משאל עם על ההצעה לקחת מהבנקים את כוחם ליצירת כסף והעברתו לידיו של הבנק המרכזי יתקיים בקרוב בשוויץ. הממשלה הפדרלית השוויצרית אישרה ביום חמישי את קיומו של משאל העם, לאחר שיותר מ -110,000 אנשים חתמו על עצומה הקוראת להחזיר לבנק המרכזי את הסמכות הבלעדית ליצור כסף במערכת הפיננסית. תחת הדמוקרטיה הישירה של שווייץ, משאל עם מתקיים במידה ונאספים לפחות 100,000 חתימות בתוך 18 חודשים מרגע השקת הקמפיין.
הקמפיין בראשות התנועה לשינוי מוניטרי השווצרית בשם "כסף ריבוני" – נועד להגביל את הספקולציות הפיננסיות שמבצעים הבנקים הפרטיים. "בנקים לא יוכלו ליצור כסף עבור עצמם יותר, הם רק יוכלו להלוות כסף שיש להם מחוסכים או בנקים אחרים", הודיעו בקבוצת הקמפיין.
נזכיר, בכלכלות שוק מודרניות, בנקים מרכזיים שולטים ביצירה של שטרות ומטבעות, אבל לא ביצירה של כל הכסף במחזור. בניגוד למה שאנחנו רגילים לחשוב, כשאנחנו לוקחים הלוואה מהבנק, הכסף שהבנק מלווה לנו לא מגיע משום חשבון של מישהו אחר או מהכספות של הבנק המרכזי. הבנק מייצר את הכסף בצורה אלקטרונית כספרות במחשב ורושם אותו בחשבון הבנק שלנו. המשמעות היא שלבנקים ניתן כח עצום. כח שאפילו לממשלה אין – ליצור כסף. את הכסף שהבנקים מייצרים הם מעבירים בעיקר לשכבה מצומצמת של טיקונים, ומשתמשים בו גם לצורך ניפוח בועות פיננסיות המערערות את היציבות הכלכלית מחד, אך מכניסות להם הרבה מאד כסף מריביות מצד שני. מיותר לציין שמי שנפגע מכל המנגנון הזה היא הכלכלה שנעה כל הזמן בין ניפוח בועות לפיצוצן, האזרחים הלא מקושרים ועסקים קטנים שיוצרים ערך ומקומות עבודה.
הבנק הלאומי השוויצרי הוקם עם הסמכות ליצר את הכסף (מטבעות ושטרות) בשוויץ בשנת 1891 – אולם עם התפתחות הסחר באמצעות הכסף האלקטרוני שהמציאו הבנקים הפרטיים, והפיכת השטרות והמטבעות של הבנקים המרכזיים לחלק זעיר בלבד מכלל העסקאות במשק, הבנקים השתלטו הלכה למעשה על תחום יצירת הכסף בכלכלה השווצרית. אם משאל העם יעבור בשוויץ, הבנק הלאומי השוויצרי יחזור להיות שוב המונופול על יצירת הכסף הפיזי והפעם גם האלקטרוני במדינה.
הרעיון של העברת הסמכות הבלעדית על יצירת הכסף מבנקים פרטיים לבנקים מרכזיים, עלה עוד בראשית המאה הקודמת ונתמך על ידי הכלכלן האמריקאי הנודע אירווינג פישר. פישר טען כי מדובר בדרך יעילה למנוע בועות נכסים וכדי לבלום מצב שבו הבנקים מבצעים הלוואות חסרות אחריות. תכניתו של פישר אף כמעט עברה כחוק בקונגרס.
התכנית של פישר זכתה לעדנה מחודשת עם סימולציה שפרסמו חוקרי קרן המטבע ב-2012. בסימולציה הוכיחו החוקרים כי הכלכלה האמריקאית היתה יכולה להיות במצב טוב יותר באופן דרמטי, עם צמיחה גבוהה יותר, חובות נמוכים בהרבה ואינפלציה אפסית, אילו היתה מיושמת שם התכנית כבר לפני כ-50 שנה. לפני כשנה הצטרף לתומכים גם הפרשן הכלכלי הבכיר בעולם, מרטין וולף, שהיה בביקור בארץ לפני כשבועיים והשתתף בכנס של התנועה לשינוי מוניטרי כאן בישראל [ראו כתבה של ערוץ 10 שסיקרה את הביקור והשינוי המוניטרי]
משאלי עם בעניינים כספיים אינם חדשים בשווייץ. בשנה שעברה, המדינה הצביעה על משאל בנוגע ליישום חוק שקרא לבנק המרכזי להגדיל את רזרבות הזהב שלו מ7% ל20%. בניגוד להצבעה זו – שנתפסה כחזרה לתקן הזהב (Gold Standard) בשווייץ- לרעיון של "כסף ריבוני" יש תמיכה נרחבת של כלכלנים הרואים בה כדרך לייצב את הכלכלה ולמנוע צמיחת בועות.
ממשלת איסלנד – שחוותה את קריסת מערכת הבנקאות המנופחת שלה ב 2008 -הביעה תמיכה לאחרונה בביטול יצירת כסף הפרטי ובהבאתה לסופה של הבנקאות ברזרבה חלקית.
המועד למשאל המדובר בשוויץ טרם נקבע עדיין, אולם כבר עכשיו הוא מעורר התנגדות עזה בקרב איגוד הבנקים השווצרי המזהיר מפני "קטסטרופה" אם וכאשר הוא יעבור.
עברה כחצי שנה מפרסום הפוסט, האם יש חדשות בעניין?