.
שותפי לוויתן, דלק קידוחים, נובל אנרג'י ורציו יצאו בקמפיין יחסי ציבור תחת השם 'לוויתן הפרויקט הלאומי'. צריך מידה רבה של חוצפה ועזות מצח מצד השותפות לקרוא לפעילות עסקית פרטית שלהם למטרות רווח, 'פרוייקט לאומי'. בנוסף הקמפיין מלא אי דיוקים ונאמר בו בין השאר "כשכבר היה נדמה שאין סיכוי למצוא דבר נמצא ב-2010 מאגר גז טבעי מהגדולים בעולם-לוויתן…..בזכות הגז הטבעי שבלוויתן, ישראל עוברת להיות ספקית האנרגיה של עצמה". כל זה נאמר תוך התעלמות ממאגר הגז תמר שמספק את כל צרכי הגז של ישראל מאז 2014. אך חמור מכך, יש נקודה קריטית ששותפי לוויתן אינם מדברים עליה בקמפיין ואלו "הסכמי אפרודיטה".
דלק קידוחים ונובל אנרג'י שותפות גם בשדה הגז אפרודיטה בקפריסין, וזאת בנוסף ללוויתן בישראל. ב-5 ליוני 2019 פורסם בעתון CyprusMail כי ממשלת קפריסין הסכימה לשינוי בחוזה חלוקת ההכנסות עם נובל, דלק וחברת 'של' (מעין מתווה גז הקפריסאי). מתווה הגז הזה הוא שינוי שכולו לרעת קפריסין. השינוי מתיחס להגדלה משמעותית של אחוז הכנסות שותפויות הגז מהמאגר על חשבון הכנסות המדינה. ממשלת קפריסין והשותפים באפרודיטה דנים עכשיו בתוכנית הפיתוח וההפקה של שדה הגז.
לפי העיתון, שותפי אפרודיטה חתמו כבר על הסכם ראשוני למכירת גז מאפרודיטה למתקני ההנזלה במצרים בהיקף של כ- 110 BCN. לא נמסר למשך איזו תקופה. לפי התוכנית, אספקת הגז צפויה להתחיל בין 2020 ל- 2025. למתקני ההנזלה הללו במצרים יש גם פוטנציאל לייבא גז ממאגר לוויתן. למעשה דלק ונובל מחזיקים בשני מאגרים בקפריסין וישראל, שלכאורה מתחרים זה בזה מי מבינהם ייצא למצרים. השותפות יוכלו לבחור באיזה משני המאגרים לייצא גז לפי הכדאיות הכלכלית שלהן. נכון להיום, בהסכם החדש עם הקפריסאים, השותפות מקבלות תנאים טובים יותר מאלה שיש להם בישראל. לפיכך הסיכוי שהגז מלוויתן ייוצא בכמויות גדולות למצרים ירד באופן משמעותי עם חתימת ההסכם עם הקפריסאים. כך או כך השיקול "הלאומי",בניגוד לקמפיין, מתגמד כשזה מגיע לשורת הרווח.
השותפות אמנם תמשכנה בכל מקרה להשקיע בפיתוח לוויתן, שכן ההשקעות הן על חשבון ציבור המשקיעים שלא שואל אותם יותר מידי שאלות. השאלות עלולות להגיע מאוחר יותר: למי למכור את הגז אם בכלל מלוויתן? ואיך להחזיר את ההלוואות והכספים שכבר הושקעו במידה שאין מכירה? פיתוח אפרודיטה בוודאות יפגע בלוויתן, והפרויקט 'הלאומי' עלול לקרוס על מזבח השיקולים הפרטיים של דלק ונובל. גורל המאגר תלוי בכדאיות הכלכלית של פיתוח אפרודיטה, וההטבות שממשלת קפריסין נתנה לדלק ולנובל. מעניין לדעת באיזה קמפיין יחסי ציבור יצאו בזמן כזה דלק ונובל.
למאגר הגז לוויתן היתה חשיבות רבה למשק הישראלי עד לפני מספר שנים. כיום עם פיתוח מאגרי הגז כריש ותנין, עם הפיתוחים האחרונים של מערכות סולאריות וסוללות לאחסון חשמל, החשיבות של לוויתן ירדה משמעותית, לבטח אין לו חשיבות כפרויקט לאומי יותר מאשר למפעלי המזון או טיפול בשפכים או למאגרי הגז האחרים.
אמנון פורטוגלי הוא חוקר אנרגיה במכון חזן
עצוב.
אינך מצליח לבור מוץ מבר'.
WHATABOUTISM מעולם לא הועיל לרגע ולא להווה באותו הרגע.
לא מזמן הייתה פה כתבה על אילניה ותחנת הכח מונעת גז שלא קמה.
בזכות כמה מושבניקים עם מצפון ניצל אזור שלם מזיהום ותוצאותיו.
אם נפשתם לאחרונה באזור טבריה והכנרת בטח שמתם לב לקמפיין האינטנסיבי של מפיקי/יצרני הגז בישראל כמה אקולוגים ובטוחים הפקתו והשימוש בו… מפני שחברות אלה לא משקיעות אם אין תמורה להשקעה, סביר שהעבירו את תשומת ליבם לאזור זה ומכינים את הקרקע למהלך כלשהו.
המידע על אפרודיטה מצטרף לשאר חלקי הפאזל.
לדעתי "ברוני" הגז מתכננים לנו עתיד שחור, או לפחות עתיד עם ריאות שחורות, ואנו נצטרך לבחור אם לתת להם "לממש את הנכסים בצורה המיטבית [בשבילם]" או לשמור על נכסי, בריאות וטובת הציבור – רובו ככולו – ואנחנו בתוכו.
אלון, נראה לי שאמנון פורטוגלי ואתה צודקים במידה רבה, ומי שנדפק זה אנחנו הציבור.
תודה
כבר שנים אמנון פורטוגלי מנבא שחורות לחברות הגז. מסופקני עד כמה הוא אמין בהערכותיו.
הבנת הנקרא: הוא לא מנבא שחורות להם, אלא לנו!
ועד עכשיו נראה שהוא לגמרי בכיוון.
רגע! כספי מס "פנסייה" חובה, נלקחו ע"י חבורת מקורבים קטנה? לא יכול להיות! זה אף פעם לא קרה לפני, ואני בטוח שאלו מאיתנו שצופיים לצאת לפנסייה עוד 40 שנה ימצאו קופת פנסייה שמנה ובריאה