המבוגרים מביננו ודאי זוכרים איך בעבר מוצרים החזיקו שנים ארוכות מבלי שהתקלקלו. גם כשהם התחילו לחרוק או נפגמו, המוצרים נשלחו למעבדת תיקון, לסנדלר או לחייט ועדיין עוד היו להם כמה שנים טובות.
תיקון מוצרים הפך במשך השנים לאחד האויבים הגדולים של הקפיטליזם החזירי, זה שדוגל בהגדלה אינסופית של רווחיות החברות. לפני כ-100 שנה, ובמיוחד בעשורים האחרונים, החלו חברות להלחם בתופעת התיקונים. הם החלו לנקוט בפרקטיקה הידועה כ"השבתה מתוכננת" [ראו כתבה מצורפת של חדשות ערוץ 10]. היצרנים, בהסכמה גלויה או סמויה, הפחיתו במכוון את אורך חיי המוצרים שלהם על מנת להשבית אותם או לגרום בהם לתקלות. על מנת שלא נתקן את המוצר התקול או הפגום, הם ניפחו את מחירי החלפים כך שישתלם לנו יותר לקנות חדש. מנגד, המצב הוא שאנחנו נאלצים לבזבז זמן וכסף שוב ושוב. גרוע מכך, הייצור המואץ של המוצרים מכלה את משאבי כדור הארץ, מזהם, ומוביל אותנו למשבר אקולוגי ובריאותי.
בשבוע שעבר פרסם הגרדיאן כי שבדיה החליטה להלחם בפרקטיקה הזו. ביוזמת מפלגת הירוקים מהקואלציה בפרלמנט השבדי, הוחלט להגיש הצעת חוק שמטרתה להפחית את המע"מ הנגבה על תיקון מוצרים שונים. המטרה היא להחזיר את האטרקטיביות הכלכלית לתיקונים, כדאיות שהולכת ונעלמת בעולם. החוק מתיחס למכשירי חשמל, אופניים ביגוד ונעליים. לפי הצעת החוק הטבת המס תנוע בין 12% ל–25% ביחס למע"מ היום. הצעת חוק זו בפרלמנט השבדי באה יחד עם הצעה נוספת שתאפשר לאזרחים לתבוע החזרי מס של 50% בעבור עבודות תיקון של מכשירי חשמל ביתיים כגון מקררים, תנורים, מדיחי כלים ומכונות כביסה.
פר בולונד הוא השר לשווקים כלכליים וצרכנות מטעם מפלגת הירוקים והוא האיש שעומד מאחורי קידום החוק. בולונד מסביר לגרדיאן כי החוק יהווה תמריץ מכובד עבור השבדים לתקן את המוצרים התקולים שלהם במקום לרוץ ולקנות חדשים. לדבריו המהלך יתרום לפתיחת משרות חדשות למהגרים שכעת יוכלו לעסוק בתיקוני מוצרים, מקצוע שהלך ונכחד בעשרים השנים האחרונות. יותר מכך, טוען בולונד כי החוק יעזור גם לסביבה ויחסוך בפליטת הפחמן, שהיא תופעת לוואי של ייצור המוני. "אני סבור שבשוודיה חל היום שינוי בתפיסה. יש יותר מודעות שעלינו לגרום למוצרים שלנו להאריך ימים כדי לצמצם את צריכת החומרים" – סיכם בולונד.
ההצעות יוצגו בפרלמנט כחלק מהצעות התקציב של הממשלה ואם יעברו יכנסו לתוקף בראשון לינואר 2017.
מדוע לא יחקקו חוק נגד השבתה מכוונת
החוק אמור להעניש חברות באופן כללי
החוק אמור גם להעניש מהנדסים שמתכננים השבת מכוונת באופן אישי
עניין הפוזה לא נלקח בחשבון. בישראל קונים מכונית חדשה היום כשהמתז של המגבים נסתם.
או כשהיצרן עושה מתיחת פנים לדגם והישראלי המצוי רוצה את הכי מעודכן שהשכן והחברים לעבודה ידעו שיש לו כסף.
המדינה נהנת מההכנסות ממיסוי מיותר זה, זה מקיים את המדינה וכלכלתה. האינטרס הברור שלה לעודד צריכה מיותרת.
בישראל לא מעניין את נתניהו ביזבוז משאבים וזיהום הטבע וכדור הארץ. מעניין אותו לנפנף ביציבות הכלכלית היחסית של ישראל בכאוס הכלכלי העולמי שכבר עשור מתקיים עם ריבית 0.
כלכלת ישראל היום נשענת על מיסוי מרכבים ונדלן יותר מההכנסות מההי טייק.
בכל תרחיש של כאוס עולמי כלכלי, ישראל הפעם תקבל את הזעזוע שממנו חמקה בעשור הקודם. כיוון שאנשים שבאמת לא יצרכו דברים מיותרים, ירוקנו את קופת האוצר.
בגלל ההתנהלות המופקרת של ימי פומפיי העליזים בחברה הישראלית היום, סיום החגיגה בארץ הקודש יהיה גרוע במיוחד.
כנראה שנתניהו חי את היום ולא חושב על המחר.קטסטרופה עולמית? תמות נפשי עם פלישתים.
הוא לא מתכנן קדימה. לא כלכלית, לא מדינית.
תרבות" יהיה בסדר" הפעם יותר מתמיד, מדברת מגרונם של אלו שקובעים לנו אם באמת יהיה בסדר.
תגובה יפה.
אהבתי
מסכים עם שני קודמיי – אבחנה מדויקת.
למרות זאת, לדעתי חלק ניכר של האוכלוסייה יוותר על הפוזה אם תינתן לו ההזדמנות לכך בצורת תמריץ, (תירוץ מעשי להתנהג באופן הגיוני).
והערה קטנה נוספת: האינטרס של "המדינה" הוא טובת תושביה, לא איסוף כסף, בניגוד לדעה הרווחת בקרב נבחרי הציבור 😛 …אל תיתן להם לבלבל אותך.
דרך אגב, טענת נגד ״תרבות הצריכה״ היא שמוצרים נהיו הרבה יותר זולים, לכן אין לחץ צרכנים למוצרים עמידים. תיקון עולה כסף כי יש אדם שמתקן, ויש מינימום מתחתיו לא משתלם לעבוד
דוגמא: טלויזיה בסוף שנות השלושים עלתה בערך 450 דולר, עם אינפלציה זה שקול ליותר מ7000 דולר היום.
טליזית 4k hd מסך 50 אינצ של סמסונג עולה בבסט ביי בערך עשירית מהמחיר הזה. הטלויזה הזאת לא מתקלקלת אחרי שבוע כי יש אחריות יצרן של לפחות שנה
בנוסף, אנשים צורכים כי אין כמעט שום דרך לחסוך, אז קונים משהו לפני שהכסף מתאדה (ריבית שלילת או אפסית, הדפסת כסף מטורפת)
שתי הטענות האלה ביחד מעלים את השאלה, האם קריאה למוצרים עמידים יעילה כמו הקריאה למחזר שתן כדי למנוע מחסור במי שתייה
מדפסת HP שלי "התקלקלה" יום אחד ללא הסבר.
כשקניתי אותה, לא נאמר לי שהמחיר הנמוך הוא בגלל שהיא מפסיקה לעבוד בצורה יזומה אחרי X דפים מודפסים, בין אם היא תקינה או לא.
לבד לא מצאתי דרך לאפס את המונה כדי שהמדפסת תמשיך לעבוד.
אם הייתי מוצא מישהו קרוב אלי שיתקן אותה בחצי ממחיר מדפסת חדשה הייתי עושה את זה.
אם היה חוק שיעודד קיום של מישהו כזה, אולי היה אחד באזור שלי… אבל אין… ואין!
נ.ב.- בעיני החוק HP והמוכר לא ביצעו פשע כלשהו…
המעמ בשוודיה הוא 25 אחוז (צריך לממן את יבוא המוסלמים)
אם הם רוצים באמצ לעזור לשוודים המסכנים הם יכולים בלהפחית את המעמ באופן גורף. כל אחד אז יחליט אם בא לן לתקן אן לרכוש חגש. מה שהם יוצרים פה זה , כרגיל, העדפה לקבוצת לחץ מסויימת
האם היצרנים, המשווקים והמוכרים אינם קבוצות לחץ?
האם המדינה המרוויחה מצריכה זו אינה קבוצת לחץ?
המצב היום הוא העדפה כמעט מוחלטת לטובת קבוצות הלחץ של תרבות הצריכה!
החינוך, החוק, רוב שיטות הממשל בעולם, וכמובן סוג הכסף שאנו משתמשים בו, כולם מוטים באופן גורף ומוחץ לתמיכה בצריכה על פני כל שיקול הגיוני.
אם אתה בעד כלכלה וממשל חופשיים באמת, אתה לא יכול לתת חופש רק לצד אחד במשך עשרות שנים ולהגביל את השני בהדרגה יותר ויותר, ואז לצעוק ולהתלונן "העדפה" כשנותנים לצד השני הטבה (מזערית) כלשהי.
בנוסף, המשחק של "הכל או לא כלום" הוא משחק שבו (כמעט) תמיד החזק מנצח.
במצב שנוצר, עם הבדלי הכוחות התהומיים בין העשירים מאד והתאגידים הגדולים לבין שאר האוכלוסייה, לא בטוח שמעבר חד לכלכלה חופשית מבחינה רעיונית וחוקית, יהפוך את הכלכלה לחופשית באמת מבחינה מעשית.
לכן נכון תעשה אם תתמוך בצעדים קטנים לאיזון המצב לפני המעבר ל"אנרכיה של אוכלוסיה נאורה" 🙂
החקיקה לעיל – שתומכת, אפילו מעט, בהתנהגות אחראית יותר – היא מהלך מאזן ונכון.
להפחית את המע"מ זו שאלה נפרדת, אני אפילו עשוי להסכים אתך בנושא זה…
אלשטיין מוכר לנו בשר מארגנטינה!!! איזה בזבוז של משאבים ואנרגיה. כמה חוסר יעילות. כמה לא הגיוני כלכלית ובריאותית. וזה רק אחד מעסקאות בעלי העניין שלו. את הביטוח לסינים וגמובן מכתשים אגן כבר הועברה לסינים. ודווקא גנב בינוני מבצע הכל באין מפריע כי לכאורה הכל עסקים ולא פוליטיקה. אין ברירה הציבור חייב להיות מעורב גם בשוק ההון הרקוב והמושחת. מניה אחת גיוס המונים ותביעות יצילו נתח ועוד נתח מהפנסיות וממשאבינו הטבעיים.