מנהיגים רבים בעולם, וביניהם נתניהו, התחילו לחלק כסף לאזרחיהם בעקבות המשבר האחרון אולם למרות זאת לא מדובר ברעיון חדשני במיוחד. הנושא של חלוקת הכסף עלה לראשונה עוד ב1516 על ידי תומס מור. בהמשך תמכו בו כלכלנים ופילוסופים מובילים ובשנים האחרונות זכה אף לתחייה מחודשת בניסויים שנעשו על ידי מדינות ועיריות כדי להתמודד עם הטכנולוגיה שמייתרת ידיים עובדות.
על אחד הניסויים האחרונים שיצא לפועל בפברואר 2019 דיברתי לאחרונה בכאן 11. הניסוי מנה למעלה ממאה משפחות בסטוקטון, קליפורניה, שמקבלות 500 דולר כל חודש ללא תנאים מוקדמים. המשותף לכל אותן משפחות שהן בקושי גומרות את החודש. הניסוי הגיע כחלק מפרויקט ראשון מסוגו בקליפורניה שמובל על ידי אחד מראשי הערים הצעירים בארה"ב, מייקל טובס, בן ה30. תוכנית ההכנסה המובטחת הזו פועלת להמחשת מה אפשרי כאשר לרשות אנשים קשיי יום עומדים המזומנים שדרושים להם כדי להיות אחראים על חייהם שלהם. משך הפרויקט הוא כ18 חודשים ואחת התובנות החשובות שכבר אפשר להסיק הינו תוספת הזמן שהתפנתה לאנשים. זמן להורות, זמן למנוחה, זמן להשתתף ולהיות חלק מפעילות הקהילה.
לפני כשנה וחצי הסתיים עוד ניסוי מפורסם בפינלנד. שם קיבלו במשך שנתיים 2000 מובטלים 560 אירו מידי שנה. המעניין שגם אצל המובטלים בפינלנד וגם אצל העובדים בקליפורניה לא פחת הרצון לעבוד בעקבות הכסף חינם שקיבלו. בשני המקרים הזמן שהתפנה, והגב הכלכלי שקיבלו, אפשר להם לעסוק בהכנות וכניסה לעבודה חדשה בה הם חשקו זה זמן רב אבל חששו. נקודה נוספת משותפת בין משתתפי הניסוי בשתי המדינות היתה הירידה שחוו בלחצים נפשיים כתוצאה מהירידה בחשש ההשרדותי שנבע ממחסור בכסף. בנוסף לפינלנד וקליפורניה הכנסה בסיסית נוסתה גם בקנדה, הודו, וקניה וניסויים נוספים צפויים גם באיטליה, ספרד ודנמרק. ב-2016 הועלה נושא חלוקת הכסף לאזרחים למשאל עם בשווייץ ונפל ברוב גדול.
גם בישראל נבחן יישום המיזם על ידי מוסד הביטוח הלאומי. גובה ההכנסה הבסיסית שכל אזרח יקבל הוערכה על ידי הביטוח הלאומי ב 3000 שח לחודש עבור מבוגרים בלבד. על פי ההצעה הכנסה זו תמומן בין השאר על ידי ביטול קצבאות ומנגנוני רווחה, מיסים, והגדלת הגרעון.
רעיון נוסף למקור מימון המיזם שעלה מתבסס על כך שבנקים מרכזיים ממילא מדפיסים היום מיליארדים רבים אבל מזרימים אותם לשווקים הפיננסים בתקווה שהכסף "יחלחל למטה" לאזרח. מדובר בתאוריה שהוכחה שוב ושוב כשגויה. אותם כלכלנים טוענים שניתן להסיט את הכסף שמודפס ממילא ולהזרימו ישירות לאזרחים כהכנסה בסיסית. ניתן רק להמתין לראות האם זה יקרה במשבר הקרוב.
ערן היקר חג פסח שמח לך ולכל משפחתך.
חשבתי לעצמי, שאחרי שהמדינה מחלקת כסף בחינם לכל ילד, תארגן לנו (לכל החברים כאן) מסיבת לחיים. הנה על מה שאנו עמלים זה שנים שתכנס לתודעה של ההמונים ושל המנהיגים, באמת פעל הלכה למעשה. מי היה מאמין שזה יקרה? שאבי שמחון ונתניהו יחלקו כסף בחינם?
מי היה מאמין שנתניהו יתחנן בפני הישראלים שיקנו עכשיו אך ורק יצור כחול לבן?
פתאום הם מבינים מזה התפרנסו זה מזה = תקנו אך ורק תוצרת כחול לבן.
פתאום הם מבינים שבכדי ליצור כסף, לא צריך את הבנקים.
זה הכול בזכותך ערן היקר. ולכן הגיע הזמן לחגוג. בהצנע כמובן, שלא רח"ל ייצא ליואל העין.
עוד לא עזבת לטבע לאגור מי-גשמים?
חבל…
יאללה, עזוב את ה'ארמון בארץ ישראל' ואת ה'חוף ים מטריף בעולם' שבדית לך וארוז את עצמך ואת בניך ובנותיך הרווקים וצא לטבע.
הגם אתה מקמסן?
אין אתה רואה שנתנו ביד אחת ולקחו מיד אחרת?
אף אחד לא חילק פה כסף בחינם.
פקדו על ביטוח לאומי לחלק קיצבאות על חשבונו.
משבר הקורונה לא תומחר בשום מודל אקטוארי של ביטוח לאומי ולכן חלוקת הקיצבאות משמעותה קריסה פיננסית (או לחלופין יקור משמעותי של דמי הביטוח לאחר שהמגפה תחלוף).
מאחר שביטוח לאומי בכל מקרה צפוי לקרוס, הרי שהקדימו את הקריסה בכמה חדשים. מישהו אחר כבר יצטרך לטפל בזה.
מה שבטוח, על הכסף שחילקו עכשיו "בחינם" מישהו יצטרך לשלם.
אחת הסכנות במשברים כלכליים זה הפופוליזם הזול שהוא מצמיח.
והנה עכשיו גם אתה, מקמסן נפלת במלכודת.
אריק היקר
זה בדיוק העניין, חלוקת כסף זה חלק בלתי נפרד מהכלכלה. מגיפות זה חלק בלתי נפרד מהכלכלה והחברה עצמה והכלכלה חד הם.
כלומר חלוקת החברה מהכלכלה כדבר העומד כשלעצמו, היא הכשל של הכלכלנים הפוסט מודרניים.
שבני החברה מודעים שהונם היא בזכות החברה = חלוקת העובדה הכפייתית, הם מבינים שבעת משבר כמו עכשיו, או באי שוויון חברתי כרונית, העשיר חייב להתחלק עם הונו עם החברה שבזכותם הוא בכלל עשיר.
בעיני, עשיר שלא מבין את זה, הוא לאו דווקא רשע, אנוכי, וחזיר, רק טיפש ופנאט שצריך דחוף אשפוז מבחינת שכל הישר והרציונליות.
מקסמן היקר,
כדאי לך קצת להשכיל ולהבין שהאידיאלים האוטופיים שלך מעבירים אותך על דעתך ואתה הופך להיות אידיוט שימושי.
את הקיצבאות לוקחים מהביטוח הלאומי.
חלקם של העשירים בדמי הביטוח הלאומי אינו משקף את עושרם היחסי.
למעשה העשירים אינם משלמים ביטוח לאומי בהתאם לעושרם כלל.
עשירים מקבלים את הכנסתם מהון. והכנסה מהון אינה חייבת ביטוח לאומי.
שנית, הכנסה חייבת בביטוח לאומי מוגבלת לתקרה של פי 4 מהשכר הממוצע. כל מי שמרוויח מעל תקרה זו (העשירים) אינו משלם על החלק שמעל התקרה.
ואת מי ביטוח לאומי משרת? את החלשים והמסכנים.
יוצא שלקחת מהמוסד שמשרת את המסכנים וחילקת לכולם (גם לעשירים). כלומר העניים התלויים בביטוח הלאומי למייחתם מממנים את העשירים שאינם זקוקים לביטוח לאומי כלל.
זוהי מידת סדום.
ואתה משבח אותה…
שאלות לערן (ולכל מי שיכול לענות) מפוסט קודם על הדפסת כסף:
ציטוט מדבריך:
"במקום לתת את הכסף הרב שמודפס לממשלה, לעסקים במצוקה, או למובטלים שנפגעים מהמשבר, בנק ישראל הזרים את הכסף ישירות לשווקים הפיננסיים אחרי שרכש מהם אגח"ים ממשלתיים. הרעיון שעומד מאחורי התכנית הוא שאם בעלי מניות ירגישו עשירים יותר, הם יוציאו יותר כסף בכלכלה האמיתית. הכסף לפיכך יחלחל למטה וככה כולנו נוכל להנות ממנו".
איך רכישת אג"ח ממשלתי מזרימה כסף לשוק?
האם הממשלה מקבלת כסף ממכירת האג"ח ומשקיעה אותו באיזו דרך במניות?
שאלה נוספת:
אמרת שהממשלה חייבת 39 מיליארד ש"ח כריבית שנתית על חובותיה. למי היא חייבת? לגופים בתוך המדינה? לגופים מחוץ למדינה? לבנקים? לאזרחים פרטיים?
קניית אג"ח ממשלתי ע"י בנק מרכזי מזרימה כסף לשוק בשתי דרכים: ישירה ועקיפה.
בדרך הישירה. בנק מרכזי מדפיס מטבע וקונה איתו חוב ממשלתי. המטבע עובר לממשלה וזו מוציאה אותו באמצעות התקציב הממשלתי. ככל שהתקציב גדול יותר כך יותר כסף זורם לשוק. ולכן הגדלת התקציב באמצעות מכירת אג"ח ממשלתי משמעותה הזרמת כסף לשוק.
הבנק המרכזי יכול לקנות גם אגחי"ם ממשלתיים שנסחרים כבר בשוק. בצורה זו הוא מאפשר לגופים פיננסיים גדולים למכור את האגח"ים שבהם הם מחזיקים ולהגדיל את הנזילות שלהם. נזילות כזו בחלק מהמקרים תחזור לשוק. למשל בנקים מסחריים שיספקו יותר אשראי.
הצורה העקיפה שבה קניית אג"חים ממשלתיים מזרימה נזילות (וכנראה המשמעותית יותר) היא באמצעות שליטה על הריבית ארוכת הטווח. הבנק המרכזי מזרים ביקוש עצום לאג"ח. זה גורם למחיר האג"ח לעלות ולתשואה לרדת בהתאמה.
תשואת האג"ח הממשלתי משמשת כעוגן לחישוב ריביות ותשואות בנכסים פיננסיים וריאלים רבים. למשל ריבית המשכנתאות מושפעת במידה מסויימת מתשואת האג"ח הממשלתי. ככל שהתשואה נמוכה יותר גם ריבית המשכנתא תהיה נמוכה יותר.
ככל שהריבית ארוכת הטווח נמוכה יותר, כך כדאי יותר לקחת הלוואות וכדאי יותר להשקיע בנכסים ריאליים על פני נכסים פיננסיים (ראינו את בועת הנדל"ן ובועת המניות שהתפתחו כאן בעשור האחרון). כך שככל שהבנק המרכזי יקטין את הריבית ארוכת הטווח (באמצעות קניית אג"ח ממשלתי) כך יוזרם יותר הון לשוק הריאלי (הלוואות, והשקעות).
לגבי השאלה שניה, כל הגופים שציינת הם נכונים. הממשלה חייבת לכל מי שמחזיק באגח"ים שלה. אלו הם הבנק המרכזי, בנקים מסחריים, קרנות פנסיה וגמל, גופים בינלאומיים וגם אזרחים פרטיים. כל מי שקנה אג"חים כאלו. ניתן לקנות אג"ח ממשלתי בבורסה. גופים גודלים יכולים גם להשתתף בהנפקות כאלו.
נתניהו הלך על זה בברכת שותפיו החרדים.וכנראה ביוזמתם ובלחץ שלהם.
מזעזע לחשוב איך עובדי חברת חשמל, נמלים, עיריות, אנשי קבע, שופטים , שוטרים, מחוקקים וחברי כנסת, עובדי הייטק, אנשים עמידים או עם עבודה ציבורית בטוחה כמו פלדה , איך כל אלו יקבלו כסף מבלי שביקשו ומבלי שיצטרכו. כסף ענק שאין לישראל. שהולך כך סתם לכיס מדושן ועמוק ובטוח של החלק הלא נכון של האזרחים.
לחרדים לא אכפת שלא ניתן חוקית להפריד ולתת רק לאוכלוסיה שלהם. גם במחיר של התרוששות.אז שיתנו לכולם. העיקר שהם יקבלו. זאת הגישה שלהם בכל דבר. בעת משבר או בעת שיגרה. ולעזעזל המדינה. החילונית.
יוסף היקר
אתה מניח הנחות ומקשה קושיות ומגיע למסקנות קונספירציות הזויות.
אם לחרדים היית שליטה בחלוקת כסף, היו עושים את זה מזמן מה עוד הם לא היו ה'העניים של המדינה.
אם רק החרדים היו מקבלים את הכסף, אז העולם החילוני היה מתהפך.
אם כולם מקבלים את הכסף(וכולם צריכים את הכסף עכשיו, אפי' אלה שיש להם משכורות ברזל כלשונך, הרי הממוצע היא שכל עסק משפחתי יש לה מאתיים אלף שקל חוב. ובימים אלה קשה להשיג הגדלת מסגרת אשראי, ככה שהכסף הזה עוזר לכולם), זה לרעת החרדים, הרי מה פתאום הם דואגים גם לחילונים.
בקיצור, מה שהחרדי יעשה זה לו טוב לך כחילוני. וכל זה עם הנחה שגויה שלחרדים יש יד בחלוקת הכסף. פתאום לחרדים יש כזה שליטה מול נערי האוצר ומול בנק ישראל?! אז למה הם עניים? למה אין להם דיור זה כמה עשורים?
לסיום:
אין שום קשר בין חלוקת הכסף, לחרדים. מצד הממשלה אם רק היו יכולים היו מוציאים את החרדים מהחלוקה. כמו שהיה עם קיצבת הילדים (קיץ) שרק יוצאי צבא, ילדיהם קיבלו קיצבה. ואז לרוב החרדים לא היית קיצבת ילדים.
שהגיעו החרדים לדרוש כתנאי להיות בקואליציה שגם לא יוצא צבא זכאים, אז זה נפל בבג"ץ כי אז גם הערבים זכאים ולא רק יהודים, כתושבה המדינה הורידה מכולם את קיצבת הילדים. והנה החילוני מרוב טיפשות הפסיד קיצבה. זה מה שנקרא "תוציא ממני כחילוני עין אחד, העיקר שלחרדי יוציאו שני עיניים"
אגב יוסף היקר
שמעתי עכשיו ממשפחות חרדיות, שמדובר על משפחות משני ילדים עד ארבע, ככה שזה מפורש לא לחרדים.
כלומר אם לפי טענתך החרדים היו צריכים לצאת מרווחים מהסיפור, והנה החרדים דווקא יוצאים נפסדים. במקום לקבל לכל ילד שזה בערך כעשרה ילדים = כחמש אלף שקל, הם מקבלים סך הכל אלפיים שקל.
איך שלא תסובבו את זה העיקרון של 80/20 עובד בכל מדינה קפיטליסטית תהיה אשר תהיה. 20% מהאזרחים מחזיקים ה-80% מההון של כל מדינה נתונה. בארצות הברית ,לצורך העניין, 1% לבדו מחזיק בקרוב ל25% מההון במדינה. במילים אחרות, אין בפועל בעיה לבצע חלוקת משאבים צודקת ואין מחסור בסחורות או בכסף. הבעיה היא כמובן חברתית- פסיכולוגית . חברות קומוניסטיות שניסו ליישם חלוקה כזו קרסו אחת אחרי השניה ולמעשה אנחנו כמו כלב שרודף אחרי זנבו, מלכוד 22 קלאסי. הטכנולגיה קיימת, ההון קיים ולמעשה כל החלקים בפאזל כבר קיימים. מרבית העבודות אינן נחוצות באמת ולדעתי זאת רק שאלה של זמן עד שלבסוף נעלה על השיטה של חלוקת משאבים צודקת. בפועל לפחות מחצית מהאוכלסייה גם כך "מקבלת" הכנסה בסיסית מבלי שאנחנו למעשה שמים לב לכך , בין אם זה בקצבאות שניתנות לחרדים, הטבות מס הכנסה שלילי, קצבאות ילדים, הבטחת הכנסה וכך הלאה. ביטול מנגנוני החלוקה, דוגמת הביטוח הלאומי, לשכות העבודה ומשרדי ממשלה מיותרים יכולים בקלות להרחיב משמעותית את האפשרות להרחיב את מספרם של התושבים שמקבלים הכנסה בסיסית. תוסיפו לזה את תגמולי הגז וביטול הטבות מס לעשירים מופלגים ויש פיתרון תקציבי. 3000 ש"ח כפול מליון אזרחים(בהורדת ילדים, גימלאים, צהל וכו) הם בסה"כ 3 מליארד ש"ח בחודש או 36 מליארד ש"ח בשנה, בערך כמו התקציב שמבוזבז על כל הלשכות, המשרדים והבירוקטיה ששואבת סכום דומה בשנה על המערכת שהיא מפעילה. גם כך רק 20% מייצרים את מרבית העושר במדינה. אין בפועל בעיה ליישם זאת , הבעיה היא כאמור חברתית-פסיכולוגית ותו לו
הנימוקים נכונים וצודקים.
הקורונה תלמד את העשיר שלא ניתן להקבר עם מליונים או מליארדים. שכולם שווים, שאין מיותרים, שכולם חולקים אותה תודעה אחת, נצחית, שמעבר לאשליה.
נו שיין……….
ראש הממשלה מחלק כסף אבל ממש לא לכולם ויש תנאים, אין לזה שום קשר לחלוקה קבועה לאזרחים כמו במקומות אחרים אלא מצב חרום.
וכל הקורונה זה ספין לסגור אותנו בבית ומעניין מה הם מכינים לנו – אני ממש סקרנית.
במגפה היו מתים אלפי אנשים ליום.
לכל המתלוננים על כל דבר ועל הכל – הגבולות פתוחים
נושא הצגת המצב כחלוקת כסף לציבור הינה מגמתית מעוותת. 1. במדינת ישראל במצבה התקין רק כ 13 אחוז שילמו מס ריאלי בקיזוז ביטוח לאומי והטבות. 2. כל המגזרים עם ריבוי ילדים מקבלים כספים פטורי מס ביטוח לאומי ..כל הגמחים הינם כספי ציבור המחולקים בחינם. 3.חלק ענק מעובדי הציבור מיותרים. כל המישרות והתפקידים בשירותי דת הינם פרזיטים כלכליים עול על המערכת הכלכלית.במקום להיות יצרניים הם בולעים משאבים לצרכים מפוברקים המשרת אינטרסנטים. 4. לאחר מלחמת העולם ה2 למשל המדינות המציאו כסף וחילקו וסיבסדו. 5. כל מערך התמיכות הסבסוד התעשייה האקדמיה
הצבא הינו חלוקת כסף ציבורי. כל כמה עשרות שנים בדומה לשנת יובל מוחקים שומטים חובות ומחליפים את הכסף או מוחקים אפסים..
"הניסוי מנה למעלה ממאה משפחות בסטוקטון, קליפורניה, שמקבלות 500 דולר כל חודש ללא תנאים מוקדמים. המשותף לכל אותן משפחות שהן בקושי גומרות את החודש"
למילים ממש אין משמעות בשבילך, הא?
אין תנאים מקדימים לקבלת הכסף וגם יש תנאי שאותן משפחות לא גומרות החודש…
"גובה ההכנסה הבסיסית שכל אזרח יקבל הוערכה על ידי הביטוח הלאומי ב 3000 שח לחודש עבור מבוגרים בלבד."
אז זאת הכנסה בסיסית לכל אזרח או רק לאזרחים מבוגרים?
אין למילים משמעות…
"הנושא של חלוקת הכסף עלה לראשונה עוד ב1516 על ידי תומס מור"
למעשה הרעיון והיישום של שווי ערך כסף התבצע במאה הראשונה לפני הספירה – הרומאים קראו לזה "לחם שעשועים", העם קיבל תבואה חינם מתנת המושלים ובכך פטר אותם מהלחצים ופינה להם זמן לבילויים עם המשפחה במופעי גלדיאטורים שגם הם מומנו ע"י המושלים.
הקונספט של לחם שעשועים הוכיח את עצמו, לראיה האימפריה הרומאית עדיין איתנו.
אגב
האימפריה הרומית סבלה מהיפר אינפלציה וקריסת מטבע שלבסוף גרם לקריסת רומא ול…. ימי הביניים (או באנגלית the dark ages )
קריסת האימפריה הרומית היא ממש דוגמא לא טובה מסיבות אלו:
1. כל האימפריות קרסו בעבר. האימפריה הרומית החזיקה מעמד זמן ארוך יותר (באופן משמעותי) מכל האימפריות בעבר. אם היא דוגמא למשהו אז היא דוגמא להצלחה.
2. האימפריה הרומית קרסה בגלל פלישות של שבטים פראיים ממזרח אירופה (ההונים, הברברים, הונדלים, הפרנקים וכו') ולא עקב התמוטטות המטבע. הצבא הרומי היה פחות טוב ופחות מיומן ממה שהיה מאות שנים לפני כן (דבר שקרה גם לאימפריות אחרות). רוב ההיסטוריונים סבורים כך. מעטים חושבים שזה בגלל המטבע וגם אלו חלוקים בדעותיהם. חלק חושבים שזה בגלל שהפחיתו את הזהב מהמטבע ועשו אותו כך שלא יכיל את המתכת היקרה וחלק חושבים ההפך.
3. כל מי שמדבר על קריסת האימפריה הרומית חושב כנראה על הקריסה שהתרחשה במאה החמישית לספירה. אבל האימפריה הרומית התחלקה ל-2 חלקים בשנת 395 לספירה (החלק המזרחי והחלק המערבי). במאה החמישית קרס רק החלק המערבי. החלק המזרחי המשיך להיות אימפריה במשך עוד 500 – 600 שנים וקרס סופית רק במאה החמש-עשרה לספירה (אז הוא כבר לא היה אימפריה אלא מדינה קטנה).
ערן, מדוע לא הסברת האפשרות לממן את הקצבה הבסיסית לכל מהסניוראז' קרי רווחי הפקת הכסף של הבנק המרכזי?!
למה לדבר על סניוארז שאפשר פשוט למסות רובוטים, מכונות חושבות וננוטכנולוגיה?
בימינו, הייצור של כל צרכי האנושות מאוד קל ומהיר, מה שאומר שכל מאה אנשים עובדים, מייצרים עבור אלף אנשים, כולל עצמם, את כל מה שצריך, כל העניין של כסף, כבר לא משחק תפקיד במצב הזה, כי נניח שאותם מאה יצרנים, ישמרו את כל התוצר לעצמם, מה יש להם לעשות עם זה? יש להם הרי הכל, הם לא צריכים את שאר תשע מאות הנותרים, ולהשאיר אותם בלי כלום יעודד אצלם פשע, אז מחלקים להם בחינם, והם מתים בסיבות טבעיות של שיעמום.
זה תוצאה של שפע, שנצבר בלי הדרך הטבעית של של עבודה קשה ועזרה לזולת, רק מאנשים שכמו עכברי מעבדה, שרצים בתוך הגלגל, כשסמל הדולר מול עיניהם, וזהו ככה זה נגמר, עכשיו הכל מתחיל להתאפס, רק הטובים באמת יישארו.
ומה לגבי הקונפדרציה, מה יעלה בגורלה?
אתה מתכון , עבודה קשה (של מישהו אחר) ועזרה לזולת (העברת פרות עבודה קשה של מישהו אחר אליך)
אתה כמובן, לא תיהיה מה10% שעובדים קשה – אתה משורר והוגה דעות, לא פועל יצור או אינסטלטור. אף אחד אחר מ10% הפועלים לא חשב על זה
לשחרורון
אני מעדיף לעבוד קשה ולעזור לזולת ובכל מקרה כשהברירה היא להשתעמם למוות הרוב או אפילו כולם יעדיפו את האופציה הראשונה ולמען האמת כנראה שלא הבנת מה כתבתי אמרתי שנוצר מצב כזה כיוון שהפכו אנשים לעכברי מעבדה שרצים בתוך הגלגל עם סמל של דולר אל מול עיניהם אז כן קיבלו צמיחה אבל צמיחה חולה לגמרי שבנויה כמגדל קלפים ובמצב הנוכחי אין להם מושג לאנשי השלטון מה לעשות עם 70%-90% עובדים "לא חיוניים" משועממים למוות מדובר למעשה בערך של 5-6 מיליארד אנשים כי באמת ש 1-1.5 מיליארד יכולים די בקלות לייצר עבור כל ה 7.5 מיליארד ובטח שאם הם עובדים רק עבור עצמם כל אחד יהיה מיליארדר אז תעשה אחד ועוד אחד נסה להיכנס לראש של מקבלי ההחלטות במצב הקיים כרגע.
אין עובדים לא חיונים בשוק חופשי, זה קיים רק בממשלות או חברות ממשלתיות
לשחרורון
אתה לא לוקח בחשבון את המגפה שהיא חלק עיקרי במצב קח תיאוריה מעניינת כל העולם רדף אחרי כסף קל אבל הרי מישהו חייב לעשות את העבודה הקשה ואלו היו הסינים מה שהכריח אותם לשרוד בתת תנאים עד שחלו בנגיף ולמטבע יש שני צדדים אז הקשר הלא בריא בשעבוד שלהם הפך למפיץ מגיפה בכיוון השני
עוד לא הסברת איך הקונפדרציה נכנסת ומשתלבת בתמונה שהצגת.
נו ו?
הדפסתם כ2 מילארד שקל שהם 0.5% מהספקת הכסף
כל אזרח קיבל סכום חד פעמי של 500 שקל
ההשפעה שקולה לקולה העמום של נפיחה חלושה בחדר חשוך. לא ברור למה כל הקנזיאנים חוגגים את ההגעה של הכנסה בסיסית לכל
חבל שאף אחד לא מנסה להסביר שמדובר בלהטוט פיננסי.
אנחנו הרי יודעים שאין ארוחות חינם. אז מה, קיבלנו פתאום ארוחת חינם בשווי של 500 ש"ח?
מאחר והמדינה אינה גוף יוצר ערך כלכלי. הרי שכל מתנה שהמדינה נותנת היום, היא תצטרך לגבות אותה בעתיד (בתוספת עלות גביה, ריבית והצמדה).
כדי שקבוצה אחת תקבל 500 ש"ח קבוצה אחרת צריכה לשלם 500 ש"ח (בדרך כלל זה יהיה הרבה יותר מ 500 אם מביאים בחשבון את עלות הגביה, עלות הריבית והאינפלציה).
ולפעמים מדובר באותה קבוצה ממש.
נראה מהן ההשלכות ומי יצטרך לשלם את החשבון בכל אחת מהאפשרויות העומדות בפני המדינה לשלם את הקיצבאות:
– להורות לביטוח לאומי לחלק את הקיצבאות לזכאים.
במקרה כזה ביטוח לאומי יספוג הוצאה ענקית בלתי מתוכננת ובלתי מתוקצבת. לכך יצטרף גל עצום של מקבלי קצבאות אבטלה בעקבות המשבר הכלכלי.
בטווח הקצר' ביטוח לאומי יוכל לספוג את ההוצאה.
למעשה המחיר לא יהיה כל כך גבוה. הדבר יגרום להקדמת הקריסה הצפויה של המוסד לביטוח לאומי בכמה שנים. קריסה שבכל מקרה תקרה. אבל בזה יצטרכו לטפל אנשים אחרים וממשלה אחרת אז למה לטרוח…
– תשלום הקיצבאות מתקציב המדינה.
מאחר והוצאה זו מתווספת אל תקציב שכבר נמצא בגירעון, המדינה תידרש להחזיר את ההוצאה בעתיד בתוספת הריבית על הגרעון שהיא משלמת.
וממי יצטרכו לקחת את הכסף הזה? ממעמד הביניים, אותו מעמד שהולך לקבל את 500 השקלים לילד.
כלומר מי שיקבל היום 500 שקלים ישלם אותם בעתיד בתוספת ריבית.
למעשה המדינה מחייבת את כלל אזרחיה בעלי הילדים לקחת הלוואה של 500 שקלי לילד ולשלם עליה בעתיד.
גירעון תקציבי יכול להיות מוצדק במידה והוא מייצר צמיחה. אולם במקרה הזה התוספת לגירעון בשל הקצבאות לא תיצור צמיחה. הכסף הזה לא יושקע בשום דבר.
– המדינה תשלם קיצבאות באמצעות הדפסת מטבע.
זה באמת נראה כמו ארוחת חינם. מדפיסים 500 ש"ח לילד בלי להידרש להחזיר אותם ובלי לגרום לשום קריסה של חברת ביטוח ממשלתית.
אלא שאם מדפיסים מטבעות אך אין עליה מקבילה בכמות הסחורות נוצרת אינפלציה. השווי של הסחורות יעלה. מי שישלמו את המחיר הם כלל האזרחים שעבורם יוקר המחיה יעלה.
וזה עוד בהנחה אופטימית (ומאוד לא ריאלית) שאם ניתן לממשלה להדפיס מטבעות היא
תסתפק בהדפסת 500 שקלים לילד. למעשה אפשר להיות בטוחים שאם המדינה תתחיל להדפיס, היא לעולם לא תפסיק.
אז ארוחות חינם אין בכלכלה אבל קופונים פוליטיים יש גם יש.
אפשר לתת לאנשים 500 ש"ח ואחר כך לגבות מהם את אותו הסכום בעתיד ובצורה קצת יותר מתוחכמת כך שהם לא ישימו לב ובכך לגזור קופון פוליטי.
האזחים יקבלו 500 ש"ח ואח"כ ישלמו אותם ועדיין הם ישבחו ויהללו את המנהיג שנתן להם את 500 השקלים.
קבלת 500 שקלים מיידית לחשבון הבנק משפיעה יותר על המוח מעליה מתמשכת ומזדחלת במיסים, בשווי הסחורות וביוקר המחיה.
ממש כמו הצפרדע מהמחבת.
ההנחה שברקע היא שיש מספיק סחורות:
הראייה היא ש 30% מהעובדים הם עובדי המגזר הציבורי שאינם מייצרים סחורות, ובידי העשירון העליון רוב ההון.
למרות שאינם מייצרים סחורות יש סחורות לכולם.
קיצוץ המגזר הציבורי ב 50% וקיצוץ ב 50% שכר ופנסיה של החצי הנותר, ישחררו כספים שיספיקו לכולם מבלי לשלם מחיר בריבית, אינפלציה, מחסור בסחורות, מיסים, גירעון, הדפסת מטבע.
יש לחשוף החזירות והעמדת הפנים של הנהנים מתקציב המדינה בהאשימם אחרים בגזל הקופה הציבורית.
הדפסת מטבע היא גם פתרון, מבלי לשלם מחיר ביוקר המחיה(ההפך יקרה), מותנית בהגדלת מיסוי מקבילה של העשירון העליון.
יש לחלק את העוגה אחרת. יש עושר לכולם. אין הצדקה לעוני ומחסור מלבד תאוות בצע, אין משל לה בתולדות העמים.
–
דוגמה:
"נבחן יישום המיזם על ידי מוסד הביטוח הלאומי. גובה ההכנסה הבסיסית שכל אזרח יקבל הוערכה על ידי הביטוח הלאומי ב 3000 שח לחודש עבור מבוגרים בלבד. על פי ההצעה הכנסה זו תמומן בין השאר על ידי ביטול קצבאות ומנגנוני רווחה, מיסים, והגדלת הגרעון".
אריק היקר
"להטוט פיננסי" זה בנקאות ברזרבה חלקית.
"להטוט פיננסי" זה אשראי.
ככה בדיוק זה עובד. אין כסף שאין צמיחה\עבודה (שאתה קורה לו בטעות "אין ארוחות חינם". האם יש ארוחות חינם או אין, זה שאלה מה המשטר קבע בכפיה או המוסר האנושי קבע בדוגמטיות שאסור לגנוב בכל מחיר אפי' במחיר רעב. במציאות יש ועוד אייך ארוחות חינם. הרי מי מונע ממני לחתוך ממך חתיכת פולקע ולשים על האש ולאכול חינם?). אלא מה, מבטיחים שבעתיד ניצור את הצמיחה. ככה אתה מקבל משכנתא וככה אתה מקבל אשראי. אז מה הבעיה אם הממשלה עושה את זה או הבנק ?
בוודאי שהמדינה תצטרך לדאוג שהמשך שהעבדים יעבדו בכדי לתרגם את הכסף למשהו אמיתית. או שיש למדינה רזרבה, וזה המצב באמת, פשוט יש למדינה רזרבה. ועכשיו זה עת חירום שבשביל זה בדיוק המדינה שם כסף בצד.