הפרלמנט הפורטוגלי העביר חוק חדש שאוסר על מנהלי חברות ליצור קשר עם עובדיהם מחוץ לשעות העבודה כולל על ידי הודעות מייל או ווטסאפ. בנוסף אותם מנהלים על פי אותם חוקים גם יאלצו לשלם את הוצאות הגז, האינטרנט והחשמל של העובדים מהבית. מנהלים שיעברו על החוקים מסתכנים בקבלת קנסות. מדובר בשרשרת חוקים שהעבירה המפלגה הסוציאליסטית השלטת בפורטוגל במסגרת אסדרת העבודה מהבית שהפכה ליותר ויותר נפוצה בעולם מאז הסגרים שהתרחשו בתקופת הקורונה.
עוד חוקים שעברו במסגרת הרפורמה בתחום הוא חוק שחוסם מעסיקים מלפקח על תפוקת עובדיהם מחוץ למשרד למען שמירה על הפרטיות שלהם. כמו כן המעסיקים יחויבו לארגן פגישות פרונטליות פנים מול פנים לפחות אחת לחודשיים כדי להתמודד עם הבדידות של הצוותים בבית. בנוסף לעובדים עם ילדים תינתן גם הזכות החוקית לעבוד מהבית עד שימלאו לבניהם או בנותיהם שמונה, וזאת ללא צורך באישור ההנהלה
ובכל זאת לא כל החוקים עברו בסוף בפרלמנט. למשל חוק שנתן לעובדים את "הזכות להתנתק", כלומר לכבות את מכשירי העבודה ברגע שהמשמרת מגיעה לסיומה כפי שהוחלט למשל בצרפת, לא הצליח לקבל מספיק תמיכה.
צרפת, הנחשבת למתקדמת ביותר עד כה בכל הקשור לחקיקת חוקים שמגנים על זכויות העובדים בתום שעות העבודה, העבירה חוק ב2017 שעל כל ארגון שמעסיק למעלה מ-50 עובדים חלה החובה להגדיר את שעות העבודה שאחריהן העובד יהיה רשאי לסרב לשלוח מיילים או להגיב להם. בפורטוגל החוק חל רק על חברות עם 10 עובדים ומעלה.
אבל לא רק הדאגה לעובדים היתה בראש סדר העדיפויות הפורטוגלי אלא גם הניסיון להפוך למדינה אטרקטיבית למשיכת כוח אדם איכותי. שרת העבודה והביטוח הלאומי של פורטוגל, אנה מנדס גודיניו, אמרה בשבוע שעבר כי COVID-19 "אנחנו מחשיבים את פורטוגל לאחד המקומות הטובים ביותר בעולם עבור "הנוודים הדיגיטליים" והעובדים המרוחקים האלה לבחור לחיות בהם. אנחנו רוצים למשוך אותם לפורטוגל".
תרבות העבודה הישראלית הפוכה.
ברוב מקומות העבודה בארצנו, עובדים צריכים להיות זמינים בסיום העבודה.
כמו שמקובל שאצלנו עובדים יותר שעות. שמקבלים שכר נמוך יחסית. ומשלמים הרבה יותר בסופרמארקט, על דלק, על רכב, על דירה.
אז נכון , יש צבא ומגזרים באוכלוסיה שהם נטל ונוגסים בקופת האוצר.
אבל למה לא ללכת לקראת האזרחים מעט, בכמה פעולות פשוטות. כמו חיסול הסדר הקיים בייבוא רכב שמעשיר משפחות בודדות וגוזל כסף רב במחירי הרכבים בישראל? כמו הורדת מחירי הירקות והפירות שהפכו למחירי גזל בזמן האחרון. כמו הפסקת המדינה לחלוב את אזרחיה במיסים כשהם קונים דירה או מוכרים אותה וסיום הפיכת הנדלן לכסף קל לאוצר . המדינה הרי משקרת ונהנת ומסתמכת על מחירי נדלן מטורפים. ולא מעוניינת באמת להורידם.
המדינה יכולה להפסיק את הקשיים בייבוא ,בצמצום כוח מכון התקנים ובכך להוזיל מחירים.
יש הרבה דברים שניתן לעשות אבל לא נעשים. בגלל חיבור ההון לשילטון. בגלל פחד ממגזרים שלמים. אבל בעיקר בגלל שלעם ישראל לא באמת אכפת כי חלק גדול מהעם מדושן בכסף. לפחות הרוב השולט והמשפיע. יש הרבי מגזר ציבורי ענק בישראל. יש הרבה פנסיונרים צעירים מהצבא. הרבה כסף שחור. יש שכבת שומן שמכסה את העצמות.
ומה שהיה ממשיך להיות.
פורטוגל הוא אכן אחד המקומות הטובים לנוודים דיגטליפ. לא בגלל חוקי הבולשיט שהוזכרו בתחילת הכתבה, אלא בזכות מדניות ההגירה (קל לקבל תושב זמני עם כמות כסף לא ענקית) והמיסוי(או העדר המיסוי על הכנסה מחוץ לפוטוגל)
מה שהמחוקקים (שלא עבדו יום בחייהם ובטח לא היו הבעלים של עסק) לא מבינים הוא שאם העובדים שלי יכולים לעבוד מהבית, אני יכול לשכור עובדים מספרד, ברזיל או הודו ולא לשלם להם את חשבון הגז