את כחלון וחבורת היועצים סביבו עוד יזכרו כאן הרבה לאחר לכתם. ידוע לכל שהרבה יותר קל להרוס מאשר לבנות, זה ידוע בבניה וידוע בחקלאות. מה שכחלון וחבורתו עושים הוא לייבא עבודה בגרושים, חומרי הדברה מסרטנים, מי ביוב להשקיה וכל זה בהבטחות שווא "שהמחירים יירדו".
בזמן שכחלון תוקף את רעיה שטראוס על דבריה בנוגע ליוקר הירקות, הוא חושש להתעמת עם האוליגופולים בחקלאות. אותם סוכני משנה ורשתות שיווק שמאחסנים תוצרת טרייה במרכזי ההפצה רק כדי לאכוף תיאום מחירים. על הדרך הם משלשים ומרבעים את המחיר לצרכן, רק כי הם יכולים. הפירוק של גופים כאלה נוגד את התיאוריה הכלכלית של שוק חופשי, אבל לייבא תוצרת מורעלת ופגומה זה טוב לכולם. אפילו לחברות התרופות שמקבלות חולים חדשים על מגש של ירקות.
כך למשל בשנתיים האחרונות הממשלה מאפשרת לרשתות השיווק לייבא תוצרת חקלאית מירדן. לפני כשבועיים נערכה בדיקה של התוצרת ונמצא כי היא מכילה חומרי הדברה ברמה חריגה, ובינהם שני רעלים שאסורים לשימוש בארץ. זה לא מונע מהסחורה להגיע למדפים. המשלוח הזה מירדן מגיע אחרי משלוח מיובא עם סלמונלה בביצים מאירופה ובשר מקולקל מהרשות הפלסטינית.
הצרכן הישראלי לא יכול להזהר מפני התוצרת המסוכנת הזו כי בישראל אין חובת סימון של מקור התוצרת, אבל לפחות הוא ישלם עליה פחות – כך לפחות מספרים לו. אז הנה לפניכם התמונה האמיתית, כפי שפרסם החקלאי ברק אומגה בסוף השבוע. התמונה חושפת את הבלוף שמאכילים את הצרכן הישראלי, את כולנו, בנושא הורדת המחירים. בצד שמאל תפוח זהוב מייבוא, בצד ימין תפוח זהוב שגדל ממש כאן בארץ.
את הקופון הגדול גוזרים כמובן בעלי השליטה, מדליקי המשואות שחיים על הפער במחיר הירקות. הם מכריחים אותנו לקנות סחורה מזוהמת מחו"ל במקום את התוצרת המקומית, שגדלה בארץ.
בנוסף, רשתות השיווק מאלצות את החקלאים לבצע בעצמם השמדה של תוצרת חקלאית ולא רחוק היום שגם לא לירקות. הרשתות מותירות בפני החקלאי שתי אפשרויות: או למכור במחירי הפסד, או להשמיד את התוצרת שגידלו. כך בשבוע שעבר הושמדו מדי יום בין 250-300 טון מלפפונים. כך זה נראה כשמאות טונות של מלפפונים הולכות להשמדה עצמית, וזה רק חלק מהיבול. היה קשה למצוא עדשת מצלמה רחבה מספיק כדי לקלוט את הכל (תמונה: סיגל פרץ).
וכך נראות עגבניות בתקן המחמיר של הדברה בחצבה בדרך למזבלה כפי שצילם ערן רגב בחודש שעבר:
וכאן מסביר חקלאי מהמושב צופר בערבה מדוע הוא נאלץ להשמיד לאחרונה 35,000 כרוביות:
אם המדינה יכולה לרכוש חמש צוללות במיליארדים כדי לשמור על הבטחון האישי של האזרחים, אין שום סיבה שתפקיר את הבטחון התזונתי שלנו לטובת מגדלים זרים ורווחי הטייקונים. הבעיה היא שבשביל זה צריך שיהיו לה ביצים, ולא כאלה שמיובאות מספרד עם סלמונלה.
על ענף החקלאות התבססה והוקמה המדינה.
בושה לנו ואוי לנו שכך מתנהג השלטון שלנו.
אם נוסיף חט על פשע נראה שהממשלה הזו נכשלה בהמון ענפים.
הבניה, החקלאות וקליטת עליה (זו מצרפת) וכך הם יעלו לארה"ב.
כנסת נכבדה את שלכם עשיתם לכו הביתה.
הבעיה האמיתית היא שקיים משרד החקלאות, הכותב כנראה טיפש ומתייחס למדינה בתור יישות אחת. אני לא חושב ששר האופר אפילו מוגע להשמדת התוצרת.
יש לאפשר לחקלאים למכור את התוצרת שלהם באופן פרטי. ההורים שלי קונים במשך שנים ביצים טריות ישירות מהחקלאי. הם מקבלים תוצרת טובה יותר טרייה יותר וזולה יותר.
לא לומדים מטעויות של אחרים?? נחשו מה יקרה אם מדינה מחסלת את החקלאות שלה ומייבאת רק ממדינות זרות. היא שולחת את הכסף והתעסוקה למדינה אחרת קודם כל. ומה קורה במקרה של אסון טבע כמו רעידת אדמה או בצורת? אמברגו כלכלי, התקררות היחסים, מתקפת טרור, שינוי פתאומי של המשטר, סנקציות, בעיות תחבורה בים או ביבשה וכו׳? מה קורה אז? אכלתם אותה. חיסלתם ענף שלם ואופס! קרה משהו שלא בשליטתכם ואתם בבעיה. מי שטוען שצריך לחסל את החקלאות ולייבא הכל זה מישהו עם ראייה כלכלית סופר קצרת-טווח ומוגבלת.
במקום להשמיד תעמידו משאיות מול רשתות השיווק ותמכרו את הסחורה במחירים זולים יותר.
בינתיים בבדיקות שעשו בשנים האחרונות ההדברה של הפירות והירקות בארץ היא מהגבוהות והמסוכנות באירופה אז אל תלינו על אחרים בעניין הזה. לא באמת אכפת לכם מהציבור בעניין הזה שכן אתם מדבירים בחומרים ובכמויות כבר שנים !!
מה הקשר בין השמדת המלפפונים והיבוא?
החקלאים משמידים תוצרת עשרות בשנים בשביל לווסת מחירים.
נכון שצריך לשבור מונופולים (רשתות השווק הקמעונאיות), אבל זה לא היבוא שגורם להשמדת יבולים.
גם העובדה שיש בעיות תברואה עם התוצרת המיובאת היא לא משהו אינהרנטי ביבוא תוצרת. זו לכל היותר עוד פשלת פיקוח כמו שיש הרבה ממנה בכל תחומי החיים בישראל. שום דבר לא מפוקח ולא נאכף (חוץ ממס הכנסה של שכירים).
החקלאים דרשו ייבוא של עבדים זולים בשביל לשבור את העבודה המקומית, אבל כשמייבאים תוצרת בשביל לשבור את המחירים זה פתאום כבר לא מתאים להם התחרות ביבוא.
א.ש.
אתה ממש מקשקש וזורע דיסאינפורמציה. הקשת המזרחית במקרה?
חבל שאתה מדבר על מה שאין לך בו מושג ועוד מלין על אחרים.
היום משק ממוצע עולה מעל 6 מיליון שקל מה שאומר שכל חקלאי שלא טוב לו שימכור את המשק יקנה וילה בשדרות ויחיה בעושר ואושר עד סוף ימיו.
הגזמת שירן! אפשר גם לקנות משק במחיר נמוך יותר. משק אצלינו במושב בעמק חפר עולה 4,000 פלוס… החקלאים תפרנים, חיים בבתים ישנים אבל יש להם שטח נדלני יקר שלא יכול להאכיל אותם.
יש לך מושג כמה עולה משק שלא במרכז הארץ?
יש לך גם מושג ירוק כמה מיסים משלמים למדינה על מכירת משק?
רמז.. (כ 35%-40%)
המציאות היא ברוב המקרים כשחקלאי מוכר את המשק שלו זה כשלא נשארו לו ברירות ואין לו דרך אחרת להחזיר חובות..
אבל אם נחזור לבעיה המקורית של הדיון, הבעיה במחירים היא רשתות השיווק וארגוני הקניות שלהן שיצרו מונופול אימתני.
המונופול לא נוהג לפי חוקי שוק אלא מכתיב מחירים לחקלאים שלרוב אפילו לא מכסים את עלויות היצור מחד וגורם לכולנו לשלם מחירים מופקעים ברווח של מאות אחוזים מאידך.
לכן, לפני הצעות לחקלאים שימכרו את המשקים ויקנו וילות בשדרות, צריך לראות היכן הבעיה האמיתית.
במקום לתאם גידולים מתאמים מחירים.
איזה הפקרות, למה אין פיקוח על איזה גידול החקלאי מגדל ? אלו אדמות מדינה ולא פרטיות. איפה משרד החקלאות\כלכלה. אזרח לא יכל אפילו לאגור חשמל מהשמש בלי שאיזה ראשות מקומית תחכה לי מעבר לפינה.
ובכלל זה בזיון שזורקים ככה אוכל. בושה.
יום אחד מישהו יקום ויחליט שנשבר לו, ככה זה עבד במשך שנים רק ב 60 השנים שלנו עוד לא סיימנו את הסיבוב.
הפתרון הוא לקנות ישר מהחקלאי מגיע בארגז עד הבית לא צריך לתת לסופרים לגזור קופון
הדבר נכון פשוט מאוד לסגור את המשקים לא לגדל פירות וירקות כנ"ל עופות ובקר וחלב ונראה מה הממשלה תעשה
ערן, הפעם פישלת ונפלת ברשת של אחת מקובוצות הכח החזקות במדינה.
אין פה צדיקים, כולם מסבנים את כולם על חשבון הגב שלנו.
החקלאים פה עושים מגדלים על חשבוננו סחורה חקלאית, מקבלים סובסידיות מים, מספקים עבודה בעיקר לזרים, מקבלים ביטוח על חשבוננו, ומנהלים קרטלים להאמרת מחירי הסחורות. כל זאת בלי להכנס לויכוח האדמות. ואחרי כל זה, הסחורה קודם כל מיועדת ליצוא, ומה שלא עומד בסטנדרטים ליצוא ישווק פה בארץ במחיר מופקע, מכיוון שהכל מתואם ואפשר לחסל את חלקה האחר.
אין פה צדיקים בסיפור הזה ערן.
לא החקלאים, ולא רשתות השיווק.
מספרים לי כל הזמן על שווק ישירות מהחקלאי, אז לקחתי את רכבי ונסעתי לחקלאי, או לכמה מהם, או לשווקי חקלאים, ומה מצאתי? אותם מחירים מופקעים, אבל בחאקי. אין פה צדיקים ערן, כבר אמרתי לך?
פה בארץ ככל שקבוצה בוכה חזק יותר, וטרונותיה לא יורדות מסדר היום, כך תבין שמדובר בקבוצה חזקה, והבכי הנהי בגדר הקוזאק הנגזל.
החקלאים הם היחידים להם מקנה החוק זכות התאגדות ותאום מחירים ותפוקות.
החקלאים הללו, ברגע שציעו להם עבור הסחורה 10 סנט יותר מאיזה משווק בחו"ל, לא יפנו אפילו גרם של סחורה לשווקים פה, כפי שקרה עם הבטטות לפני מספר שנים כשהביקוש באנגליה עלה לפתע.
אם הם מקבלים כאלה הגנות וכאלה תנאים ובטוחים מפני יתר גשם\בצורת\ברד\רוח\אי רוח\חמסין וקרה, אז לפחות שהיו מחויבים במשהו לשוק המקומי, אבל לא.
אין פה כלכלה חופשית, את זה אתה כבר יודע…
זה לא שאני מאמין גדול ביבוא הזה, הרי בסופו של יום, אין תחרות אמיתית על הלקוח ברשתות השווק, כי כפי שאמרתי אין פה צדיקים בסיפור הזה.
לפני הכל היה צריך לפרק את האגודים הללו, לפרק את שופרסל, לפרק את תנובה, לפרק את מועצת החלב\הדבש\והקקטוס.
לייצר פה תחרות. לפרק קשרים,
יבוא זה פתרון קל ומהיר כדי לקבל כותרת יפה בעתון, זה פופוליזם, שיכול לפעמים, לעיתים, להביא לירידה, בלי פתרון כולל למשק, אין בזה יותר מעוד דרך להתעשרות נוספת וקלה למי שכבר ידו על הברז.
אין צדיקים בסיפור הזה.
א.ש היקר
כתבת: "החקלאים פה עושים מגדלים על חשבוננו סחורה חקלאית, מקבלים סובסידיות מים, מספקים עבודה בעיקר לזרים, מקבלים ביטוח על חשבוננו, ומנהלים קרטלים להאמרת מחירי הסחורות. כל זאת בלי להכנס לויכוח האדמות. ואחרי כל זה, הסחורה קודם כל מיועדת ליצוא, ומה שלא עומד בסטנדרטים ליצוא ישווק פה בארץ במחיר מופקע, מכיוון שהכל מתואם ואפשר לחסל את חלקה האחר."
אלו דברים מנותקים מהמציאות – שים לב מה עונה לדברים שכתבת חקלאי:
https://www.youtube.com/watch?v=WKAokdk_gnk
אין לי מילים.אתה אדם קטן. שלא מבין על מה הוא כותב או מגיב.
כואב הלב. בחברה שלנו הבנקים הם ששולטים בכל ענפי הכלכלה הגדולים. הם אלה ששולטים במישרין אוברשתות השיווק, הם אלה שמעניקים אשראי לחקלאים, והם אלה שמרוויחים לקוחות חדשים ואיתם כסף חדש בכל פעם שקרקע חקלאית משנה ייעוד לקרקע מסחרית או למגורים. אני חושב שחשוב להבין שגם כאן, הבנקים הם אלה שמושכים בחוטים. דבר נוסף שכדאי להבין הוא שלנו כצרכנים יש חלק (קטן וזעיר לעומת חלקם של הטייקונים והבנקאים אמנם) – אנחנו צריכים כמה שרק אפשר להחרים את הבנקים הקרטליסטיים, ולהימנע כמה שניתן מלקנות ברשתות השיווק הגדולות. זה עדיף גם לנו – כמו שמוגדם כאן בכתבה, עם האיכות הירודה של המזון שמיובא לכאן, והמחיר המופקע שהשודדים מבקשים עבורו.
שחרורון וכל מי שלא היה כאן בחמש שנים האחרונות: חברות השיווק הן בחלקן בבעלות הרשתות. זה נקרא ריכוזיות.
ולמה יש לנו ריכוזיות?
בוא נבחן כמה דוגמאות:
1. חלב-מנוהל על ידי ״מועצת״ החלב. גוף ממשלתי שקובע מכסות ומכסים. אם אתה רוצה ליבא חלב ולהתחרות את תשלם מכס גבוה ביותר
2. דבש- גם פה יש את ״מועצת״ הדבש שקובעת מכסות. רוצה ליבא? שלם 255% מס
עכשיו נסה לבד אותו תרגיל למועצת הירקות
@אורי
יש את ה"חקלאות חברתית ישירה"
ואללה צודק רוס, הכי חשוב זה לתת פתרון, ובכלל להתרכז באיך לשפר, מפני שאנשים מזמן הבינו ״שהעץ בלי שורשים״, כלומר החברה שלנו בלי ערך עצמי אמיתי, אבל יש הרבה תנועות ויוזמות, שמסמלות את העתיד ״הירוק״ יותר.
אין סדר בענף אז המצב מחורבן.
מימדנדפק הוא הצרכן והוא בכלל לא אשם במצב.
כמו כל שאר המוצרים המיובאים מחו"ל גם תוצרי חקלאות אפשר להביא מחו"ל ואין צורך לסבסד אותם בישראל על חשבון כולנו. בעולם גלובלי אין טעם לזרוק כסף על חקלאות יקרה כאשר ניתן להשתמש בקרקע ובאנשים לדברים פרודוקטיביים בהרבה ואם במדינה לא היה כזה לובי חקלאי שנובע מעשרות שנים של שילטון מפא"י כבר מזמן היינו מקבלים אוכל טוב יותר וזול יותר. גם אם בטווח הקצר יכול להיות שהתוצרים שנקבל יהיו ברמה מעט יותר נמוכה מאשר בארץ עם הזמן הצרכנים ילמדו לשאול יותר ולוודא שהתוצרת שמגיעה אליהם טובה ועומדת בכל התקנים.
תתפלא שבנתיים החקלאים הם אלו שמסבסדים.. החקלאות בארץ לא יקרה באופן יחסי. אם חקלאי היה מקבל 1.50 שח לקילו מלפפונים והצרכן היה משלם 3-3.5 שקלים בסופר, הכל היה בסדר.
בפועל החקלאי מקבל 0.8 שח שלא מכסים את ההוצאות ואתם משלמים 10 שקלים לקילו בסופר.
זה העיוות.
לא יודע מה אתך המערב הפרוע אבל אני קונה קילו מלפפונים ב – 2.90 – 3.90 כבר שנים. יש מחסור זמני של כמה שבועות? לא קונה. אותו דבר עגבניות, אורז או כל מוצר אחר.
צריך להדק את הפיקוח על האוכל המיובא, אבל לא צריך לרחם יותר מדי על החקלאים שהם אחד הציבורים היותר פריבילגיים שיש במדינה ההזו.
איזה פרבילגיות מקבלים החקלאים בארץ שלא מקבלים החקלאים באירופה?
חבל ומצער מאוד. יתכן כי מגמת יבוש ענף החקלאות בתוצרת מיובאת ורעילה נועדה כדי לשחרר שטחים לבניה… גם אם אילו באיזורים נדחים. ימים יגידו.
כל דיבור סיבסוד כזה או אחר לחקלאים אינו מגיע לצרכן.
במקרה של הבשר המקולקל, למשרד החקלאות ולמשטרה לא היתה בעיה להוציאם ממקררי המסעדות. מדוע לא נעשה כך גם לירקות המרוססים והרעילים שנמכרים ברשתות השיווק? מדובר כאן בהרעלה המונית ואף פקיד/עובד במשרד החקלאות לא נעצר בגין רשלנות. שערוריה.
כנראה שעדיף להרעיב את האזרחים ביוקר המחיה, ושזה לא עוזר אז מנסים להרעיל אותנו.
משהו לא ברור לי. נטען שרשתות השיוק מכריחות את החקלאים להשמיד תוצרת. מישהו מבין למה?
אני מניח שמרוב שהמחיר נמוך,עדיף לחקלאי להשמיד את הסחורה מאשר לספוג את עלויות האריזה והשינוע, סביר להניח גם שהוא מאויים שאם לא ישמיד את הסחורה לא יקנו ממנו סחורה אחרת , מה שאני לא מבין זה איך אין אלטרנטיבה למשווקים, אם הייתי יכול לקנות סחורה במקום שהייתי יודע שאין בו פערי תיווך חזיריים ושהכסף באמת הולך לחקלאי, הייתי קונה שם ,אבל אין ממש ,אולי הגיע הזמן להרים את הכפפה.
מה שלא הגיוני לדעתי הוא שרשתות השיווק מאיימות על החקלאי. אם אני הייתי רשת שיווק הייתי שמח שיש עודף היצע מטורף של מלפפונים, כי זה מאפשר לי לקנות אותם יותר בזול. אם אני מכריח את החקלאי להשמיד תוצרת, אני סתם מעלה את המחירים לעצמי.
נראה לי שמה שהולך פה זה חקלאים שנתקעו עם עודף (כי הרבה חקלאים אחרים גם בחרו לגדל מלפפונים הפעם). אין פה שום קשר לקרטל מרושע או דילים בחדרים חשוכים. עונה הבאה חלק מהחקלאים יגדלו פילפלים וזה לא יקרה שוב.
אם זה אכן המצב, אותם חקלאים סתם עושים פרצוף של מסכן ומנסים לעשות מניפולציות ולגרום לממשלה להפעיל כוח לטובתם, במקום לקחת אחריות על הטעויות שלהם.
כנראה שאין אלטרנטיבה למשווקים, כי משווק באמת עושה עבודה: מפרסם, משרת לקוחות, מנהל מלאי וכו'. אם זה היה כזה פשוט, כל חקלאי היה מוכר את הסחורה שלו ולא היו יותר משווקים. אפשרות נוספת היא שהממשלה פשוט חוסמת כניסה של משווקים ומונעת מהחקלאים להתחרות
הוא משמיד כי אם יהיה עודף היצע כולם יצטרכו למכור בזול ואם יהיה חוסר המחיר יטוס לשמיים. ככה זה שיש קרטל בחקלאות ואפשר לוסת את ההיצע למיקסום הרווח.
לפי מה שאתה טוען זה בא מהחקלאי. כלומר אף משווק לא ״מכריח״ אותם לעשות כלום
בנוסף, קרטל הוא משהו בלתי יציב מעצם הגדרתו. לכל חקלאי משתלם שכל שאר החקלאים ישמידו יבול והוא ימכור את הכל. לכן, אמרת קרטל, אמרת ״פיקוח״ ממשלתי
בכל מקרה, לפני כמה פוסטים דיברנו על המשמר ה״חברתי״. נראה שפה מדובר על ה״משמר החקלאי״.
כלומר, שם יפה לעוד קבוצת אינטרסנטים שרבה על הכסף שלנו
אתה לא חקלאי, אין לך מושג בתחום, ואתה מטיל על החקלאי אחריות בשיטת ה"נראה לי שמה שהולך כאן זה…"? לפני דקה הבנת מי נגד מי, וכבר אתה מחליט מי האשמים?
גם אני לא חקלאי, אבל אני נמנע מההיקשים הפשוטים מדי שאתה משתמש בהם כדי לשכנע את עצמך שאתה מבין מצב מורכב.
מאחר שאין שוק חופשי, החקלאים מוגבלים בפעולותיהם, וכללי המשחק הקיימים מאלצים אותם להמר. לכן, כשחקלאי טועה בהימור, האשם רחוק מלהיות מוטל רק עליו (כמו שביבי מכריח מדינה שלמה להמר בבורסה ולטעות שוב ושוב).
אבל כל זה לא חשוב, זה בא רק להראות לך שלא צריך תמיד לנסות ולהבין את הריקבון ואת הקשרים הכימיים שמהם הוא עשוי (ובהרבה פעמים ההסברים שלך למצבים מורכבים אינם נכונים למרות חשיבותך העצמית). צריך גם צריך להבין את הסיבה הראשונית לשוק שאינו חופשי, והיא המונופול המטבעי. ללא ביטולו של זה שום רעיון מרעיונותיך ("בוא ניתן לכל אחד לפתוח בנק") לא יעבוד.