האנשים העשירים ביותר בארצות הברית הפכו לעשירים עוד יותר ב -845 מיליארד דולר במהלך ששת החודשים הראשונים למגיפה – כך דיווח ביום חמישי המכון האמריקאי למחקרי מדיניות. המכון דיווח כי השווי הנקי הכולל של 643 מעשירי המדינה עלה מ-2.95 טריליון דולר ל -3.8 טריליון דולר בין אמצע מרץ, עת התחלת ההגבלות בארה"ב, עד אמצע ספטמבר. מדובר בגידול של 29% בשווי. החישובים מבוססים על נתונים מדו"ח המיליארדרים השנתי של פורבס ונתוני פורבס בזמן אמת. .
אמנם שוק המניות התאושש מאז החלה המגיפה והמדדים S&P 500 והנאסד"ק כבר הגיעו לשיאם הקודם, אבל רוב העליות נבעו כתוצאה מהדפסת כספים מאסיבית של הפד שניפח את מחירי המניות בצורה מלאכותית. זאת בזמן שהכלכלה האמיתית צנחה עמוק לתוך מיתון עמוק. שיעור האבטלה בארה"ב באפריל הגיע בשיאו ל-14.7%, לפני שירד ל-8.4% באוגוסט, אולם גם כיום 13.5 מיליון אמריקאים עדיין נותרו חסרי עבודה. צ'אק קולינס, מנהל תוכנית המכון למחקרי מדיניות בנושא אי-שוויון, אמר: "הפער בין רווחי המיליארדרים לבין הסבל הכלכלי הנרחב במדינה שלנו הוא אדיר. ברור שסדרי העדיפויות של נבחרי הציבור שלנו בוושינגטון הבירה הם הפוכים לחלוטין."
בראש טבלת המתעשרים הגדולים מהמגיפה עומד ג'ף בזוס, מנכ"ל אמזון. עושרו נשק ל־ 113 מיליארד דולר. מדובר בזינוק של כמעט 40 מיליארד דולר בתוך כחמישה חודשים. בזוס נהנה מרווחי אמזון שטיפלה במילארדי הזמנות מקוונות בתקופת המשבר מצד לקוחות שתקועים בבית ותלויים ללא תחליף בשירותי השליחויות של ענקית הקמעונאיות האינטרנטית.
עוד ברשימת המתעשרים אלון מאסק, מייסד ומנכ"ל חברת טסלה. הונו זינק ב-274% ל-92 מיליארד דולר. הונו של מארק צוקרברג, מנכ"ל פייסבוק, זינק ב-45.9 מיליארד דולר ל-100.6 מיליארד דולר. ביל גייטס, הסתפק בעלייה צנועה יותר בהונו ב"רק" ב-19% ל-116 מיליארד דולר.
ההתעשרות הזו מדגישה עוד יותר את כשלון השיטה המוניטרית שמיישם הפדרל ריזרב. הוא אמנם הצליח לייצב את מצבן של החברות הגדולות ומנע את ערעור יציבותם, אולם הכסף הרב שהדפיס תורגם לעלייה בעיקר בשווים של המנהלים והבעלים, בעוד שאר האוכלוסיה קיבלה פירורים במקרה הטוב. כשלון זה מעלה בארה"ב את הדרישה לגבות מס עשירים למימון הטיפול במשבר הקורונה. אפשרות שניה שנמצאת על השולחן היא שהבנק המרכזי בארה"ב ידפיס את הכסף ויעביר אותו ישירות לאזרחים.
זה רק שפעת חדשה,תתעוררו
היכן חסידיה השוטים של תאוריית החלחול/ת?
סבא נהג לומר: "כסף נדבק לכסף" – והוא דייק.
לא מבינה בכלכלה אבל גם לא מבינה מה על איזה תאריכים אתם מדברים
הפדרל ריזרב במרץ עבר לשליטה של ממשלת אמריקה- הבנק כבר לא בידיים פרטיות.
מה באמת קורה לא ברור…
מה עם שאר 90% ממחזיקי המניות? כל אותם מליוני אנשים שמחזיקים ישירות או בעקיפין באותן המניות, האם הם לא "התעשרו" כתוצאה מהעלייה בבורסה. סתם להשכלה כללית , כל "העושר" הזה , הוא רק על הנייר ולמעשה יקח להם עשרות שנים להפוך אותו לנזיל. אין משמעות להון שהוא בפועל רק על הנייר. אחוז קטן מאוד ממנו הוא נזיל באמת.
מצחיק שעוד מסתכלים על הנתונים האלה בפליאה, או שמציגים אותם כבאג במערכת.
כמו שנאמר כבר, הקורונה לא יצרה מציאות חדשה אלא הקצינה את המציאות הקיימת.
עשורים שההון זורם כלפי מעלה באופן שיטתי ומכוון.
הגיע הזמן שאזרחי העולם יתעוררו ויעלו על הבורסות, על הבנקים ועל נבחרי הציבור שקשרו את גורלם בגורל התאגידים עם קלשונים ויבצעו ניקוי אורוות.
הם מובילים את כולנו לתהום, כלכלית, חברתית וסביבתית, כשהם בטוחים מפני אותן סכנות בגלל האמצעים שעומדים לרשותם
עם ישראל תמיד מחפש את החירות והאוטופיה תוך התעלמות מהדבר שבאמת עושה את זה וזה שמירה על מצוות התורה
קיימות עוד מספר סיבות להתעשרות בעלי ההון:
העליה בשוויים של בעלי ההון בשעת משבר הינה דבר צפוי. מרקס ביסס את התאוריה הקומוניסטית שלו על סמך התופעה הזו. ויש לכך סיבה מוצדקת, בשעת משבר החברות הקטנות יקרסו והגדולות ישרדו וירוויחו יותר כתוצאה מהצטמצמות התחרות.
כך ששוי בעלי ההון היה גדל גם אם הבנק המרכזי לא היה מזרים ולו דולר אחד לשוק.
בנוסף, בעלי ההון שמוזכרים בכתבה מוכרים מוצרים לאנשים. בזוס מוכר מוצרים. מאסק מוכר מכוניות וצוקרברג מוכר פרסומות של חברות שמוכרות מוצרים. השווי של המליראדרים האלו היה עולה גם אם הבנק המרכזי היה מחלק דולרים לכלל האזרחים (ולמעשה גם זה אכן קורה). משום שאם נותנים לאנשים כסף אז הם כנראה יקנו איתו מוצרים. ואם כך הרי שבעלי המפעלים, החנויות, ושלטי הפרסום שמוכרים להן את המוצרים האלו יתעשרו עוד יותר. כך שיתכן שהצמיחה בשווי בעלי ההון הינה תולדה של היכולת של האזרחים לקנות מהם מוצרים.
והסיבה האחרונה, יתכן והעולם החליט לשחק משחק פרמידה. אפשר להבין את זה, הריבית הרי אפסית כבר 12 שנים. חבורת שחקנים מצאו כמה "תרנגולות שמטילות ביצי זהב" והחליטו להשקיע בהן. השווי של החברות האלו עלה, הן תפסו את הכותרות של החדשות, הגיעו פרשנים להסביר למה הדבר "נכון" והגיוני, הצטרפו עוד אנשים לחגיגה כי "זה כסף על הרצפה". נהגי המוניות ומצחצחי הנעלים התחילו לדבר על מניות FAANG ופשוט נשאר לחכות שאחרון המשקיעים "יכנס" לחגיגה. ואז המסיבה תיגמר כבר לא יהיה למי למכור את המניות. כלומר יתכן ששוי המילארדרים עלה בגלל משחק שכמה אנשים החליטו לשחק. פעם קראו למשחק הזה כיסאות מוזיקליים. היו זה דומה יותר לרולטה רוסית…
הסיבה השלישית שהעלית נשמעת כרגע הכי סבירה, למרות ששילוב של כל השלוש גם כן אפשרי.
הסיבה הראשונה לא יכולה להסביר עלייה קיצונית כזו.
ממצבי האישי ומצבם של אחרים סביבי אני מסיק שהסיבה השנייה לא יכולה להיות נכונה כרגע, יכולת הקניה של האזרחים העניים ומעמד הביניים, (הרוב המכריע של הציבור), קטנה יותר היום מבתחילת המשבר, ובזמן כזה "נסוגים" לקניית צרכים קיומיים ומוציאים פחות… מצב העשירים כאמור השתפר, אבל הם לא קונים יותר אחד מהשני 🙂
ומה עם המיליארדים שקיבלו האנשים שישבו בבית בחלת ולא עבדו
האנשים הללו פתחו מיליוני חשבונות חדשים בבורסות וקנו מניות והעלו את מחירן בלי להבין את שווים האמיתי בכך הם העלו את המניות הללו וכאילו שבעלי העסקים נעשו עשירים יותר
אלון מסק ובזוס יהיו עשירים יותר רק אם ימכרו מניות בינתיים זה רק כאילו רווח
מספיק עם התעמולה השמאלנית שלך
החלק של הלקוחות הפרטיים הוא מזערי. הפדארל רזרב באופן גלוי, קונה מדפיס כסף וקונה מניות
הדעה המוצגת היא דעת שוטים לא בגלל נטייה פוליטית, אלא בגלל שהקריאה היא לתת לקבוצת אנשים כח על המטבע כדי שיפתרו את כל הבעיות, תוך התעלמות מוחלטת שזה בדיוק מה שקורה עכשיו
נתנו לקבוצת אנשים שליטה על המטבע והם מנצלים אותו לרעה
המסקנה המתבקשת: הפרד כלכלה ומדינה ואל תתן לאף קבוצת אנשים כח רב
המסקנה בכתבה: תן את הכח לקבוצת אנשים אחרת הפעם זה בטוח יעבוד
להבנתי, המסקנות של ערן בסוף המאמר היו:
א) מס עשירים.
ב) "כסף מהליקופטר".
לא ראיתי שם מסקנה לתת את הכח לקבוצת אנשים אחרת.
מס על צבירת כסף יקטין את ההתנהלות הזו וידרבן עשירים להחזיר כסף לשוק/למחזור, בכך ימנע הצורך בהדפסת עוד כסף.
על "כסף מהליקופטר" אפשר להתווכח, אבל זה בטח לא נתינת כח לקבוצה כלשהי, אלא חלוקת משאבים באופן שוויוני יותר.
אם א' יממן את ב' אז אנחנו במצב אידיאלי.
כדי לחלק כסף מאליקופטר אתה צריך לתת שליטה לקבוצה קטנה שתחלק את הכסף.
אגב ״מס עשירים״ , כמעט כל מס התחיל כ״מס עשירים״ והפך מהר מאוד למס מעמד ביניים