סקר גיאוקטוגרפיה שפורסם לאחרונה מצא ש61% מהציבור הישראלי מרגיש שהוא משלם עוד כ320 ש"ח על סל מוצרים ביחס לשנה שעברה. לעומת זאת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שהיא זרוע ממשלתית רשמית, טוענת שאנחנו מדמיינים וסל המוצרים שלנו התייקר ב7 ההשנים האחרונות בפחות מ4%. בשביל להבין את הפער הזה צריך לחזור שני עשורים אחורה.
הסיפור שלנו מתחיל בשנות ה-90 אז ישבה ועדה של כלכלנים וסטטיסטיקאים, שהחליטה באופן תמוה לשנות את שיטת המדיד ולהוציא את מדד מחירי הדיור מחישוב האינפלציה של הלמ״ס. האינפלציה באותה שנה צנחה אז בבת אחת בעשרות אחוזים. אבל כאן לא נגמר הסיפור.
במדידת האינפלציה מוסיפים עוד פונקציה תמימה להפליא הנקראת רגרסיה הדונית. המשמעות היא שהלמ״ס מעריך שאנחנו מוכנים לשלם יותר על מוצרים, רק מכיוון שהם השתפרו מבחינת איכותם. כך למשל איכות המחשבים שאנחנו רוכשים משתפרת משנה לשנה. לכן, אם מחיר המחשב עולה, רק חלק מהעלייה במחיר יכנס לחישובי האינפלציה כי האיכות שלו השתפרה וזה קורה גם אם אין לרוכש שום אלטרנטיבה לרכוש דגם זול יותר. יותר מכך, אם מחיר המחשב יישאר יציב, בנתוני הלמ״ס ירשמו זאת כאילו מחירו ירד.
המניפולציות הן כה רבות עד כדי כך שהסטטיסטיקן הראשי בלמ״ס, פרופ׳ שלמה יצחקי, הודה באפריל 2012 כי סל המחירים לצרכן שעל פיו נמדדת האינפלציה, לא משקף את סל המוצרים של האזרח. לדבריו מחירי המזון והדברים שנמכרים בסופר אינם מייצגים את הסל אותו בודק הלמ"ס. יצחקי לא פסל את האפשרות לכנס שוב וועדה על מנת שזו תתאים את המדידה למציאות, אבל לפני שזה קרא הוא פוטר מתפקידו במפתיע חצי
שנה אחרי התבטאות זו, פרופ ירון זליכה, שמבין דבר או שניים בחישוב האינפלציה מאז היה החשב הכללי במשרד האוצר, טען שרק ב2011 לבדה היה שעור האינפלציה האמיתי בישראל כפול מכל האינפלציה שדווחה בכל שמונה השנים האחרונות.
הצגת אינפלציה נמוכה היא אינטרס קריטי כיום של בנק ישראל ומשרד האוצר. ניתן רק לדמיין את הכאוס שהיה מתחולל במדינה אילו רק היו מפרסמים את המדד האמיתי. אינפלציה כמו זו שמתאר זליכה, היתה מחייבת את בנק ישראל להעלות את הריבית באופן דרמטי כדי ליצב את רמות המחירים פה. עלית ריבית דרמטית היתה מהווה את תחילתה של קטסטרופה נדלנית ופיננסית פה בישראל. זו לא הערכה שלי אלא מסקנת דו"ח מפורט של מחלקת המחקר של בנק ישראל .
זה לא סוד שבבנק ישראל רוצים לשמור על רמת אינפלציה נמוכה שנעה בין אחוז לשלושה אחוזים בשנה. בבנק ישראל יודעים היטב שהריבית הנמוכה הופכת את האזרחים למכונות לייצור כסף, במקום הכסף הרב שנכנס מייצוא עד המשבר של 2008. בכל פעם שאזרח לוקח הלוואה חדשה, הוא מכניס לשוק כסף חדש. וככל שהריבית תהיה נמוכה יותר, כך יהיה יותר כדאי ליותר אזרחים לקחת יותר הלוואות ובכך ליצר יותר כסף למשק . הבעיה היא שעליה בכמות הכסף גרמה לאינפלציה דו ספרתית בשוק הדיור, אבל פה כאמור יש כבר מי שדואג להציג אינפלציה נמוכה באופן מלאכותי ,כדי לאפשר את קיום המערכת.
כך בעצם משמר בנק ישראל מדיניות שהיא בבחינת להיות עם ולהרגיש בלי. למרות שאזרחי ישראל מרגישים היטב את השחיקה של שכרם בגלל עליות מחירים, בבנק ישראל ובאוצר מתנהלים על פי סטטיסטיקות מנותקות מהמציאות. התוצאה היא אבדן אמון במערכת, וראשי מערכת שהולכים ומתנתקים מהעם.
חברים יקרים
הלילה קראתי את "דו"ח על הבנאליות של הרוע" של הנביאה חנה ארנדט. וראיתי שם משפט שאני חייב לצטט לכם. משפט שכבר נאמר על ידיה בשנות השישים
"ייתכן בהחלט שבכלכלה המבוססת על אוטומציה, המצפה לנו בעתיד הלא כל כך רחוק, אנשים עלולים להתפתות לחסל את כל אלה שמנת המשכל שלהם תהיה מתחת לרמה המסוימת"
המשפט כל כך מזכיר את אבי שמחון עם ה"ברירה הטבעית" שלו.
אגב מצאתי עוד נבואה ממנה שנאמר עוד בקום המדינה.
שביבי אומר כל הזמן שרק החזק שורד ולכן הכל אפי' הכלכלה אמור להוביל לצבא חזק וכו' וכו'
הנה מה שהנביאה שלנו חוזה מראש.
"גם אם ינצחו היהודים במלחמה, סופה שהיא עתידה להרוס את האפשרויות הייחודיות ואת ההישגים הייחודיים של הציונות בפלסטינה.
הארץ שתוגשם תהיה שונה למדי מזו שראו בחלומם יהודי העולם, הציונים והלא־ציונים. היהודים ה'מנצחים' יחיו מוקפים באוכלוסייה ערבית עוינת לחלוטין, מסוגרים בתוככי גבולות מאוימים־תמיד, שקועים בהגנה עצמית פיזית במידה כזו שתאפיל על כל הפעילויות והאינטרסים האחרים. צמיחתה של תרבות יהודית תחדל להיות עניינו של העם כולו; ניסויים חברתיים יינטשו בשל היותם מותרות לא מעשיים; המחשבה הפוליטית תצטמצם לכדי אסטרטגיה צבאית; פיתוח כלכלי ייעשה אך ורק על פי צרכי המלחמה.
(חנה ארנדט)
"המשפט כל כך מזכיר את אבי שמחון עם ה"ברירה הטבעית" שלו."
כמובן גם לאחר האזנה לכל הסרטונים בהם שמחון מרצה לא הצלחת למצוא אפילו פעם אחת ששמחון טוען שיש להרוג נכים בגלל 'ברירה טבעית'
לא ברור למה להשקיע לכתוב/לעקוב אחר כתיבה כ"כ מגמתית. בשביל ניתוחים סובייקטיבים חצי זולים יש לנו את כל התקשורת המסורתית. הפיטורים הפתיעו אותך אולי, לא בטוח שזה הפתיע את מי שמעורב בסוד העניינים ופיטר אותו. דוגמא לכוונתי בניתוח סובייקטיבי חצי זול
נתניהו אמר בנאום הקדמת הבחירות שערך, שכלכלת ישראל יוצרת ערך ומוצרים מבוקשים ולכן חזקה ואיתנה.
האמת היא, שבלי עליות בועה ב נדלן וקניות גוברות של רכב בישראל בשנים האחרונות, היינו מתרסקים.
הריבית האפסית הייתה למנוע צמיחה בישראל ובעולם. וזה מגיע למצב של מיצוי.
שר האוצר הבא יצטרך לקבל את כלכלת ישראל היפה מבחוץ אך חולה ורקובה מבפנים.
כחלון זה לא יהיה. זה יהיה משיח שקר חדש.
כנראה שנצלח תקופה קשה בעתיד.
נתניהו יכול לנטוש ולהעלם בגלל כתבי אישום , כחלון יהפוך לשנוא העם אם יפרוץ כאן משבר כלכלי. בגלל האופוריה שהם זרעו בנו ושיקרו אותנו.
נתניהו וכחלון אולי לא יהיו, אבל לא יהיה מי שיוציא אותנו מהבור שהם חפרו לנו.
הבור הזה יכול להיות גם תהום.
"לא צריך להיות גאון גדול או אפילו כלכלן. מספיק להביט במחירי הדירות או במחירי המזון.
מה שמדהים הוא שמצד אחד "תוצאה היא אבדן אמון במערכת, וראשי מערכת שהולכים ומתנתקים מהעם." אבל מצד שני תנו להם כח להדפיס כסף בלי שליטה – הם בטוח לא ינצלו את הכח ויחריבו את הכלכלה כפי שקרה בכל הפעמים הקודמות"
אתה צודק אבל הפרדוקס של האזרחים הוא יותר עמוק… אני רוצה להצליח בחיים ולהיות עשיר אבל לא רוצה להתאמץ בשביל זה ולקחת סיכונים אז שהמדינה תדאג לחינוך של הילדים, לקופת החולים שלי, לפנסיה שלי, לתאונות עבודה ועוד (ביטוח לאומי)…
אי אפשר להגיע לשיגשוג כלכלי לאורך זמן ללא נטילת סיכונים גדולים וכשהאזרחים במדינה דמוקרטית מוכרים את נשמתם הכלכלית והיצרנית לשטן (השלטון) בשביל ביטחון כאן ועכשיו שלא יתפלאו שהם קורסים אח"כ
הגיע הזמן שהאזרחים יקחו מקסימום אחריות של על חייהם וידרשו מינימום ממשלה קרי להפריט את החינוך לסגור את הביטוח הלאומי לפרק קרטלים בחסות הממשלה כגון חשמל ונמלים ועוד לבטל מכסי מגן וכו' – המוצלחים ישרדו, מי שמתנהג בפזיזות יענש והחלשים יצטרכו למצוא מענה בתוך הקהילה ואצל השכנים ולא במשרדי הממשלה
זה תהליך קשה ומסוכן אבל רק כך החברה ככלל תתקדם ותשגשג
אבל כמובן לשגות באשליות סוציאליסטיות הרבה יותר נוח… עד שנחזור למשבר כלכלי כמו בשנות ה80 רק שהפעם לא בטוח שארה"ב תהיה שם לחלץ אותנו
כשמהצעה כלשהי נובע שהחלשים לא ישרדו, אז מובן שמדובר ברודף שררה, שבמודע או שלא במודע, רצונו להביא חורבן על העולם.
מי שביצע מעשה -בגידה נגד ביטחון המולדת ,יבצע כל מעשה -הונאה ,לרבות חיסול פיננסי של עז-רכי ישראל והפיכת המדינה ליזרעהייל,הכל,לתכלית ביצור מעמדו חרף מעשה-הבגידה החמור מאז קוממיות המדינה.(ואולי אף בהיסטוריה של העת החדשה).
להלן דבריו של מי שהיה מקורבו במשך שנים של נתניהו,ראש המל"ל, השב"כ ויו"ר התנועה ל"טוהר המידות בישראל" :
הפרו' עוזי ארד-
" יש חשד שידו של נתניהו בדבר שמהווה בגידה, הדבר צריך להתברר"!"הסבירות היא שנתניהו ידע על כל האירועים בפרשת הצוללות, ואגב היום הוא מתנהג כאדם שבורח מחקירה"!
ארד ציין כי "המילה ,בגידה ,מכוונת כלפי דבר שהמשטרה לא כיוונה אליו – מי נתן את ההוראה לגרמנים לספק למצרים כלי -שייט יותר מתקדמים משהסכמנו בעבר ". הוא הסביר: "כאשר יש אמצעי שייט ואתה מתיר את מכירתם מבלי להיוועץ עם האחראים לנושא, בעצם נותן את ההיתר תוך הסתרתו מהגורמים האחראים. נשאלת השאלה למה בעצם זה הוסתר מחיל הים, ממערכת הביטחון ומשר הביטחון ? " .
"מעריב " : 09/11/2018 13:55
$$$$$$$$$$$$$
פתאום הכל מתגמד .
שאלת הקיימות או אי הקיימות הפיננסית נתונה בקונטקסט של אי-וודאות קיומית של המולדת ובעוד הראש עושה מעשה -טיוח באמצעות המטייח -המכופה מנדלשליכטה, ארבע-4-צוללות גרעין אסטרטגיות ומשודרגות להשמדה המונית במכה בודדת וגם במכה שנייה -מנע-אורבות בארבעה ימים לכל גבולנו וחופינו :מהים התיכון,הים האדום,ים-סוף ועד תעלת סואץ ומחכות לשעת-כושר לגיחת המדינה האסלאמית במשטר הכי רעוע ולא יציב במזה"ת,לשם סופקו צוללות הגרעין בעת שלטון מורסי ו"האחים המוסלמים"*,2015,-במצריים.
(לראשונה בתולדות ישראל,הפרת מאזן האימה הגרעיני,שנשמר מקוממיותה- לרעת ישראל ).
עפ"י הלמ"ס, בין השנים 2007-2017 הדירות בישראל התייקרו בממוצע ב-98.8% ושכר הדירה ב-63.4%.
מישום מה, הוא הצליח למדוד בישראל באותן שנים רק 20% אינפלציה או- 11.16% ללא דיור.
המשמעות היא הלמ"ס מייחס לעלייה שלפחות 60% במחירי הדיור עלייה ביוקר המחייה של 8.42% בלבד וכאן הבעיה.
כי כדי להצדיק את זה, אותה "דירה ממוצעת" שעולה היום להשכיר בישראל של 2017, 3765 שקלים לחודש, 1455 שקלים יותר מ-2007 מושכרת ע"י משפחה שההוצאה הממוצעת שלה היא לכן 17,282 שקל בחודש ולא סביב ה-12,300 כמו שהלמס טוען בסטאטיסטיקה אחרת.
בסופו של דבר רק בורות כלכלית יכולה לאפשר למגיש חדשות לשדר אייטם על יוקר המחייה בישראל שניה אחרי שהוא סיים אייטם אחר על זה שאין פה מספיק אינפלציה. הבורות היא טוטאלית וקיימת בכל הרמות ומול חוסר ידע בסיסי כל כך כל סטאטיסטיקאי יכול לעשות שמות בכל נתון קיים. מה שסטאטיסטיקאים לא יכולים לעשות אבל זה לפתור את הכשל הכלכלי – חובות משקי הבית בישראל זינקו פי 2 מההכנסה הפנויה בעשור והגיעו ב-2017 לכ-530 מילארד שקלים.
מדינת ישראל מעולם לא החזיקה את הריבית שלה נמוכה משל ארה"ב ליותר מחודשיים, הקפיץ הדרוך הזה שנקרא הריבית הבין בנקאית בישראל, ישתחרר ביום אחד ולא רחוק והמדינה תכנס להלם פיננסי שכרגע בקושי ניתן לתאר.
עו"ד שפטל מיום שישי :
"ישראל לא מוכת יוקר מחיה, ולא מתייקרת.במשך כמעט עשר שנים שנתניהו הוא ראש הממשלה המדד התייקר בפחות מאחוז אחד.
אין אף מדינה מפותחת בעולם שהמדד אצלה עלה בקצב כה נמוך.
עו"ד יורם שפטל 21/12/2018 14:11 5 דק' קריאה"
maariv.co.il/journalists/Article-676456
תמצית מהכתבה של שפטל:
"בעוד אשר מדד המחירים כלל לא עלה בעשור האחרון, הרי השכר הממוצע במשק – קרי, שכרו של המעמד הבינוני – עלה מ־7,836 שקל בחודש ל־10,804 שקל בחודש, עלייה של 38%.
במילים אחרות, בעשור האחרון עלה כוח הקנייה של המעמד הבינוני ב־37%, כלומר, יוקר המחיה מבחינתו ירד ב־37%.
באשר למשתכרים בשכר המינימום, מצבם השתפר עוד יותר; במהלך העשור האחרון שכר המינימום עלה מ־3,700 שקל ל־5,300 שקל, עלייה של 43%,
כלומר כוח הקנייה של מקבלי שכר המינימום עלה ב־42%, ויוקר המחיה מבחינתם ירד ב־42%.
שום כלכלה מפותחת בעולם, למעט הישראלית, לא יכולה להתגאות בהישגים חסרי תקדים כאלה."
–
תגובות של מגיבים:
"במרץ 2018 השכר החציוני בישראל היה 6200 ברוטו. 1.3 מיליון אנשים בישראל מרוויחים פחות מהשכר העלוב הזה (ברוטו כמובן, מזה תורידו מס בריאות, ביטוח לאומי ועוד).
וזהו המייצג הנאמן של השכר בארץ.
מה שקרה בישראל בשנות שלטונו של הבוגד הבלפור,
זה שההיטק העלה את התלג של ישראל בלי קשר לנוכל, כמובן,
אבל 90 פלוס אחוזים מאזרחי ישראל לא נהנים בכלל מהצמיחה הזאת.
כלומר כל נושא התלג שעלה זה בלוף, ואין לו שום קשר לעליית ברמת החיים.
שני פרטים נוספים:
1) מדד המחירים מ2007 עלה ב27% – שפטל פשוט מראה בורות וקלות דעת בקריאת דוחות למס . עוד שפטל לשרותך
2) גם תלג gnp נתון לא משמעותי וצריך להשתמש בתמג gdp . מה חברות ישראליות וישראלים מרויחים בחול לא רלוונטי לכלום ורק זורק את הנתונים עוד יותר
אני אוסיף עוד מספר נתונים כדי לסכם את מצבה הקטסטרופAלי של כלכלת ישראל ואת דיקטטורAת ההון שלטון שנבנתה פה במהלך השנים (וזה כמובן לא רק הביב מבלפור).
העובד הישראלי הכי משכיל בעולם המערבי.
העובד הישראלי עובד הכי הרבה שעות בעולם המערבי.
בזכות שני הנתונים הללו מצבינו היה צריך להיות מצויין.
ברם עקב השחיתות הקשה בישראל (ההון שלטון), הכלכלה בישראל בין הכי פחות תחרותית בעולם ולא רק בעולם המערבי.
ירדן לדוגמה, מדינה מפגגרת לכל הדיעות, יותר תחרותית מאיתנו.
עוד נתונים:
העובד הישראלי מרוויח כמעט הכי פחות בעולם המערבי.
העובד הישראלי משלם כמעט הכי הרבה בעולם המערבי.
מסקנה: העובד הישראלי הכי עני בעולם המערבי,
למרות שהוא הכי משכיל ועובד הכי קשה.
וכל זה בחסות שלטון רקוUב ומושחת.
וזה לא רק נתנייהו או פוליטקאים אחרים זה גם מערכת משפט רקובAה, תקשורת מושחחתת ועוד."
–
"הוא בור.
המדד מ2007 עלה ב27% . בסיס 100 הוא מ2016. האדיוט לא יודע שנתוני למס משתמשים בנתוני בסיס 100 שמתאפסים כל שנתיים (2018 תהיה 100) הוא פשוט מביך עצמו.
מעבר לכך השכר הממוצע עלה בגלל ההייטק והוא מוטה עקב עלייה חריפה באי השוויון — הצווארון הכחול נחנק"
–
"עובדות.
כך נראה יוקר המחייה בישראל:
העניים מרחיבים את המינוס ב-2,000 שקל כל חודש כשברקע גל התייקרויות ששוטף את המשק –
נתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מראים כי הפערים בין העשירונים התחתונים לעליונים לא נסגרים.
נכון לשנת 2017, ההוצאות של העשירון התחתון גבוהות ב-80% מההכנסות – נתון הפוך מזה של העשירון העליון.
על מה מוציאים משקי הבית הכי הרבה כסף?
מיכל מרגלית פורסם: 12.12.18 , 13:00 כשברקע גל ההתייקרויות במשק, דוח של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה חושף היום (ד') את מצבם העגום של העניים בישראל.
על פי סקר הוצאות משקי הבית לשנת 2017, המינוס של שלושת העשירונים התחתונים ממשיך להתרחב – ועומד על יותר מ-2,000 שקל בממוצע בחודש.
ההוצאות של עשירונים אלה עולות על ההכנסות, וזאת לעומת העשירונים הרביעי ומעלה – בהם ההכנסות עולות על ההוצאות. למעשה, המינוס החודשי של שלושת העשירונים התחתונים (2,008 שקל בממוצע בחודש) אף גדל במעט לעומת השנה הקודמת, אז הוא עמד על 1,944 שקל בממוצע בחודש."
סיכום הדברים שהובאו למעלה: מדובר בשילשול מילולי של מישהו שנהנה מהמצב ומישהו אחר שמתרעם שהוא לא זה שזוכה להנות מהמצב
כמו שאמרתי מטבע אלקטרוני ייצור כסף ללא מיסים ומכסים הכנסת בסיס.
וכמו שאתה אמרת שוב ושוב אני הסברתי לך שזה בלתי אפשרי.
אין מטבע ממשלתי ללא מיסים (מה שאתה מכנה 'מיסים ישירים').
ללא מיסים היצרנים בחברה פשוט ישתמשו במטבע פרטי ולא יקבלו את המטבע הממשלתי ו'הכנסת בסיס' שלך לא תקנה כלום ושום דבר.
אין שום דרך להבטיח שהיצרנים 'יתנו אמון' במטבע מגובה האקדחים ללא… אקדחים.
ועל כן מיסים ישירים הם הכרח.
על כן אליך להפסיק להשתמש בניק 'מס עקיף' מאחר ואתה תומך במס ישיר+ עקיף.
אתה צודק ולכן אני משנה את הניק והאידיאל שלי אני סבור כי תגיע בעתיד הלא רחוק תקופה של שלום ללא מלחמות ולכן גם לא יצטרכו צבאות ומיסים ואז יהיה באמת שוק חופשי
הבחור צודק. הדפסת כסף מאסיבית היא התשובה
"אני סבור כי תגיע בעתיד הלא רחוק תקופה של שלום ללא מלחמות ולכן גם לא יצטרכו צבאות ומיסים ואז יהיה באמת שוק חופשי"
וזה אכן יקרה אחרי שביבי יקים קונפדרציה ביטחונית עם ירדן והפלסטינים.
אבל לפני עליו לקבל 130 מנדטים, להתחתן עם בר רפאלי ולקחת מקום 1 באריויזיון.
שלום איתי יושג כאשר התודעה האנושית תבין איך להשתמש נכון ביצר המלחמה לצרכי שלום זה לא כזה רחוק מהמציאות
*אמיתי
ואיפה ה'קונפדרציה ביטחונית עם ירדן והפלסטינים' נכנסת לתמונה באוטופיה המעורפלת שלך?
אני סבור שכל הממסד השלטוני יעלם עם הזמן כיוון שלא יהיה בו צורך מה שיהיה זה חברות גדולות וכמות תוצר עצומה שתוזיל את הכל
אני מרגישה זה מספר שנים שהממשלה ,עם כל המנגנון שאמור לעשות הכל כדי להטיב עמנו האזרחים, פשוט עובדת עלינו. המחירים עולים כל הזמן. הירקות בעליה, המוצרים בעליה, השרותים לאזרח מכל הסוגים, בעליה. העליה זוחלת בצעדים קטנים שמצטברים ויוצרים לעלייה דרמטית.
המדד מדמה משהו שאינו קשור למציאות.
אפשר לעבוד כל הזמן עלינו האזרחים הקטנים כי כאילו הפריירים לא נגמרים.
הדבר הכי טראגי שפוגעים בכל השכבות החלשות ובמיוחד בפנסיונרים.
הפנסיה שלהם נשחקה עד דק.
הפנסיה לא עולה מזה שנים, כי "המדד המדומיין" לא עולה.
כך אפשר להתעלל בקשישים , בלי לתת לכאורה דין וחשבון לאף אחד.
נזכור איך הממשלה עובדת עלינו הקשישים לפני הבחירות.
הנחת יסוד שגויה שאליך לבחון ולהיפטר הינה:
"עם כל המנגנון שאמור לעשות הכל כדי להטיב עמנו האזרחים"
הדגש הוא על האמור…
תופרט מיד הלשכה המרכזית לשקר כלשהו!
הפרטה כזו טובה לכלכלה: היא יוצרת עבודה לקבלני-חוץ (וגם לעוכרי-דין זריזים, שיתבעו יצוגית כל נזק שהשקרנים גרמו).
למען הסר ספק, לא מדובר ב-למ"ס בלבד.
כשקראתי את נתוני הלמ״ס שבוע שעבר לא ידעתי אם לצחוק או לבכות הם חונקים אותנו עם עליות המחירים ומצד שני מספרים לנו שאנחנו מדמיינים
לא צריך להיות גאון גדול או אפילו כלכלן. מספיק להביט במחירי הדירות או במחירי המזון.
מה שמדהים הוא שמצד אחד "תוצאה היא אבדן אמון במערכת, וראשי מערכת שהולכים ומתנתקים מהעם." אבל מצד שני תנו להם כח להדפיס כסף בלי שליטה – הם בטוח לא ינצלו את הכח ויחריבו את הכלכלה כפי שקרה בכל הפעמים הקודמות