודה בכלל. יש לה באתר יופי של רעיונות!
חברים, הרעיונות הנהדרים שלכם נשמעים מצוין בתיאוריה, במציאות, זה לא עובד, ולא שלא ניסו. מי שרוצה להתפרנס ולצרוך, צריך לייצר משהו בתמורה. או לשדוד ממישהו אחר. פשוט כמו קווים מקבילים שלא נפגשים. אז למה שלא תוציאו את האצבע מהחור החמים ותתחילו לעשות משהו מועיל למען עתידכם ועתיד משפחתכם?
רוב האנשים מדברים יוקר הדיור ועל הזכות הבסיסית למגורים, זכות שלהורים שלך היה קל לממש ולצעירים היום פשוט אין אפשרות לממש. מסכים לגבי בזבזנות כרונית של הדור הזה והקודם לו. אנשים רוצים להוציא יותר ממה שיש להם כי אלה האשליות שמוצגות להם בסרטים הוליוודים ופרסומות שנמצאות בכל מקום אפשרי. הם פשוט לא יודעים אחרת.
אפילו בתי ספר מתעלמים לחלוטין מחינוך כלכלי ומתמקדים באינדוקטרינציה לאומנית.
דבר נוסף, כשהוריך גדלו פה האווירה היתה שוויונית. היום אי השוויון אדיר, לחצי יש הכל ולחצי השני כמעט כלום מבחינת בעלות על רכוש. וכן, זה לגמרי בחסות תאגידית ואין לזה קשר לעצלנות.
אתה יכול לשקר רק לעצמך.
העובדות הן של 50% מהאוכלוסיה אין מספיק כסף לקניית מזון ורעבה ממש.
אין מספיק לצרכים רפואיים, שכ"ד, ביגוד, שלא לדבר על ריהוט וחפצים מתבלים לשימוש ביתי והשכלה .
קניית דירה היא מעבר להשגה בתנאי שכר מינימום המקובלים.
לכן הם שקועים בחובות שאין ביכולתם להחזיר ומיסים שנכפים עליהם שהופכים לעיקולים וחשבונות מוגבלים.
העלאת רמת השרותים ואיכות המוצרים אין לה ולא כלום עם רמת החיים של אותם תושבים שהמדינה הפכה לעבדיה .
רמת החיים ירדה ב 90% עבור אותה אוכלוסיה ועלתה ב 1000% עבור העשירונים העליונים.
לכן אותם עשירונים עליונים מתגאים בחזירותם ומייחסים את אותה עליה ברמת חייהם לעבדיהם, בבחינת לעג לרש.
"משכורת קיומית בסיסית מעצם העובדה ש"אני חי” היא בין מביכה למחליאה"
מחליאה האטימות, הזרות, אובדן צלם אנוש, האנוכיות המטורפת, הבהמיות, הפסיכופתיות, שלילת האדם.
וכן – אם ברשותך הון ורכוש פי 10\100\1000 מהממוצע, עליך להתחלק בו עם אחרים. לא תעשה זאת, הצדק שנשגב מבינתך יעשה זאת במקומך. (ואין הכוונה לשימוש בכח)
"מי שרוצה להתפרנס ולצרוך, צריך לייצר משהו בתמורה. או לשדוד ממישהו אחר.."
או להשתעבד למעבידיו.
יום אחד העבדים יתעוררו והמעביד יבין שבלעדיהם אין לו שקל בכיס ולא רמת חיים.
או אחד בשביל כולם וכולם בשביל אחד, או הרס, חורבן ואבדון ואף עשיר לא יחייה על חשבון סבלם ואומללותם של אחרים או לצדם בהתעלמותו מהם.
ידוע שחזיר מתגאה בחזירותו. לא חידשת מלבד שפל חדש שאליו הגעת והוא דריכה על אחרים. חולי נפש מנהלים את המדינה הזאת ואתה מבטא יפה את דרך מחשבתם.
למה לדעתך יש עניים בשיעור שציינת?
איך ל 50 אחוז מהאוכלוסיה אין כסף לאכול ובתי החולים לא מפוצצים באנשים עם תת תזונה? המספרים שמדברים עליהם הם 20 אחוז וגם זה כי מי שעושה את הסקרים האלו הם גופים שכל המטרה שלהם היא להמציא מספרים כדי להצדיק את קיומם (כל מני עמותות שבלי אנשים רעבים לא צריכות לפעול) והם מגדירים חוסר בטחון תזונתי על כל אדם שמתישהו לא ידע אם הוא יאכל או לא את הארוחה הבאה וזה נכון לכמעט כל אדם ביקום בערך. אפילו במדינות השכנות שלנו שבהם אנשים באמת חיים בעוני עם פחות מ 2 דולר ליום אין מוות המוני מרעב אז בארץ זה הכל פיקציה.
ועל זה נאמר
וישובו ויבכו, גם בני ישראל, ויאמרו, מי יאכילנו בשר. זכרנו, את-הדגה, אשר-נאכל במצריים, חינם; את הקישואים, ואת האבטיחים, ואת-החציר ואת-הבצלים, ואת-השומים. ועתה נפשנו יבשה, אין כול–בלתי, אל-המן עינינו.
כן יש לנו חיים נפלאים היום אבל איך שלא תסובבו את זה אנחנו עבדים בני עבדים ו IGNORANCE IS BLISS העיקר לאכול את הסטיק ושיהיה קרח במקרר. תמשיכו להשלות עצמכם עם הטיעון הדמגוגי של היום הרבה יותר טוב מפעם אז פשוט נשב ונשתוק ולמה לעשות משהו בכלל למען העתיד אם היום כל כך טוב? אכן להיות חופשי זה קשה צריך להגיע למדבר, אז כל מי שמפחד משלה את עצמו עם האבטיחים שהוא מקבל חצי חינם.
>> אתה יכול לשקר רק לעצמך.
>> העובדות הן של 50% מהאוכלוסיה אין מספיק כסף לקניית מזון ורעבה ממש.
היכולת שלך לרשום את שני המשפטים האלו בצמידות, ולא להבין אפילו תוך כדי מה אתה עושה, מדהימה בעיני.
תחשוב על זה…
>> רמת החיים ירדה ב 90% עבור אותה אוכלוסיה ועלתה ב 1000% עבור העשירונים העליונים.
פעם דיברנו על "האלפיון העליון", אח"כ "המאיון העליון" ואז זה הפך ל"עשירון העליון". כלומר 10% מכלל האזרחים (1 מתוך 10!) חי ברמת חיים גבוהה מדי לטעמם של הסוציאל-דמגוגים ויש צורך כמובן לפזר את רכושם בין ההמון המורעב.
עכשיו אתה מדבר על "העשירונים העליונים", אשמח לדעת על כמה עשירונים בדיוק אנחנו מדברים?
>> מחליאה האטימות, הזרות, אובדן צלם אנוש, האנוכיות המטורפת, הבהמיות, הפסיכופתיות, שלילת האדם.
אני חושב שאתה צריך לטפל בעצמך, בן אדם. ברצינות, זה לא יכול לעשות לך טוב בשום צורה, המטען הזה.
>> וכן – אם ברשותך הון ורכוש פי 10\100\1000 מהממוצע, עליך להתחלק בו עם אחרים.
המשכורת בסדר, דירה אני שוכר (לא יכול להרשות לעצמי לקנות), והאוטו די חבוט, אבל בינתיים סוחב אותי לאן שאני צריך. לא מכיר אותך, אבל יש מצב שהונך ורכושך גדולים משלי. ואני עדיין מתחלק עם אחרים ברכושי הדל, זה כתוב לי כל חודש שחור על גבי תלוש.
>> “מי שרוצה להתפרנס ולצרוך, צריך לייצר משהו בתמורה. או לשדוד ממישהו אחר.”
>> או להשתעבד למעבידיו. יום אחד העבדים יתעוררו והמעביד יבין בלה בלה בלה….
האקסיומה שצטטת נשארה נכונה וכל הבלבלת הדמגוגית הסוציאל-קומוניסטית שכתבת בעיניים רושפות (ניחוש) הוא בדיוק זה:
קשקוש מקושקש מארץ הקשקושים שלא מזיזה מיקרומטר למציאות. אלה החיים, חבר.
>> או אחד בשביל כולם וכולם בשביל אחד, או הרס, חורבן ואבדון…
אני בטוח שהוגו צ'אבס מסכים עם המשפט הזה לגמרי. חורבן והרס זה מה שאתה ושכמותך תביאו כשתסיימו לחלק מחדש באופן שוויוני את הרכוש של ה"עשירונים העליונים" בין כולם (וכשאני אומר "אתם" אני מתכוון כמובן לצדק הלא אלים הנשגב מבינתי)
מעדיף להיות עני בישראל או בוונצואלה?
>> לא חידשת מלבד שפל חדש שאליו הגעת והוא דריכה על אחרים.
מסכים שלא חידשתי, רק מיחזרתי. שפל? לא ממש… לא חושב שדרכתי על מישהו, אך אם מישהו מרגיש נדרך (במובן הדרוך של המילה) מדברי, הריני מתנצל בפניו בפה מלא.
תרגיש טוב!
ל-שחרורן.
"למה לדעתך יש עניים בשיעור שציינת?"
1. קדמה טכנולוגית. מחשוב, רובוטיקה, מקורות אנרגיה מגוונים, דרכי גילוי והפקה חדשים של חומרי גלם.
מחשוב ורובוטיקה של תחבורה אווירית וימית. מפעלים ממוחשבים ואוטומטיים.
קדמה חקלאית(לא כולל חומרי הדברה) ושמוש בדשנים. גידול וצריכה של מבחר גידולים חקלאיים מרחבי העולם.
הגדלת אמצעי הייצור ומכונות. הוזלה עצומה במחירי מכונות ושכלולם.
הוזלה וייעול עצומים של אמצעי התקשורת ומעבר מידע, וכו'.
(מכאן הפסקתי למספר לאחר שנוכחתי בהצטברות הסיבות)
. העדר מגוון מקומות עבודה הנובע משכלול הייצור המפורט למעלה.
. התפיסה החברתית חינוכית המושרשת בציבור הרובוטים האוטומטיים באמצעות התקשורת וסוכני החינוך שלאדם אין זכות קיום אלא אם הוא עבד או אדון.
. רדיפת בצע ללא תקדים של בעלי הון ואמצעי ייצור.
. שכר עבדים המספיק בקושי לקיום.
. מיסוי גבוה מאוד של האוכלוסיות החלשות.
. קצבאות הנמוכות ב 100% מהנדרש לקיום מינימלי.
. שכר גבוה עד גבוה מאוד הניתן לעובדי המגזר הציבורי על חשבון הקצבות לעניים.
. שכר דירה גבוה מאוד ביחס לשכר הממוצע.
. מחירי דירות בלתי אפשריים.
. מחסור בדירות שניתן לשכור או לקנות בשכר מינימום . ומי שאין לו חברים ומשפחה שיכולים לעזור, מתגורר ברחוב ואיננו יכול לעבוד.
. הבנקים, באמצעות הלוואות בריבית גבוהה מתוך ידיעה מראש שלא יוחזרו – עושקים ומנכסים לעצמם נכסי העניים, שעליהם לבחור בין לקיחת הלוואה לבין חרפת רעב.
. המדינה באמצעות הטלת מיסוי חובה כארנונה, ביטוח לאומי ובריאות, רשות השידור(עד שזה לא נגמר חד משמעי זה לא נגמר), מע"מ, מיסי קנייה ויבוא, אגרות למיניהן עושקת ובוזזת את העניים. ריביות של עשרות אחוזים על חובם המצטבר היא דרך האבדון של המדינה לענייה. רכושם נחמס, נגזל, נרמס והם מושלכים לרחוב כחית השדה ע"י מדינתם..
. תמחור של מוצרים לעיתים עד פי 20 ויותר מעלות ייצורם הופכים את קיום העניים לכמעט בלתי אפשרי.
. שרותים יקרים מאוד של המדינה הניתנים לאזרחיה.
. תמחור מים, נפט, גז וחשמל גבוה בהרבה ממחירם הממשי.
. ביזת אוצרות הטבע של המדינה ע"י מיעוט נבחר שהמדינה מינתה מטעמה, במקום חלוקתם לאזרחים.
. שחיתות מערכתית של כל מוסדות המדינה שביסודה תחרותיות וביזת ככל הניתן ממשאבי המדינה לעצמם.
. גזילת 3 שנים מחיי האזרח בכפייה, שאין לצידה הבטחת מגורים ולימודים לעתיד.
. שעבוד העובד ליום עבודה ארוך על מנת למקסם רווחים.
. גזלת כל זמנו הפנוי של העובד ושעבודו לעבודה במשך רוב שעות היממה כולל זמן ההגעה והחזרה ממקום העבודה.
. חלוקה לא הוגנת של הרווחים תוך יצירת פערי שכר עצומים.
. חוסר השכלה מתאים. חוסר בידע מקצועי. חוסר השתתפות של מפעלים בהכשרה מקצועית ממוקדת לעבודה מובטחת מראש.
. חוסר הקצאת משאבים של המדינה ללמוד חינם ללא הפליות של מקצועות טכנולוגיים ואחרים שקשורים בייצור ממשי.
. הקצאה מיותרת של משאבי המדינה למוסדות(כולל דת, ואונברסיטאות) ללמוד מגוון מקצועות חסרי ערך ותועלת מבחינת ייצור ממשי המועיל לקיום, שאינם אלא בזבוז זמן וכסף של הלומד והמלמד והמדינה.
. גיל מבוגר. נכויות. חולי.
. מוגבלות נפשית, בעיות אישיות, מראה פיזי.
. יכולת מוגבלת(לא כולם חכמים ומוכשרים).
. חינוך והכשרה במסגרות דת.
. ילודה שלא בהתאם ליכולת הכלכלית. חוסר אחריות בהבאת ילדים המטופח על ידי גורמי דת ושאינם דת ואמצעי התקשורת.
. זיהום הסביבה, המים, האוויר והמזון ברעלים שפוגעים בהתפתחות מוחות של עוברים ותינוקות.
. התפוצצות אוכלוסין – צפוייה בעתיד.
בקיצור, אפשר לחלק את הסיבות שנתת לשלוש
1. התערבות ממשלתית. למשל: במשך 12 שנה את יושב במוסד המכונה ״ביס״, ויוצא עם אפס כישורים מועילים בזמן שהוריך נאלצים לממן את הפארסה הזאת באיומי אקדח
2. חוסר לקיחת אחריות אישית. למשל: להביא ילדים זו בחירה שלך. אף אחד לא מריך לממן את הילדים שלך. ליתר דיוק אל תקח אוכל מהפה של הילדים שלי כדי לממן את הילדים שלך
3. שטויות במיץ. למשל: קידמה טכנולוגית היא הסיבה שאתה חי. הסיבנ שיש 8 מליון איש בישראל ולא 800 ציידים-לקטים. הסיבה שאדם בן 30 לא נחשב קשיש. הסיבה שאתה יכול לעבוד 9 שעות ביום במזגן מגיל 22, ולא 14 שעות בשדה בפרך מגיל 7
אם אתה רוצה לבטל את העוני הבט על תקופה בה זה הצליח. בארהב העוני ירד באופן קבוע בבערך 1 אחוז בשנה, עד 1970.
ב1970 הושקה מדניות הרווחה, כלומר התחילו לחק כסף לאנשים. ומאז ועד היום (46 שנה) אחוז העניים נשאר יציב. תאר לך, בלי התערבות ממשלתית יתכן וארהב היתה מכחידה את העוני!
אחוז העוני בארה"ב ירד פלאים וממשיך לרדת ורק אופן החישוב היחסי משאיר אחוז עניים דומה כי בעצם אחוז העניים במדינות המפותחות הוא תמונת ראי של מדד אי השיווין ולא אומר שום דבר על עוני. דו"ח של בנק העולמי מראה שיש ירידה עיקבית באחוז אנשים העניים בעולם והוא ירד מ 27 אחוז לפני 15 שנים ל 10 אחוז!! ב 2015 וירד לאפס!! בתוף 15 שנים נוספות.
רבי דוד,
האיסטרטגיה שלך בטוחה.
להגיד שהכל בסדר, ומי שטוען אחרת – שיוכיח.
אני בטוח שאתה אוהב מאמנים הגנתיים בכדורגל (או כדורסל).
זו איסטרטגיה שמוציאה מהיריב תיסכול, ואז אתה מוסיף וחוגג סביב מצבו הנפשי. בביתספר בטח היית הכוח הנסתר מאחורי לגלוג "חברי" על כל מיני חסרי מזל.
עכשיו שים לב. חשיפת העיוות שבדבריך יכולה להיעשות ב-2 דרכים:
1. להשיג מכונת זמן ולנסוע איתך לעתיד ליום שבו תפוטר.
2. להוכיח לך בצורה ריגורוזית, מייגעת ופרטנית, שהמצב אכן מחמיר מחודש לחודש, עד שתגיע הנפילה הבלתי נמנעת אל התהום.
אין לי מכונת זמן, אבל אם לך יש קצת זמן, אני ממליץ לך על אתר של אחד, Gerald Celente ביוטיוב. יכול מאוד להיות שלא תסכים איתו, או שאתה כבר מכיר את משנתו וגם הוא, לדעתך, צריך טיפול נפשי. אבל לדעתי הוא מוכיח בפינצטה, בצורה פרטנית אך כריזמתית ומהנה, שהמצב בעולם אכן מחמיר כל הזמן. (גם בישראל, אל תדאג.)
לאנונימי – קלעת בול. תגובה גאונית בסגנונה הממצה והקולע למטרתו.
אני יודע שאני נשמע כמו שעון מקולקל, אבל ג'יזס אלוהים שבשמיים, הרעיון הזה פשוט דבילי לחלוטין, הגדלת היצע הכסף לא תיתן כלום מלבד ….הגדלת היצע הכסף, בהינתן אותה כמות סחורה מה שיקרה זה שהמחירים פשוט יעלו, שזה אינפלציה, מה השגנו בזה כאזרחים? זה הרי משרת את משאת נפשם של המושכים בחוטים, אינפלציה וצמיחה. צריך להתנגד לרעיון הזה כי הוא פשוט גרוע, אם רוצים לשפר את איכות חיינו צריך לחייב להתקין פאנל סולארי על כל גג, או להקים תשתית תחבורה ציבורית או מסלולי אופניים זה מה שצריך לעשות בכסף, לא לגרום לנו לצרוך עוד ללא שליטה….
לא מדובר על הגדלת היצע הכסף. אלא שימוש בכסף קיים. זה יכול להיות קיצוץ בקצבאות או העברת הטריליונים שמעוברים כל שנה למגזר הפיננסי (מהבנק המרכזי) אל האזרחים.
נניח ומחר במקום להזרים כסף למוסדות הפיננסיים ולנדל"ן מזרימים אותו ישירות לאזרחים, היום יש בועה בנכסים פיננסיים ובועה בנדל"ן, האם לא ניתן להשער שתיווצר אינפלציה-בועה במוצרים יום יומיים? נניח וכולם יתחילו לקנות סטייק אנטריקוט, מהר מאוד יגמר הבשר ומחירו יעלה, כשהבשר יגיע שוב לחנויות המוכר יוכל לדרוש כל מחיר שעולה על דעתו ומכאן תתחיל היסטריה, משם כבר אין חזרה. שיהיה לנו הרבה בהצלחה, כנראה נידונו ליפול באותם בורות שאבותינו נפלו בהם על מנת ללמוד את אותם לקחים…
שינוי אמיתי של השיטה צריך להגיע ממקום שמפחית צרכנות, מגיע לאיזון, מייצר עוד תשתיות-אנרגיה-עבודה ולא מייצר פתרונות יש מאין שלמעשה לא פותרים דבר אלא מקצינים מערכת חולה ומסואבת….
אתה צודק גדי
זה יקרה בד בבד עם הסדר השלום המדליק שהמתנחלים סגרו עם הפלסטינים. ישראל 2020 מסתמנת כמו מדינת אוטופיה שונה מאוד מהמצב כעת.
ישראל 2030 תהיה מדינת פדרציה של אוטופיה, בירתה תהייה(סוףסוף רשמית) תל אביב עם רכבת תחתית (נקווה שפני הים לא יעלו בחמישה מטר) וגג על נתיבי איילון, מדינת רווחה שנשלטת בדמוקרטיה ישירה, יחיו בה באחווה/רעות/התעלמות פלסטינים ישראלים דרוזים ושאר בני הארץ, ישלטו שלטון עצמי מסיני בה יחיו תושבי עזה ובדווים, יחד עם שוחרי שמש, מכל בני הארץ ועל חופיה יהיו המון בתי אבות אקולוגיים לאירופאים עשירים שמממנים את כלכלת הארץ. מסיני ועד טורקיה בצפון וגבול אירן נמשכת הקונפדרציה של הסהר הפורה, (לשעבר מדינת א שאם של דאע"ש), תושבי השטחים הידועים כעירק, סוריה ולבנון ביקשו והתקבלו לפדרציה של הישראקוין הישראלי, סניפי איקאה נסגרו ולכולם יש רהוט דמשקאי מלאכת מחשבת, בחלב הוחזר לתפארתו בית הכנסת ארם צובא, הסכמי סייקס פיקו נשכחו מזמן, יחד עם שנות הדמוקרטיה הייצוגית של מדינת ישראל, הדמוקרטיה היחסית של לבנון ושלטון האימים של מפלגת הבעת, הן בסוריה והן בעירק.
שנת 2021 היתה נקודת המפנה, בה הסתיים השעבוד המוניטרי והסתיים הכיבוש בשטחי הגדה המערבית על ידי הסכם המתנחלים והפלסטינים על חיים משותפים, כמתואר כאן:
http://2states1homeland.org/principles
נו טוב, אולי אני מגזים, אולי אני הוזה, אולי אני שוטה, אבל את חזון השוק האירופאי ובטר פלייס פסלתי כאפשריים וצדקתי. דווקא יוזמה זו נראית לי ישימה, בתשומת לב למציאת כל הכוחות, עומסים ותגובות של כל ציבור וציבור מבני הארץ שנפגע בכל אספקט מפעילות/פשע הכיבוש באופו ישיר ועקיף, גופני ונפשי, בפוטנציאל שלו ובהשגיו בפועל.
יהיה טוב!
יש משהו בדברי המאמר, יחד עם זאת השיעור הראשון בכלכלה אומר שאין ארוחות חינם.
משהו יצטרך לממן את זה.
אם נלך צעד אחורה, כבר היום אנו נהנים מסוג של קדמה טכנולוגית.
אם פעם האדם היה צריך לעמול כדי לצוד הרי שהיום על מנת רק לשרוד מספיקות כמה שעות עבודה בשבוע (גם בשכר מינימום) אפשר כמובן לגור בצריף או באוהל בשטח ולחיות על בסיס מזונות זולים.
שוב כמובן שזה לא רלוונטי לתרבות של היום ולא ראליסטי, אבל רק כדי לשרוד מספר שעות עבודה בשבוע בשכר מינימום הם דיי והותר.
שאנו מדברים על רמת חיים, לא בטוח שכסף ההליקופטר ישיג את המטרה מאחר ולכולם יהיה אותו הוא יגרום לעליית מחירים ואינפלציה כך שדיי מהר נגיע לאותו שיווי משקל כיום.
אני יודע שקשה תפסתית להבין את זה, אבל רוב הסיכויים שזה מה שיהיה.
אור, אתה באמת מאמין שתקציב המדינה באמת נראה כמו מאזן, עם עמודות מאוזנות, של הכנסות מימין והוצאות משמאל, נכסים מימין והתחייבויות משמאל?
הרי הכל כאוטי, התקציב הוא בסה"כ אמצעי לחלוקת משאבים מוניטריים מומצאים, (ולכן הריבית אפסית), ומערכת המיסוי העקיף מטרתה לשעבד את הציבור ולהריצו במירוץ עכברים שבו הציבור מאבד את נכסיו (שברובם ממושכנים) בכל משבר שבא פעם בשנה על משפחה בגודל של משכורת אחת.
אם תבקש הוכחה נוספת תקבל אם תגיב ותנקוב בשער הביטקוין כעת חיה.
🙂
ההקצבות לחברה החרדית די תואם את הרעיון של חלוקת כסף,קבוצה של אנשים בעלי יכולת התארגנות טובה גורמת למדינה להעביר להם כסף .
ההקצבה לחברה החרדית מותנת בכך שאתה חרדי שעומד בתנאים מסוימים. הכנסה בסיסית לכל – לא מתנה את הכסף במשהו ולא נותנת יותר או פחות לקבוצות לחץ מסוימות.
שחרורון
תקרא את המאמר שוב . הוא כותב שבניגוד לקומוניזם שדרש תמורה לפי היכולת הרעיון כאן הוא לא לדרוש כלום ולהסתמך על יכולת הייצור הטכנולוגית הקיימת. מדובר על הכנסה בסיסית בלבד כמובן. חלוקת כסף לאזרח עצמו מעל ראשה של הממשלה. דווקא אתה ששונא ממשלות גדולות היית צריך לקפוץ על הרעיון בשמחה.
כן, אתה צודק, באמת לא שמתי לב לפרט הזה.
אבל זה לא משנה את הדעה שלי – זה עדיין קומוניזם בתחפושת או אם אתה מרגיש טוב יותר עם ההגדרה הזאת: סופר-סוציאליזם.
הנה כמה דברים שאני לא מבין:
מה ז"א להסתמך על יכולת הייצור הטכנולוגית הקיימת? מוצרים לא מייצרים את עצמם, לפחות לא כיום. דרוש עובדים, ידע והון כדי ליצר דברים. שאתה "מסתמך על היכולת היצור הקיימת", אתה למעשה נשען על עבודה של מישהו אחר (לפחות עד שימציאו את הרפליקטור של סטאר טרק)
לא מדובר בחלוקת כסף מעל ראשה של הממשלה. מדובר בתוכנית ממשלתית אחת ענקית. בלי הממשלה השטות הזאת לא יכולה להתקיים. הכל מבוסס על העובדה שאנחנו חייבים להחזיק שקלים בכפיה (כדי לשלם מס), ולכן, המושלים יכולים לעשות עם הכסף מה שבא להם (כולל להביא לקריסה מוחלטת של המטבע ע"י אינפלציה).
שאפו לשחרורון – הקול השפוי.
מאז ומעולם אנשים חיפשו את ה- "יש מאין" היו כאלה שהרחיקו עד לניסיון להפוך עופרת לזהב, ועמלו בכך בתור מקצוע.
אנשים שמחפשים כסף מבלי לעבוד, מחפשים מה שנקרא "לגנוב מבלי לקבל עונש"
מכיוון שיש רבים שמצליחים לגנוב בצורה חוקית, ומכיוון שזה דבר מבורך בתרבות של ימינו – אנשים יקבלו את הרעיון של כסף חינם בהתלהבות רבה ואף יזעיפו פנים כלפי מי שינסה לצאת כנגד הרעיון.
אין כסף חינם, אני לא מנסה להסביר למה כי זה משחק שלא ניתן לנצח בו, אני כן יכול לומר שזה יביא לעבדות והריסה עד מחיקה של התרבות הקיימת.
כלומר מה שנשאר מהתרבות הקיימת
בהצלחה עם הניסוי
אמיר
אמיר התבלבלת
המטרה בחיים היא לא כסף. כסף לא נוצר על מנת שיהיה מטרה אלא אמצעי פשוט לסחר חליפין. אם צריך לעבוד יותר כדי למלא את צרכיך אז תעבוד יותר אבל אם היום הטכנולוגיה יכולה להחליף אותך ואתה יכול לתת לה לעבוד במקומך לפחות בחלק מהזמן, בזמן שאתה יכול להקדיש יותר זמן לילדיך או תחביבך, אז אין שום סיבה שתמשיך לעבוד במשרה מלאה רק כי מישהו החליט שחסרים לך מספרים במחשב של איזה מוסד שקוראים לו בנק. זה הרי אבסורד.
זה נכון שכסף הוא אמצעי אבל הוא האמצעי הכי טוב כדי להשיג ולתמרץ מצויינות ובלעדיו לאף אחד לא יהיה שום רצון לנקוף אצבע אחת יותר מהנחוץ לו וככה מגיעים להיות ברית המועצות שבה כולם עניים באותה רמה או ונצואלה של ימינו שבה הלאימו הכל וסיבסדו הכל ובסוף כולם שם עניים.
א'
אם זה היה נכון מה שאתה אומר – אז הדבר הזה שנקרא תחביבים, מתנדבים או עמותות ללא מטרת רווח, לא היו קיימים היום
א. איך תחביבים קשורים לזה בכלל? אם מישהו מחבב לעדות משהו הוא יעשה את זה בלי קשר להאם הוא ירוויח מזה. לפי אותו הגיון גם לא תהיה אהבה כי היא סוג של תחביב משופר.
ב. הייתי שמח לדעת כמה עמותות ללא כוונת רווח ומתנדבים היו בברית המועצות בשנות ה 80 לדוגמא?
שחרורון הוא לא "הקול השפוי" אלא (לדעתי כמובן, לכאורה, וכו' ) לוביסט אומלל של בעלי ההון שנקנה בכסף כ… אחד ה… הפוחזים,,,. לפעמים בא להקיא מהיצור המאוס הזה. כשמדען מגלה תגלית טכנולוגית… כשמהנדס מיישם את הידע בתכנון רובוט… כשעובדי היצור ועובדי בקרת איכות מרכיבים ובודקים את הרובוט,.. וכו', מאיפה הגיע היכולת הזאת? האם היא שלהם? הידע שבראשותם הוא קניין האנושות – פרי אלפי שנות מחקר. מן הצדק וההיגיון והמוסר שמחצית הרובוט שייך לחברה.
״לתת על פי היכולת ולדרוש על פי הצורך״ זה ידיד בדיוק קומוניזם. זה לא ליד קומוניזם, זה לא בערך קומוניזם, זה משפט שזכה לפופלאריות בזכות לא אחר מאשר ידידנו קארל מארקס (שהוא לא בדיוק ליברטן ידוע).
אתה לא רוצה לדון בשאלה איך לממן את זה, כי אי אפשר לממן את זה! קומוניזם הוא לא בר קיימה ומוביל לקריסת מטבע, רעב ורצח המונים. אפילו אם אתה קורא לקומיניזם ״שכר בסיסי״, אהב״ה או ״משה אבגי״ זה עדיין קומוניזם, וזה פשוט מתכון לאסון כפי שהוכח ע״י דמם של מליונים לא מספר רב של עשורים בעבר.
כל הקישקושים על כסף מהשמיים, הם פשוט הצעד הבא ביצירת כסף מחוב. ברגע שאנשים לא לוקחים יותר הלוואות, לא נוצר כסף. דרך די טובה להמשיך ליצר כסף, הוא פשוט לדחוף אותו לכולם בכח ליד כהלוואה מוסוות (הרי אנחנו נשלם את החשבון בסוף).
מדהימה אותי הבורות או התעלמות הגסה מההיסטוריה. מה יותר מתאים פה מלצטט את ג׳ורג אורוול (כתב את 1984 שפחות או יותר עוסק בדברים דומים): He who controls the past controls the future. He who controls the present controls the past.
עוד משהו שמדהים אותי הוא שלקום בבוקר, לעבוד קשה כדי לשים אוכל על השולחן נהפך להיות משהו בזוי שהוא לא לכבודם של אנשים. פעם מי שהיה רוצה לפרוש, היה עובד קשה, חוסך ופורש.
היום הכל התהפך (סלחו לי על הצרפתית): לבזוז כסף של מישהו אחר בכח, כדי שתוכל לקום בבוקר לשחק במחשב, לנגן במפוחית ולאונן יחד עם כל החברים הבטלנים שלך, נהיה תכלית הקיום האנושי ומשהו אנשים חושבים ש״מגיע להם״ סתם כי הם זחלו החוצה מאגן אימם.
חלוקה שווה של הון איננה קומוניזם. אין לה קשר אליו.
קומוניזם הוא שימוש בכח על מנת לבזוז את ההמונים בשם רעיון השוויון לטובת קבוצה שלטת.
מעשה הונאה ברוטלי שאין לו ולא כלום עם רעיון השוויון. התחזות שביסודה רדיפת שררה חסרת מעצורים שעלתה בדמים לישרים ולתמימים.
המדהים באמת הוא לקום בבוקר ולעבוד בפרך לטובת עושרם של אחרים מבלי לתפוס את הניצול והשעבוד. ועוד יותר מדהים הוא שאותם אדונים משעבדים מצפים שלא יבוזו להם.
מי שבוזז כסף בכח הם האדונים משעבדים שגוזלים את שכר עובדיהם בשכר עבדים ויוקר מחייה ועליות מחירים, שמנסים לשטוף את מוחם שחייבים להם תודה, במקום שיקרה ההפך.
שחרורון
חלוקת כסף לאזרחים נוסתה בהסטוריה מספר פעמים במספר מדינות והצליחה לא רע. ״לתת על פי היכולת ולדרוש על פי הצורך״ – אם לא שמת לב זה בדיוק ההפך ממה שמיצג הרעיון.
אני מודה סיקרנת אותי – איפה ומתי זה נושא בקנה מידה של מדינה?
כאן יש לך 8 פרקים על ההיסטוריה של כסף ציבורי (שם נרדף לחלוקת כסף לאזרחים). עשה חיפוש לשאר הפרקים:
http://positivemoney.org/2015/12/qe-for-people-even-the-ancients-were-doing-it-a-history-of-peoples-qe-part-3-of-8/
שחרורון, אהבתי את "אגן אימם"… 🙂
ערן, "כסף ציבורי" זה שם נרדף לחלוקת כסף לאזרחים?? באמת??